Ohita navigaatio

Museot

Queer/Crip -teemaopastuksista – kysymistä ja vastaamasta kieltäytymistä

Miten museot voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen? Miten queer ja crip toimivat rinnan ja suhteessa toisiinsa? Miten purkaa perinteinen opastustilanne ja tunnustaa välttämätön epävarmuus? Miten suunnitella suunnittelematonta?

Queer/Crip -teemaopastuksista


Aineen taidemuseon autismiystävälliset ohjeet

Aineen taidemuseo on tehnyt ohjeet ja kuvat tukemaan museossa vierailemista ja siihen valmistautumista.

Taustatietoa: Sosiaalinen tarina (social story) on kuvin ja tekstein kerrottu tarina siitä, mitä jossakin sosiaalisessa tilanteessa tapahtuu. Tarinan voi tehdä esimerkiksi museokäynnistä tai teatteriesityksestä. Tärkeää on kertoa, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat ja missä ne tapahtuvat. Sosiaalinen tarina auttaa keskittymään kulttuurielämykseen. Tarinan avulla voi hahmottaa, milloin tilanne alkaa ja milloin loppuu, ja näin esimerkiksi epävarmuus saadaan hälvenemään. Tarinan avulla voidaan ennakoida, ja tehdä tutummaksi ja turvallisemmaksi sosiaalisia tilanteita. (Lähteet: Senso-hanke ja Autismisäätiö)

Autismiystävälliset ohjeet (siirryt Tornion kaupungin sivuille)


Amos Rexin autismiystävälliset ohjeet

Tämä kuvaus museovierailun kulusta on kaikille, jotka toivovat saavansa ennakkoon yksityiskohtaisempia tietoja Amos Rexissä vierailusta. Mistä Amos Rexiin tullaan sisään, keitä siellä kohtaa tai miten siellä pitää toimia vaikka lippukassalla? Voit tutustua tähän kuvaukseen ennen vierailuasi.

Autismiystävälliset ohjeet (siirryt Amos Rexin sivuille)


Kuriositeettikabi.netin esteettömyysnumero

Kuriositeettikabi.netin numerossa 2/2016 teemana oli esteettömyys. Numerossa käsiteltiin paljon moniaistisuutta museoissa. Kuriositeettikabi.net on museologiasta ja museoilmiöistä kertova verkkolehti, jota julkaisee Turun yliopiston ja Åbo Akademin museologian ainejärjestö Museion ry.


Näkövammaisten taidekokemuksiin liittyvät haasteet

Viliina Koivisto ja Niina Huovinen pohtivat blogikirjoituksessaan kuvataiteen avaamista näkövammaisille henkilöille sekä haasteita, joita näkövammaiset kävijät kohtaavat taidenäyttelyissä. Teksti liittyy Make Sense -projektiin.

Näkövammaisten taidekokemuksiin liittyvät haasteet -teksti SOLU -blogissa (Soveltavaa taidetta ja luovaa tuotantoa)
Näkövammaisten taidekokemuksiin liittyvät haasteet [DOC]

Aisteille avattu – Saavutettavuus Kuralan Kylämäessä

Turun yliopiston museologian oppiaineen verkkonäyttelyssä on mm. Aistit huomioiva esteettömyys Kuralan Kylämäessä -sivu, jossa kerrotaan Kuralan Kylämäestä kuvin ja tekstein. Sivu voi olla hyödyllinen monille kävijöille esimerkiksi ennen vierailua Kuralan Kylämäessä, sillä sivulta selviää miltä siellä näyttää ja mitä kaikkea siellä voi aistia. Tuotettu 2015.
Aisteille avattu – Saavutettavuus Kuralan Kylämäessä


Erityislapsiperheet museoissa -pilottiprojektin loppuraportti

Erityislapsiperheet museoissa -pilottiprojekti on LiiKuTa-hankkeen aloitteesta toteutettu projekti (2014-2015). Pilotin tavoitteena oli parantaa museopalveluiden saavutettavuutta ja luoda museoille toimintamalli erityislapsia varten. Raportissa erityislapsilla tarkoitetaan lapsia, jolla on aistiyliherkkyyksiä ja -säätelyvaikeuksia tai esim. Aspergerin oireyhtymä tai muu autismin kirjoon kuuluva sairaus. LiiKuTa - hyvinvointia liikunnasta, kulttuurista ja taiteesta oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Riihimäen kaupungin museot -yksikön hallinnoima hanke, jota toteutettiin yhteistyössä kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelujen kanssa.

