Artikkelit ja esseet
Tähän osioon on koottu artikkeleita, esseitä ja puheita, joiden aiheena on moninaisuus kulttuurikentällä.
Tanssitaide, luokka ja ruumiillisuus - kirjoituksia yhteiskuntaluokasta ja taidetyöstä
Vuonna 2023 julkaistu verkkojulkaisu käsittelee luokkaisuuden läsnäoloa taiteen kentällä ja pyrkii tarjoamaan ehdotuksia moninaisten luokkataustojen huomioimiseen taideprosesseissa sekä -kasvatuksessa ja -koulutuksessa. Julkaisu ammentaa Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeessa tehdyistä havainnoista sekä eri alojen luokkatutkimuksesta. Tekstit lähestyvät aihetta siis sekä kokemusten reflektoinnin että teoreettisen tiedon kautta. Julkaisun ovat toimittaneet Elsa Heikkilä, Laura Lehtinen ja Soile Lahdenperä. Julkaisu on osa Teatterikorkeakoulun julkaisusarjaa.
"Kaikkea ei pidä osata heti"
Suomen elokuvasäätiön Moninaisuus elokuva-alalla -artikkelisarja
Sarjassa vaihtuvat kirjoittajat paneutuvat moninaisuuden ja tasa-arvon kysymyksiin suomalaisella elokuva-alalla. Sarja on suomen- ja englanninkielinen.
- Näyttelijä, aktivisti, lavarunoilija ja käsikirjoittaja Laura Eklund Nhaga haastaa valkoisuuden normin elokuva-alalla. Laura Eklund Nhaga: Suomalaisuuden valkoisuus ei ole neutraalia, luonnollista tai edes totta (siirryt Elokuvasäätiön sivuille) Julkaistu 9.4.2021.
- Viestinnän suunnittelija ja vapaa kirjoittaja Sanni Myllyaho avaa vammaisten historian kuvaamisen merkityksellisyyttä. Sanni Myllyaho: Meitä ennen tulleet – voiko elokuvan avulla muistaa? (siirryt Elokuvasäätiön sivuille) Julkaistu 19.4.2021.
- THL:n tutkimusjohtaja Shadia Rask tarjoaa työkaluja moninaisuuden ja inkluusion edistämiseen työyhteisöissä. Shadia Rask: Representaatiolla on merkitystä – näillä keinoilla lisäät työyhteisösi moninaisuutta (siirryt Elokuvasäätiön sivuille). Julkaistu 22.4.2021.
- Tilastojen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on häviävän pieni rooli suomalaisissa elokuvissa ja sarjoissa. Jani Toivola kirjoittaa Moninaisuus elokuva-alalla -sarjan artikkelissa, kuinka turvallisemmat tilat erilaisille tekijöille voivat vapauttaa luovuuden ja mahdollistaa uudenlaista kerrontaa. Jani Toivola: We see you King – ulos häpeästä kohti uudenlaisia tarinoita. Julkaistu 5.5.2021.
- Roolitustoimisto Helsinki Castingin roolittaja Jantsu Puumalainen, A Moment in the Reeds -elokuvan ohjaaja Mikko Mäkelä sekä Ainoa huoneessa -sarjan ohjaaja Jani Toivola ja tuottaja Mete Sasioglu kertovat, miten draamatuotantojen moninaisuutta voi edistää roolituksen kautta. ”Jokainen on roolin arvoinen” – moninaisuuden edistäminen roolituksessa (siirryt Elokuvasäätiön sivuille). Julkaistu 12.5.2021.
- Mira Eskelinen kirjoittaa transsukupuolisten representaatioista elokuvissa ja sarjoissa. Mira Eskelinen: Ei mitään meistä ilman meitä (siirryt Elokuvasäätiön sivuille). Julkaistu 19.5.2021.
- Maryan Adbulkarim tarkastelee tarinoiden merkitystä ja laajentaa vallitsevaa käsitystä moninaisuudesta. Maryan Adbulkarim: Vain muutos on pysyvää (siirryt Elokuvasäätiön sivuille). Julkaistu 13.9.2021
Puhumisen pakko
Ammattitaiteilijuus ja kirjailijana olemisen ehdot muunkielisten kirjailijoiden näkökulmasta
Katri Talaskivi kirjoittaa Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjassa (2020) muunkielisten kirjailijoiden mahdollisuuksista toimia kirjailijana. Talaskiven tekemään tutkimuskyselyyn osallistui 31 kirjailijaa.
Queer/Crip -teemaopastuksista – kysymistä ja vastaamasta kieltäytymistä
Miten museot voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen? Miten queer ja crip toimivat rinnan ja suhteessa toisiinsa? Miten purkaa perinteinen opastustilanne ja tunnustaa välttämätön epävarmuus? Miten suunnitella suunnittelematonta? Julkaistu 2019.
Ajatuksia aiheesta trans- ja muunsukupuoliset sekä muut sukupuoleltaan moninaiset ihmiset taiteen kontekstissa
Emilia Kokko & Hanna Ohtonen 2019.
TOISEUS 101 – näkökulmia toiseuteen
TOISEUS 101 – näkökulmia toiseuteen kokoaa yhteen suomalaisten ajattelijoiden, kirjailijoiden ja taiteilijoiden tekstejä toiseudesta. Kirjoittajina Koko Hubara, Maryan Abdulkarim, Ahmed Al – Nawas, Niko Hallikainen, Hanna Järvinen, Julian Owusu, Aino Korvensyrjä, Warda Ahmed ja Sonya Lindfors. okoelman on toimittanut Sonya Lindfors. Julkaisija: UrbanApa 2016.
TOISEUS 101 – näkökulmia toiseuteen [PDF]
Näkymättömästä näkyväksi:
palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita?
Päivi Jokitalo kirjoittaa artikkelissaan, että saavutettavuus on paljon muutakin kuin esteetön sisäänpääsy. Artikkelissa annetaan vinkkejä siihen, kuinka kirjasto voisi ottaa huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat asiakkaansa esimerkiksi asiakaspalvelun tai asiasanoituksen näkökulmasta. Julkaistu 2014.
Näkymättömästä näkyväksi:
palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita? [DOC]
Näkymättömästä näkyväksi:
palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita? [PDF]
Suomalaisen median musiikkitarjonta kaipaa kulttuurista moninaisuutta
Maailman musiikin keskuksen olohuonetapaamisessa 14.4.2014 keskusteltiin muualta Suomeen muuttaneiden maailmanmuusikoiden tilanteesta. Mediasisältöihin vaikuttaminen, manageroinnin tukeminen ja kiertuerakenteen vahvistaminen olisivat tärkeitä askeleita. Keskustelun kirjasi Uudenmaan monikulttuurisuusläänintaiteilija Outi Korhonen.
Suomalaisen median musiikkitarjonta kaipaa kulttuurista moninaisuutta [DOC]
Suomalaisen median musiikkitarjonta kaipaa kulttuurista moninaisuutta [PDF]
Kielelliset samanaikaisuudet suomalaisessa kirjallisuudessa
Rita Paqvalén kirjoittaa artikkelissaan siitä, millaisen leiman muunkieliset kirjoittajat usein Suomessa saavat, sekä kirjallisuuskentän rakenteista. Artikkeli on alun perin julkaistu Kiiltomato.netissä 4.11.2013.
Kielelliset samanaikaisuudet suomalaisessa kirjallisuudessa [DOC]Kielelliset samanaikaisuudet suomalaisessa kirjallisuudessa [PDF]
Katriina Rosavaaran juhlapuhe
Katriina Rosavaara puhui
Kulttuuria kaikille -palvelun 10-vuotisjuhlassa 2013 queer-yleisöstä,
homofobiasta sekä homo- ja transfobian vastaisesta työstä.
Katriina Rosavaaran juhlapuhe [DOC]
Katriina Rosavaaran juhlapuhe [PDF]
Umayya Abu-Hannan juhlapuhe
Umayya Abu-Hanna kirjoitti Kulttuuria kaikille -palvelun 10-vuotisjuhlaan 2013 puheen politiikasta, kulttuurista ja Kulttuuria kaikille -palvelun roolista.Umayya Abu-Hannan juhlapuhe [DOC]
Umayya Abu-Hannan juhlapuhe [PDF]
Multikulti - monikulttuurisuuden käsikirja
Abu-Hanna, Umayya 2012. Multikulti - monikulttuurisuuden käsikirja. Siltala.Kulttuurin sekakäyttäjät
Löytty, Olli 2011. Kulttuurin sekakäyttäjät. Esseitä. Teos.Camp! Taipuisaa teatteria
Teatterimuseon syksyn 2009 erikoisnäyttelyyn Camp! Ravintola Sateenkaaren unelmia liittyvä verkkojulkaisu kyseenalaistaa sitä, keiden äänet teatterihistoriassa kuuluvat, keiden kuvat näkyvät. Teatteri on yksi niistä areenoista, joilla tietoisesti tai tiedostamatta käydään neuvotteluja ja taisteluja sukupuolesta/sukupuolista ja niitä koskevasta käsitteistöstä.Camp! Taipuisaa teatteria [Teatterimuseon sivuilla]
Näkökulmia vammaisuuteen - artikkelikokoelma vammaiskäsitysten eroista
Tukikeskus Hilman julkaisu kokoaa yhteen kokemuksia, aktivismia ja tutkimusta. Kirjan yksitoista puheenvuoroa etsivät keinoja ihmisten moninaisuutta kunnioittavan yhteiskunnan rakentamiseen. Artikkelikokoelman tarkoitus on herättää keskustelua vammaisten ihmisten syrjinnästä ja rasismista.
Näkökulmia vammaisuuteen - artikkelikokoelma vammaiskäsitysten eroista [PDF]Näkökulmia kulttuurienväliseen vuoropuheluun
Kirjoituskokoelmaan on koottu Euroopan Unionin kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden 2008 aihepiiriä. Parikymmentä eri kirjoittajaa ja haastateltavaa luotaavat julkaisussa aihetta mm. nuorison, koulutuksen, kansalaisosallistumisen, kulttuuriyhteistyön ja uskontojen välisen vuoropuhelun näkökulmista. Julkaistu 2009.Näkökulmia kulttuurienväliseen vuoropuheluun [PDF]