Ohita navigaatio

Queer-katse tulevaisuuden museoon -seminaari WAM Turun kaupungin taidemuseossa 29.11.2021

Ajankohtaista-osion kuvituskuva.

Museokentällä keskustellaan museoiden asemasta ja tehtävästä nyky-yhteiskunnassa, ja samalla siitä miten queeria kulttuuriperintöä ylläpidetään ja hallinnoidaan.

Kotimaisella ja kansainvälisellä museokentällä on meneillään keskustelu museoiden asemasta ja tehtävästä nyky-yhteiskunnassa. Keskustelua käydään mm. siitä, miten museot edustavat yhteisöjään, miten kokoelmia kartutetaan, ylläpidetään ja tallennetaan tuleville sukupolville sekä siitä, miten museoiden tulisi olla aktiivisia demokratian puolestapuhujia ja ylläpitää keskustelua. Esillä on ollut myös keskustelu siitä, miten queeria kulttuuriperintöä ylläpidetään ja hallinnoidaan, ja miten LGBTQA+ -historiaa saadaan näkyväksi museoissa.

Seminaarissa nostetaan esiin tämä keskustelu ja tutkitaan yhdessä aatehistorioitsija Pia Laskarin kanssa, miten museoissa voisi työskennellä queer-näkökulman kautta.

Seminaarissa kuullaan puheenvuorot myös kotimaisista uusista museohankkeista ja niiden suunnitteluprosesseista sekä queer-aineiston tallentamisesta ja dokumentoinnista. Hankejohtaja Kaarina Gould puhuu Uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta, hankepäällikkö Joanna Kurth Historian ja tulevaisuuden museosta sekä kokoelmapäällikkö Leena Ahonen Työväenmuseo Werstaalta.

Pia Laskar on filosofian aatehistorian tohtori ja sukupuolentutkimuksen dosentti. Hän tutki väitöskirjassaan (2005) lääkäreiden kirjoittamia seksikäsikirjoja (1800–1910) ja miten heteroseksuaalisuus normalisoitiin ja idealisoitiin sukupuolen, yhteiskuntaluokkien ja todellistamisen keinoin. Laskar johti The Unstraight Museumin, Livrustkammarenin ja Historiska museetin aloittamaa tutkimusprojektia Unstraight research i museer vuosina 2016–2018. Tutkimusprojektiin perustuen Laskar kirjoitti teoksen Den outställda sexualiteten. Liten praktika för museers förändringsarbete (2019).


Ohjelma

Seminaarin kieli on englanti ja työpajatyöskentely on suomeksi.

  • klo 10–10.50 Kohti tulevaisuuden museoa
    Uusi Arkkitehtuuri- ja designmuseo, hankejohtaja Kaarina Gould
    Historian ja tulevaisuuden museo, hankepäällikkö Joanna Kurth
    Työväenmuseo Werstas, kokoelmapäällikkö Leena Ahonen
  • klo 11–12.30 Keynote: The unexhibited sexuality
    Dosentti Pia Laskar
  • klo 12.30–14 lounastauko
  • klo 13.30–14  Opastus näyttelyyn Spektri – sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa
    Näyttelykuraattori Anna Perälä
  • klo 14–16 Työpaja: The unexhibited sexuality
  • klo 16.30–17 Yhteenveto
    Dosentti Pia Laskar
    Dosentti ja Sateenkaarihistorian ystävät ry:n puheenjohtaja Tuula Juvonen

Seminaarin järjestää Turun Museokeskus, Sateenkaarihistorian ystävät ry ja Kulttuuria kaikille palvelu. 

Sateenkaarihistorian ystävät

Sateenkaarihistorian ystävät ry, ruotsiksi Queerhistoriens vänner rf, on vuonna 2020 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historian tuntemusta sekä sateenkaarihistorian ja queerhistorian tutkimusta, tallentamista ja esittämistä.

Lisätietoa näyttelystä Spektri – sukupuoli ja seksuaalisuus nykytaiteessa


Esteettömyys

WAM on osittain esteetön. Henkilökohtainen avustaja pääsee veloituksetta museoon. Opas- tai avustuskoiran voi ottaa mukaan näyttelytiloihin. Kevyt pyörätuoli on lainattavissa asiakaspalvelusta. Lastenrattaita on lainattavissa asiakaspalvelusta. Näyttelytiloissa on penkkejä ja mukana kuljetettavia taittotuoleja. Lippukassalla on induktiosilmukka.

Hinta

Tapahtuma on maksuton.

Ilmoittautuminen

Paikat täyttyvät nopeasti, ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian! 

Lisätietoa ja ilmoittautuminen WAM Turun kaupungin taidemuseon kotisivulla.

Tapahtuman tallenne

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin