Sateenkaarihistoriakuukausi
Suomen sateenkaarihistoriakuukautta vietetään koko marraskuun ajan. Sateenkaarihistoriakuukautta vietetiin Suomessa ensimmäistä kertaa viime vuonna. Sateenkaarihistoriakuukausi palkittiin Suomen Queertutkimuksen Seura Vuoden pervoteko-palkinnolla 2018.
Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme. Tämän vuoden Sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmassa on luvassa muun muassa queer-opastuksia, luentoja, näyttelyitä ja seminaareja. Museot, ykistyishenkilöt ja muistiorganisaatiot kuten kirjastot ja arkistot nostavat esille omista kokoelmista löytyvää aiheeseen liittyvää aineistoista. Sinäkin voit osallistua kuukauteen pitämällä sateenkaarihistoriaa esillä arjessa tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa!
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.
Poimintoja vuoden 2019 ohjelmasta
1.11.2019 - 27.9.2020 Sukupuolen sotkijat -näyttely
HAM Helsingin taidemuseo. Näyttelyssä esitellään sukupuolinormeja kyseenalaistavaa kuvastoa yli sadan vuoden takaa. Runsas aineisto sisältää postikortteja ja alkuperäisiä valokuvia. Mukana on myös muutama nykytaideteos. Lisätietoja: Sukukpuolen sotkijat -näyttely Setan sivuilla
11.-14.11. Celebrating Rainbow History Month colloquium, public talks and workshops
Turun yliopistossa järjestettävä tapahtuma käsittelee eri tapoja, joilla sateenkaarevaa historiaa ja elämää voidaan integroida luokkahuoneeseen ja muihin oppimispaikkoihin. Ohjelma ja ilmoittautuminen
16.11. Queer-opastus Turun linnassa
Miltä näyttivät normatiivit 1500-luvulla? Ketkä jakoivat linnassa sallitusti vuoteen keskenään? Onko HLBTIQ-ihmisillä omia suojeluspyhimyksiä? Kuka on Suomea hallinneista ruotsalaismonarkeista kaikkein eniten queer? Lisätietoja Turun linnan opastuksesta
21.11. Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa -luento
Työväenmuseo Werstas, Tampere. VTM Kati Mustola luennoi aiheesta Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa. Lisätietoja luennosta.
Koko ohjelma
Lisäksi muita tapahtumia ja opastuksia järjestetään muun muassa Helsingissä ja Jyväskylässä. Katso koko ohjelma Sateenkaarihistoriakuukauden verkkosivujen kalenterista (Setan verkkosivut).
Sinäkin voit osallistua!
Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavilla tavoilla.
Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäivä, kutsumalla erilaisia asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.
Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Sateenkaarihistoriakuukauden Facebook -sivuilla.
Sateenkaarihistoriakuukauden koordinoivana tahona vuonna 2019 toimivat Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu.
Lisätietoa:
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri(a)seta.fi / www.seta.fi
Christine Langinauer, 040 353 3234, christine.langinauer(a)cultureforall.fi / www.cultureforall.fi