Taide ja vammaisaktivismi -paneelikeskustelu Cross over -taidefestivaalilla
Lämpimästi tervetuloa seuraamaan paneelikeskustelua Taide ja
vammaisaktivismi lauantaina 4.6. klo 15.30-16.30 Cross over -festivaalille!
Keskustelua voi seurata paikan päällä Helsingin Musiikkitalon Ravintola - Klubilla
tai Eucrea Finlandin Youtube-striimistä!
Tänä vuonna Cross overin paneelikeskustelussa pureudutaan
taiteen ja vammaisaktivismin välisiin yhteyksiin. Miten vammaisaktivismi voi
näkyä taiteessa? Voiko taiteella vaikuttaa? Miten taiteilijan ja aktivistin
roolit ja identiteetit yhdistyvät toisiinsa?
Keskustelemassa ovat taiteilijat Julianna Brandt, Sami Helle, Isa Hukka sekä Mika Leminen (MC Cepari). Keskustelun vetää taidehistorioitsija, kuraattori ja tuottaja Marianne Savallampi.
Paneelikeskustelun kieli on suomi. Lisäksi pyritään järjestämään viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus. Musiikkitalon Ravintola - Klubi on esteetön. Sisäänkäynti Ravintola - Klubiin Musiikkitalon Kansalaistorin puoleisesta ovesta.
Keskustelu toteutetaan Koneen Säätiön tuella ja sen järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Vammaisaktivismia tekemässä -tutkimushanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelun Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hanke. Cross over-taidefestivaalin järjestää Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry.
Tallenne
Tallenteessa on tekstitys ja viittomakielen tulkkaus.
Lisätietoa keskustelijoista:
Julianna
Brandt on 28-vuotias taiteilija sekä vammaisaktivisti. Taide hänen elämässään
näyttäytyy kanteleen soittamisen ja lavarunouden keinoin. Taiteessa häntä
kiinnostaa erityisesti marginaalista käsin nouseva uskallus ja näkyvillä
olemisen kysymykset.
Sami Helle on helsinkiläinen muusikko (Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen basisti), euroviisuedustaja, yrittäjä (Pertin Valinta) ja vaikuttaja. Yhtyeen (PKN) perustama Pertin Valinta on maailman ensimmäinen kehitysvammaisten omistama yhtiö. Nykyisin Sami esiintyy ja tekee musiikkia oman Sam Heat -kokoonpanonsa kanssa, työskentelee Pertin Valinnan kaupassa myyjänä ja tapahtumatuotannoissa tuottajana, tekee puhekeikkoja (aiheena mm. yhdenvertaisuus, vammaisuus, erilaisena eläminen) sekä toimii aktiivisena vaikuttajana järjestötoiminnassa (Me Itse ry) sekä kunnallispolitiikassa. Sami haluaa omalla esimerkillään ja toiminnallaan rohkaista ihmisiä uskomaan unelmiinsa ja pyrkimään niitä kohti.
Isa Hukka on taiteilija, isosisarus ja opiskelija, jolle oma sänky on pyhä paikka. Hän on syntynyt Helsingissä, joskin osia hänestä asuu myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kööpenhaminassa ja Montrealissa. Tällä hetkellä Hukka opiskelee humanistisia tieteitä keskittyen feministiseen teoriaan. Työssään taiteilijana hän fokusoi rampapraktiikoihin. Esitysten tekemisen lisäksi hän on tehnyt käännöstyötä ja julkaissut palkittua queeriä ramparunouttaan useissa lehdissä. Hukka on yksi Rampaopiskelijat ry:n, Just Another Crip Groupin ja Rampahoivaverkosto Helsingin perustajajäsenistä.
MC Cepari (oikealta nimeltään Mika Leminen) on melodinen punchlineräppäri, joka räppää elämästään, yhteiskunnasta, vammaisuudesta ja muista aiheista. MC Ceparin laulut ovat täynnä sanaleikkejä ja tarttuvia kertosäkeitä.
MC Ceparin kuva: Mira-Veera AuerMarianne Savallampi on helsinkiläinen taidehistorioitsija, kuraattori ja tuottaja. Hänen työssään keskeisiä ovat olleet aktivismiin, queer-tutkimukseen ja feminismiin liittyvät teemat. Hän on yksi Museum of Impossible Forms kulttuurikeskuksen perustajista ja entisistä taiteellisista johtajista. Tällä hetkellä Savallampi työskentelee esitystaiteen tuottajana Mad House Helsingissä.