Ohita navigaatio

Satakielikuukausi 21.2.-21.3.2017

Satakielikuukauden logo

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2017 ja päättyy maailman runouden ja rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2017. 

Satakielikuukausi juhlii kielellistä rikkautta ja haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Tapahtumakokonaisuus kysyy, miltä kieli kuulostaa, näyttää, tuntuu ja maistuu, sekä mikä merkitys kielellä on identiteetin ja turvallisuuden tunteen rakentumiselle.

Satakielikuukauden tarkoitus on muistuttaa jokaisen oikeudesta äidinkieleen sekä juhlistaa kielellistä moninaisuutta ja monikielisyyttä. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen. Verkostofestivaalin tapahtumia järjestetään ainakin pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Myös Opetushallitus kannustaa kouluja ja oppilaitoksia ympäri Suomen osallistumaan Satakielikuukauteen tai viettämään Satakielipäivää muuna ajankohtana. Katso lisätietoja Opetushallituksen verkkouutisesta.

Satakielikuukausi haastaa pohtimaan monikielisyyttä myös oppilaitoksissa, työpaikoilla ja kotona. Miten monikielisyys näkyy arjessasi ja kuinka sitä voisi lisätä? Kielellisen rikkauden edistämiseen liittyviä ajatuksia ja ehdotuksia voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #satakielikuukausi. 

Otamme myös vastaan vinkkejä kuukauden teemoihin sopivista tapahtumista, jotka voivat sijaita missä tahansa Suomessa.

Satakielikuukauden pääjärjestäjät ovat kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Annantalo, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo. Kuukautta koordinoi Kulttuurikeskus Caisa. 

Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta

  • 27.1.–7.5.2017. Juhlien vuosi -näyttely. Purim, eid, nouruz, joulu… Kaikkien kulttuurien kalentereihin kuuluu iloisia juhlia. Näyttelyssä on tietoa erilaisista juhlaperinteistä. Satakielikuukauden aikana 12.3. juhlitaan purimia. Lisätietoja Annantalon verkkosivuilla.

  • 9.3. Leikin 100 kieltä ja tarinaa. Vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatussa tapahtumassa tutustutaan tapoihin edistää ja tukea leikkimistä ja kielirajojen ylittämistä. Lisätietoja tulossa Caisan verkkosivuille.

  • 18.3. Satakieliklubi. Kansainväliset kirjailijat, runoilijat ja muusikot yhdistävät voimansa ja luovat monikielisen runoillan, jossa eri taidemuodot ja mediat kohtaavat. Järj. Helsingin kulttuurikeskus, Sivuvalo, Tre Tärningar Kulturförening. Lisätietoja Vuotalon verkkosivuilla.

  • Sadan kielen sadut -satutunnit. Maaliskuussa järjestettävillä satutunneilla luetaan arabian, somalin, venäjän, viron, englannin ja suomen kielillä Helsingin kirjastoissa. Lisätietoa Helsingin kaupunginkirjaston verkkosivuilla.

Katso koko ohjelmisto Satakielikuukauden verkkosivuilta.

Lisätiedot

Kitari Mayele, kulttuurituottaja, kulttuurikeskus Caisa, kitari.mayele@hel.fi, puh. 09 310 37506 / 050 412 0481

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin