Hinnoittelu
Onko pääsymaksuja porrastettu?
Onko maksuttomia ajankohtia tai tapahtumia?
Saavutettava hinnoittelu lisää taloudellisia mahdollisuuksia osallistua. Maksuton tai edullinen sisäänpääsy voi houkutella paikalle myös uusia kävijöitä ja kävijäryhmiä.
Hinnoittelun saavutettavuuteen kuuluu, että toimimisesteisen henkilön avustajan tai tulkin pääsylippu on aina maksuton. Avustaja voi olla esimerkiksi liikkumisesteisen henkilön avustaja, näkövammaista henkilöä avustava opas tai kehitysvammaista henkilöä avustava ohjaaja. Tulkki voi olla esimerkiksi viittomakielen tulkki, kirjoitustulkki tai puhetulkki. Myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujan tukihenkilön pääsylipun olisi hyvä olla maksuton.
Erilaisissa oheispalveluissa, kuten myymälöissä ja kahviloissa, kannattaa tarjota myös kohtuuhintaisia tuotteita.
Monella alueella Suomessa on käytössä jonkinlainen kulttuurikaveri-malli, joihin kuuluu usein maksuton sisäänpääsy kulttuurikaverille tai vastaavalle sekä maksuton tai alennettu hinta kulttuurikaverin kanssa osallistuvalle. Kannattaa selvittää, onko omalla alueella kulttuurikaveri-toimintaa johon voisi liittyä mukaan.
Hintojen porrastaminen
Pääsymaksuja voi porrastaa esimerkiksi opiskelijoille, työttömille, eläkeläisille, varusmiehille, siviilipalvelusmiehille, lapsille ja nuorille. Perheille kannattaa myöntää perhelippu. On hyvä muistaa, että perhelippuun ei saa sisältyä vanhempien sukupuoleen kohdistuvia rajoituksia. Perhelipussa on hyvä huomioida mahdollisuuksien mukaan myös perheet, joissa on paljon lapsia sekä yhden huoltajan perheet.
Alennusta kannattaa myöntää myös erilaisille ryhmille, myös pienryhmille. Jos ryhmäalennuksen saaminen edellyttää isoa, esimerkiksi 8-10 hengen ryhmää, saattaa se rajata pois esimerkiksi mielenterveysyhdistysten pienryhmiä.
Hintoja voi kokeilla porrastaa myös lipun hankkimisajankohdan mukaan. Moni kulttuuritoimija tarjoaa esimerkiksi erilaisia "äkkilähtö- ja "viimetippa" -lippuja, jolloin lipun voi hankkia hyvinkin edullisesti esimerkiksi tuntia ennen esitystä.
Myymättömät liput
Jos tapahtumaan on jäämässä myymättömiä lippuja, kannattaa niitä tarjota maksutta tai edullisesti esimerkiksi erilaisten sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kautta eteenpäin annettaviksi. Näin on mahdollista tavoittaa henkilöitä, jotka joutuvat mahdollisesti rajaamaan osallistumistaan taloudellisesti tiukan tilanteensa vuoksi. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi oman kunnan aikuissosiaalityöhön. Myös ympäri Suomea toimivien työvoiman palvelukeskusten kautta voi tavoittaa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä. Lisäksi kannattaa tutustua oman alueen yhdistyksiin ja säätiöihin, jotka ovat tekemisissä pienituloisten henkilöiden kanssa.
Sen lisäksi, että jakaa myymättömiä lippuja, voi lisäksi varata jo hyvissä ajoin vapaalippuja esimerkiksi edellä mainituille toimijoille eteenpäin annettaviksi.
Yksi hinnoittelun saavutettavuutta lisäävä keino on järjestää Maksa mitä haluat -päivä tai tapahtuma, jolloin kävijä voi päättää itse, maksaako hän pääsylipustaan ja kuinka paljon. Vaikka Maksa mitä haluat -päivän tai tapahtuman järjestäminen askarruttaisi, kannattaa toimintatapaa kokeilla kertaalleen. Näin saa kokemusta siitä, miten kävijät reagoivat!
Muistilista hinnoitteluun:
- toimimisesteisen henkilön avustajan tai tulkin maksuton sisäänpääsy aina
- maksuton sisäänpääsy tiettyinä päivinä tai kellonaikoina
- maksuton sisäänpääsy tiettyihin ohjelmasisältöihin
- Maksuttomasta tarjonnasta kannattaa tehdä kooste esimerkiksi verkkosivuille, näin kävijät saavat siitä tietoa mahdollisimman helposti!
- maksuton sisäänpääsy lapsille
- jos omalla alueella on kulttuurikaveri-toimintaa tai vastaavaa, maksuton sisäänpääsy kulttuurikaverille ja alennus tai maksuton sisäänpääsy kulttuurikaverin kanssa osallistuvalle
- alennuksia perheille, pienituloisille ja ryhmille
- iso alennus esimerkiksi tuntia ennen esitystä lipun hankkivalle, ns. "äkkilähtö-lippu"
- vapaalippujen tai myymättömien lippujen tarjoaminen maksutta tai edullisesti esimerkiksi erilaisten sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kautta eteenpäin annettaviksi
- maksuton ääniopas näkövammaisille henkilöille ja maksuttomia lainattavia apuvälineitä kuten pyörätuoleja, lastenrattaita ja kävelykeppejä
- maksuton tai kohtuuhintainen kuljetus paikan päälle
- maksuttomia opastuksia ja tulkkauksia
- maksuttomat kahvit
- maksa mitä haluat -päivä tai -tapahtuma