Ohita navigaatio

Satakielikuukausi 21.2.-21.3.2023

Satakielikuukauden logossa on linnun pää ja erivärisiä puhekuplia, joissa eri kirjoitusmerkeillä tekstiä.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa Kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2023 ja päättyy Maailman runouden päivän ja Maailman rasismin vastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2023. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta.

Satakielikuukauden verkkosivuilla ja Satakielikuukauden Facebookissa julkaistaan poimintoja teemakuukauden tapahtumista. Ohjelma on monipuolinen kattaus esitelmiä, keskusteluja, satutunteja, näyttelyitä ja työpajoja. Tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden rikkautta, tutkivat kielen kautta rakentuvaa identiteettiä ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen.

Näyttelyitä, lukuhetkiä ja muita tapahtumia järjestetään eri paikkakunnilla eri puolilla Suomea pääkaupunkiseudulta ja Seinäjoelta Savoon. Lisäksi etäohjelmaan voi osallistua vaikkapa kotona, koulussa tai päiväkodissa seuraamalla tapahtumia suoratoistona tai tallenteilta.

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Festivaalia on 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Satakielikuukautta koordinoi Monikielinen kirjasto yhdessä Kulttuuria kaikille –palvelun kanssa.

Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta

4.3. Lemos Juntos: maratona de histórias infantis em português.

Tämä monikulttuurinen tapahtuma lapsille ja heidän monikielisille perheilleen edistää kulttuurienvälistä kohtaamista portugalia puhuvien kesken. Järjestäjä: Kulttuurikeskus Ninho ry.

9.3. sanaton – мовчазний – sáneheapme.

Performanssissa otetaan kantaa kielten asemaan nyky-yhteiskunnassa saameksi, ukrainaksi ja suomeksi. Esiintyjinä: Vuosaaren Kesäteatteri ja Ethno Contemporary Ballet. Ohjaus: Nèa Virtanen, ECB: Nina Bulgakova, mukana myös Tuuni Partti.

21.3. Kielikuvia: Kohtaa kääntäjät kirjastossa Seinäjoen pääkirjastossa.

Kääntäjät Helinä Kangas ja Triin Aimla-Laid, kertovat kääntäjän työstä ja rakkaudesta kieliin. Helinä Kangas suomentaa italiasta ja englannista, Triiin Aimla-Laid virontaa suomesta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätiedot

Ohjelmisto, blogit ja muuta tietoa Satakielikuukausi-verkkosivuilla.

Satakielikuukauden facebook-sivu.


Monikielinen kirjasto

Kellosilta 9

00520 Helsinki

monikielinen.kirjasto@hel.fi

tel: 09 310 85402 / 09 310 85 460.satakielikuukausi.fi

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin