Ohita navigaatio

Alueellinen saatavuus

Löytyykö kävelymatkan päästä kirjasto tai museo? 
Pääseekö paikallisbussilla konserttiin tai teatteriin? 
Onko välimatka kulttuuripalveluihin kohtuullinen? 

Kulttuuripalvelujen alueellinen saatavuus liittyy siihen, paljonko ja minkälaista kulttuuritarjontaa eri puolilla Suomea on. 

Kulttuuritarjonta saattaa vaihdella alueittain hyvinkin paljon. Pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa tarjontaa on usein runsaasti. Tiheästi asutuilla alueilla paikallisliikenne on myös usein toimiva ja edullinen vaihtoehto kulkemiseen palvelujen äärelle. Pienemmillä paikkakunnilla lähin teatteri tai konserttisali saattaa puolestaan sijaita kymmenien tai pahimmillaan satojen kilometrien päässä, eikä kulkeminen julkisella liikenteellä ole välttämättä vaihtoehto, jos sitä ei ole juurikaan tarjolla.  

Saatavuuden kulttuuripolitiikkaa 

Erityisesti kirjastoja ja kansalaisopistoja toimii kattavasti ympäri Suomea. Myös muita kulttuurilaitoksia kuten teattereita ja orkestereita ylläpidetään eri puolilla Suomea. Alueellisesti kattavan tarjonnan taustalla on kulttuuripolitiikka, jonka mukaan ammatillisesti tuotettuja kulttuuripalveluja tulee olla tarjolla tasapuolisesti joka puolella Suomea. Valtio suuntaa rahoitusta eri alueilla toimivien kulttuuritoimijoiden ylläpitämiseen, ja kuntien kulttuuritoimintalaissa (166/2019) on määritelty jokaiselle kunnalle kulttuuripalvelujen järjestämiseen liittyviä tehtäviä. 


Näin voit parantaa alueellista saatavuutta: 


Lähde kiertueelle! 

 • Järjestä eri alueille suuntautuvaa kiertuetoimintaa.
 • Mene ihmisten luo erilaisiin paikkoihin kuten palvelutaloihin tai vankiloihin. Tämä edistää tarjonnan saatavuutta niille, joille matkustaminen tarjonnan äärelle ei ole syystä tai toisesta mahdollista. 
 • Harkitse erilaisia pop up -tilaisuuksia tai -toimintaa yllättävissäkin paikoissa ja etäällä omista toimitiloista. 

Kuljeta yleisö luoksesi 

 • Järjestä kuljetus paikan päälle. Kuljetus voi olla kaikille tarjolla esimerkiksi tiettyyn esitykseen sovitusta lähtöpaikasta, tai sitä voi tarjota pyynnöstä. Kannattaa kokeilla erilaisia ratkaisuja liikkumisen helpottamiseen. Joskus voi houkutella kävijöitä myös maksuttomalla kuljetuksella. 

Mahdollista etäosallistuminen 

 • Tuota taide- ja kulttuuritarjontaa verkkoon. Kokeile esimerkiksi verkkonäyttelyitä. 
 • Tarjoa suoria verkkolähetyksiä konserteista ja tapahtumista. 
 • Joskus myös perinteisen tallenteen tekeminen ja esittäminen verkossa tai televisiossa voi toimia ratkaisuna. 

Muista tiedotus 

 • Tiedota ja panosta näkyvyyteen omalla lähialueellasi. Kaikki eivät välttämättä tunne oman alueensa kulttuuritoimintaa. Tutkimukset osoittavat, että jo kolmen kilometrin asumisetäisyys kaupungin keskustasta vähentää kulttuuripalvelujen käyttöä. Tieto siitä, että naapurista löytyy vaikkapa museo tai teatteri, voi houkutella paikalle. 
 
Siirry sivun alkuun
 • jaa: Facebook
 • jaa: Twitter
 • jaa: Linkedin