Erityislapsiperheet museoissa -pilottiprojektin loppuraportti [DOC]
Erityislapsiperheet museoissa -pilottiprojektin loppuraportti [PDF]


Natašan Enkeli Ateneumissa

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula kertoo artikkelissaan moniaistisen Enkeli-näyttelyn avajaisista ja toteutuksista. Julkaistu 2014.

Natashan Enkeli Ateneumissa [DOC]
Natashan Enkeli Ateneumissa [PDF]


Esimerkkejä museoiden kommunikaatiotauluista ja selkokielisistä opasteksteistä

Kuvasymbolitaulustot ja selkokieliset materiaalit museovierailun tukena -hankkeen (2012-2013) tavoitteena oli kehittää museoiden tiedollista saavutettavuutta. Hankkeessa tuotettiin kolmen museon perusnäyttelyyn liittyviä opastusmateriaaleja selkokielellä ja kuvasymboleilla. Hankkeen raportin voi lukea sivustomme Tutkimukset ja raportit -osiossa.

Lapin maakuntamuseon selkokielinen opasteksti [PDF]
Lapin maakuntamuseon kommunikaatiotaulu [PDF]

Suomen merimuseon selkokielinen opasteksti [PDF]
Suomen merimuseon kommunikaatiotaulu [PDF]

Suomen Urheilumuseon selkokielinen opasteksti [PDF]
Suomen Urheilumuseon kommunikaatiotaulu [PDF]


Kuvataidetta korville

Mikko Ojanen kertoo kuvataiteen kuvailutulkkauksesta ja museo-oppaille järjestetystä kuvailutulkkauskoulutuksesta. Teksti on ilmestynyt Kaakkois-Suomen taidemuseoiden tiedotuslehti Kaakkurissa vuonna 2013.

Kuvataidetta korville [DOC]
Kuvataidetta korville [PDF]


Tavoitteena kaikille saavutettava näyttely

Vammaisten ihmisten elämänkokemuksiin ja historiaan paneutuva Ihan epäNormaalia -näyttely haluttiin tehdä mahdollisimman saavutettavaksi. Näyttelyn visuaalinen suunnittelija Kati Lehtinen kirjoittaa kokemuksistaan. Julkaistu vuonna 2012.

Tavoitteena näyttely, josta tulisi kaikille saavutettava [DOC, ilman kuvia, kuvatekstit mukana]
Tavoitteena näyttely, josta tulisi kaikille saavutettava [PDF, kuvat ja kuvatekstit mukana]

Vierailulla Urho Kekkosen museossa

Urho Kekkosen museo Tamminiemi on tehnyt esteettömyyttään parantavia ratkaisuja peruskorjauksen yhteydessä. Kulttuuria kaikille -palvelu kävi tutustumassa Tamminiemeen ja teki vierailustaan saavutettavuus-aiheisen koosteen. Julkaistu vuonna 2012.

Vierailulla Urho Kekkosen museossa -kooste [DOC]
Vierailulla Urho Kekkosen museossa -kooste [PDF]

Muistojen matkalaukku

Helsingin kaupungin työpajaohjaaja Marja Nykänen kuvailee ikäihmisten viriketoimintaan tarkoitettua työkalua, muistojen matkalaukkua. Artikkelissa on myös lähihoitajaopiskelija Tuula Ahvenaisen kokemuksia matkalaukun käytöstä ryhmäkoti Orkideassa. Julkaistu 2011.

Muistojen matkalaukku [DOC]
Muistojen matkalaukku [PDF]

Museo-opastus asiakkaille, joilla on mielenterveysongelmia. Kokemuksia ja suosituksia.

Kulttuuria kaikille -palvelu järjesti Ateneumin taidemuseossa esimerkkiopastuksen ryhmälle, jonka henkilöillä on mielenterveysongelmia. Julkaisuun on koottu kokemuksia opastuksesta sekä lista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon opastettessa asiakkaita, joilla on mielenterveysongelmia. Julkaistu 2010.

