Ohita navigaatio

Onko suomalainen taidekenttä monimuotoinen ja tasa-arvoinen? -seminaari

Seminaarin tavoitteena on herättää keskustelua niin kulttuuripalveluista kuin taiteen tekemisen edellytyksistä ulkomaalaissyntyisille ja vammaisille taiteilijoille.

Aika: tiistai 15.1. klo 16-18.30
Paikka: Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

Taiteilijoiden ja kansanedustajien Arkadia-seura järjestää seminaarin yhteistyössä Globe Art Point ry:n, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen kanssa.

Huomio! Eduskunnan turvakäytäntöjen vuoksi välttämätön ennakkoilmoittautuminen täältä. 

Yhdenvertaisuuslaki on ollut voimassa vuodesta 2014 ja lain tarkoitus on ehkäistä syrjintää julkisessa ja yksityisessä toiminnassa. Kulttuuria kaikille -palvelu, Cupore ja Globe Art Point tarkastelevat yhteisessä AVAUS-hankkeessaan yhdenvertaisuuden toteutumista taiteen ja kulttuurin kentällä. Suomessa asuu arviolta toista tuhatta ulkomaalaissyntyistä taiteilijaa sekä heidän lisäkseen vammaisia tai kielivähemmistöihin kuuluvia taiteilijoita. 

Eritaustaisten taiteilijoiden sekä taide- ja kulttuurialan ammattilaisten yhdenvertaisissa mahdollisuuksissa työskennellä suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä on edelleen parannettavaa. Kielellisesti ja kulttuurisesti monimuotoinen kulttuuritarjonta mahdollistaisi erilaisten yleisöjen osallistumisen. Integroimisesta puhutaan usein talouden näkökulmasta, ja kulttuurinen osallisuus unohtuu. Monikulttuuriset kulttuurikeskukset auttavat ylläpitämään omaa kulttuuriperintöä, mutta edistävätkö ne integroitumista yhteiskuntaan.

Seminaari on suomen- ja englanninkielinen. Tilaisuudessa on simultaanitulkkaus englanninkielelle sekä viittomakielen tulkkaus. Pikkuparlamentin auditorio on saavutettava, siellä on induktiosilmukka ja avustajakoirat ovat tervetulleita. 

Ohjelma

klo 16.00 Avaus, Arkadia-seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) 

klo 16.10 Mitä tasa-arvo merkitsee kulttuuri-instituutioissa? Toiminnanjohtaja Rita Paqvalen, Kulttuuria kaikille -palvelu

klo 16.25 Puheenvuorot ja keskustelu: taiteellinen johtaja-teatteriohjaaja Noora Karjalainen, kuvataiteilija-tohtorikoulutettava Sepideh Rahaa ja kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) 

klo 17.20 Toimijaksi suomalaisella kulttuurikentällä -projektin tuloksia, tutkija Emmi Lahtinen, Cupore

klo 17.35 Puheenvuorot ja keskustelu: teatteriohjaaja, Globe Art Point ry:n puheenjohtaja David Kozma ja kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.)

18.30 Päätös

Juontajana kulttuurituottaja Rose-Marie Kivijärvi.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin