Yhdenvertaisuus kulttuurikentällä vammaisuuden näkökulmasta
Kansalaisinfo sijaitsee osoitteessa Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3. Sisäänkäynti on ensimmäinen, kun tullaan Arkadiankadulta Pikkuparlamentin eteen. Pikkuparlamentti on esteetön.
Yhdenvertaisuus taide- ja kulttuurikentällä edellyttää, että kaikille taataan mahdollisuudet osallisuuteen – myös henkilöille, joilla on jokin vamma tai jotka kuuluvat viittomakieliseen vähemmistöön. Osallistuminen kulttuuriin kokijana ja tekijänä on Suomen perustuslakiin kirjattu perusoikeus.
Seminaarissa tarkastellaan yhdenvertaisuuden toteutumista taide- ja kulttuurikentällä eri ikävaiheissa. Mitkä konkreettiset tekijät luovat mahdollisuuksia ja mitkä estävät? Mikä on kunkin yhteiskunnan toimijan rooli? Mitä avautuvia ja sulkeutuvia ovia vammainen taitelija kohtaa matkalla lapsuudesta aikuisuuteen? Ohjelmassa on kipinäpuheenvuoroja taiteilijoilta, paneelikeskusteluja, kansanedustajien kommentteja ja yleisökeskustelua.
Tilat ovat esteettömät. Käytettävissä on induktiosilmukka. Tilaisuuden kieli on suomi. Tilaisuus on tulkattu viittomakielelle ja kirjoitustulkataan. Järjestäjät ovat Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (VAMYT), Kulttuuria kaikille -palvelu ja Ursa Minor -teatteri. Yhteistyökumppanit Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Kynnys ry, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry, Kettuki, Vertaistaiteilija-hanke/Aula-työkoti, ArtsEqual/Taideyliopisto, DuvTeatern, Teatteri Totti, Kulttuurikeskus PiiPoo, Kuurojen Liiton kulttuurituotanto ja DiDa - Disabilityday Art and Action -verkosto.
Tilaisuus on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kahvitarjoilu.
Ohjelma pe 8.2.2019 klo 11-13 Pikkuparlamentin Kansalaisinfo, Helsinki
Tilaisuuden juontaa erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu
11:00 Johdantoa
Tervetuloa
•Kansanedustaja Johanna Karimäki (Vihreät – De Gröna) puheenjohtaja Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä VAMYT
•Taiteilijapolku vammaisen henkilön kannalta. Mitkä tekijät suomalaisessa yhteiskuntarakenteessa edistävät tai estävät yhdenvertaisuutta eri ikäkausina? Erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelu
11:15 I osa LAPSUUS
Vammaisesta lapsesta isona taiteilija tai kulttuurityöntekijä – miten se onnistuu?
Kipinäpuheenvuorot
•Tanssija, esiintyjä, kirjoittaja, tanssin verkkolehti Liikekieli.comin päätoimittaja Maija Karhunen
•Toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, Kulttuurikeskus PiiPoo (kumppanina mukana Tampereen kaupungin koordinoimassa SATA2 - saavutettava taideharrastus -hankkeessa)
11:30 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu
•Panelisteina kipinäpuheenvuoron pitäjä Maija Karhunen, ohjaustoiminnan artesaani -opiskelija Sari Kivimäki, tutkija Tuulikki Laes Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeesta ja taiteellinen johtaja Noora Karjalainen Ursa Minor -teatterista
11:50 Yleisökeskustelua
12:00 II osa AIKUISUUS
Taiteilijuudesta työ ja identiteetti vammaiselle henkilölle – miten se onnistuu?
Kipinäpuheenvuorot
•näyttelijä Silva Belghiti
•muusikko Joose Ojala
12:15 Paneelikeskustelu, puheenjohtajana toiminnanjohtaja Päivi Lilja Kettuki
•panelisteina kipinäpuheenvuorojen pitäjät Silva Belghiti ja Joose Ojala sekä kuvataiteilija Riina Noro ja erityisasiantuntija Ulla Lassila Taiteen edistämiskeskuksesta (Taike)
12:35 Yleisökeskustelua
12:45 Kommenttipuheenvuoroja kansanedustajilta
13:00 Päivän päätös
Jos et pääse paikan päälle kuulemaan keskustelua, voit kuunnella sitä Facebook live streamingin kautta. Keskustelu striimataan suorana Kulttuuria kaikille -palvelun Facebook-sivujen kautta.
Huomioithan, että striimauksen äänen- ja kuvanlaatu voi paikoitellen olla heikko.