Museo-opastus asiakkaille, joilla on mielenterveysongelmia [DOC]
Museo-opastus asiakkaille, joilla on mielenterveysongelmia [PDF]

Museo-oppaat tutustuivat kuvailun maailmaan

Ateneumin taidemuseon ja Nykytaiteen museo Kiasman oppaat harjoittelivat nähdyn muuttamista sanoiksi kuvailukoulutuksessa. Lue kouluttajan ja oppaan ajatuksia koulutuksesta. Julkaistu 2010.

Museo-oppaiden kuvailukoulutus -kokemuksia [DOC]
Museo-oppaiden kuvailukoulutus -kokemuksia [PDF]


Kokemuksia kuvailusta Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä

Kuvailussa visuaalinen muutetaan kielelliseksi. Näkövammainen näyttelyvieras kertoo kokemuksistaan Caj Bremerin valokuvanäyttelyn kuvailusta. Julkaistu 2010.

Valokuvanäyttelyn kuvailu -kokemuksia [DOC]
Valokuvanäyttelyn kuvailu -kokemuksia [PDF]

 

Saavutettava museo - case Turun taidemuseo

Turun taidemuseon saavutettavuusratkaisuja esittelevän koosteen on tuottanut Kulttuurin ketju -hanke (Helene Reunanen 2010). Kooste löytyy myös Kulmat.fi -verkkopalvelusta, joka on matkailun, kulttuurin ja luovien alojen toimijoille suunnattu maksuton verkkoyhteisö.

Saavutettava museo - case Turun taidemuseo [PDF]


Vierailulla Vellamossa

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Kulttuuria kaikille -palvelu kävi tutustumassa Vellamoon ja teki vierailustaan saavutettavuus-aiheisen koosteen. Julkaistu 2009.

Vierailulla Vellamossa -kooste [DOC]
Vierailulla Vellamossa -kooste [PDF]


Onko Ruotsissa kaikki paremmin?

Kulttuuria kaikille -palvelu matkusti Ruotsiin penkomaan museoiden saavutettavuutta. Viikon ohjelmaan kuului vierailuja useissa museoissa ja kulttuurialan organisaatioissa. Julkaistu 2007.

Onko Ruotsissa kaikki paremmin -matkakertomus [DOC]
Onko Ruotsissa kaikki paremmin -matkakertomus [PDF]Erilaista historiaa Werstaalla

Työväen keskusmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio kertoo näyttelystä "Vaarin paketti ja sateenkaarinappi". Näyttelyssä esiteltiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa esineiden, valokuvien ja arkistomateriaalin avulla. Artikkeli on julkaistu Museokello-lehden numerossa 1/2006.

Erilaista historiaa Werstaalla [DOC]
Erilaista historiaa Werstaalla [PDF]
 

 

Näkemyksiä -verkkonäyttely

Näkemyksiä -verkkonäyttely kertoo ensimmäisistä keskisuomalaisista kuvataiteilijoista sekä siitä ympäristöstä ja maailmasta, jossa he elivät ja jota he kuvasivat taiteessaan. Verkkonäyttely on suunnattu erityisesti näkövammaisille. Se on toteutettu osana Avoin museo -hanketta vuonna 2005.
avoinmuseo.fi/nakemyksia


Moniaistinen museo-opastus -kehittämishanke

Musiikki, tuoksut, kankaat ja esineet elävöittivät tutustumista taideteoksiin Ateneumin taidemuseon Moniaistinen museo-opastus -kehittämishankkeessa. Julkaistu 2006.

Moniaistinen museo-opastus -loppuraportti [DOC]
Moniaistinen museo-opastus -loppuraportti [PDF]


Saavutettavuus-projekti Valtion taidemuseossa 1999-2001

Raportti Saavutettavuus-projektista, jossa pyrittiin kehittämään Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon palveluita ja poistamaan esteitä, joita toimimisesteiset asiakkaat kohtaavat museoympäristössä. Julkaistu 2002.

Saavutettavuusprojektin loppuraportti [DOC]
Saavutettavuusprojektin loppuraportti [PDF]
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin