Ohita navigaatio

Helsinki - Valkoinen kaupunki

Kaupungin esittelyvideoita

Ylen Elävä arkisto on mainio! Katsoin sieltä Eino Jantusen ja Felix Forsmanin ohjaaman Helsinki - tuo Pohjolan valkea kaupunki -filmin vuodelta 1960. Se innoitti minua katsomaan Helsingin esittelyvideoita eri vuosikymmeniltä, viimeisimpänä Helsingin kaupungin tekemän Helsinki- Our City is Your City -videon tältä vuodelta 2012.

Vuosien myötä videot ovat lyhentyneet ja leikkaus nopeutunut. Tästä huolimatta keskeiset sisällöt ovat pysyneet yllättävän muuttumattomina; luonnon läheisyys ja vuodenajat, arkkitehtuuri ja design, onnelliset ihmiset ja heidän valkoisuutensa.

Niin, molemmissa videoissa kaikki ihmiset ovat hohtavan valkoisia, lukuun ottamatta kahta poikkeusta. Tuo Pohjolan valkea kaupunki -filmissä myydään mustia naisia esittäviä vappunukkeja (06:11) ja Our City is Your City -videossa vilahtaa auringonkukkia kasteleva musta mies (00:35).

Tilastollisesti merkittävä vähemmistö?

On ymmärrettävää, että 1960-luvun filmi on sellainen kuin on, mutta on anteeksiantamatonta, että vuoden 2012 versio esittää Helsingin ikään kuin minkäänlaista muutosta ei olisi tapahtunut sitten 60-luvun. Eikö ei-valkoisten prosentuaalinen osuus Helsingin väkiluvusta ole ylittänyt tilastollisen merkittävyyden rajaa? Tunnetustihan se on pohjoismaiden pienempiä, mutta silti?

Tuorein esittelyvideo lupaa, että meidän kaupunki on myös teidän kaupunki. Siitä kuitenkin välittyy kuva, että valkoiset kutsuvat (kulutus)vieraita valkoiseen kaupunkiinsa. Muun värisiä ihmisiä ei olekaan. Vappunukkehan on vain esine ja auringonkukkia kastelevan miehen voi tulkita ulkomaalaiseksi vaihto-opiskelijaksi. Ollaanhan kuvassa Taideteollisen korkeakoulun takapihalla.

Sosiaalinen lika

Vierailijoille kaupunki on näytettävä parhaimmillaan - puhtaana ja antiseptisen valkoisena. Tämä ei tarkoita ainoastaan Senaatintorin empire-arkkitehtuuria, vaan myös ihonväriä ja sosiaalista luokkaa. Fasadeja kiillottaessa hyvää tarkoittava altruismi saattaa muuttua oman moraalisen ylemmyyden esittelemiseksi.

Uudemmassa esittelyvideossa Helsingin ei-valkoiset loistavat poissaolollaan samoin kuin muu sosiaalinen lika, joka on päätetty siivota pois katukuvasta. Osa videota kommentoijista valittelikin, että videon antamasta kuvasta huolimatta Helsingin kaduilla näkyi mustia ja muslimeja. Vaikka laki edellyttää kaikkien kohtelemista tasa-arvoisina, se ei voi määrätä ihmisten asenteita.

Tällaisessa asenneilmastossa puhe kaiken läpäisevästä monikulttuurisuuden periaatteesta tai tasapuolisesta kohtelusta muuttuu poliittiseksi retoriikaksi, jossa monikulttuurisuus ja diversiteetti ovat kannatettavia niin kauan, kun ne pysyvät niille osoitetussa kulttuurilaatikossaan. Sieltä ne eivät pääse häiritsemään talouden ja politiikan toimintatapoja.

Valkoiset ja ei-valkoiset

Ajatus valkoisten ylivallasta perustuu ideologiaan, jossa valkoiset eurooppalaiset näkevät itsensä "luonnollisesti" ylempiarvoisina kuin muiden maanosien ei-valkoiset ihmiset. Tällä oikeutettiin kolonialismi ja sitä käytetään edelleen perustelemaan rodullinen eroavaisuus sekä hyvinvoinnin ja vaurauden eriarvoinen jakaminen.

Koska valkoisuus on valta-asema, sen vastakohta ei ole mustat tai värilliset, vaan ei-valkoiset. Puhe roduista ja värillisyydestä vie huomion pois rakenteista, politiikasta ja näiden käytännöistä, joissa epätasa-arvo viime kädessä lymyää. Ongelmana onkin, että juuri valkoiset ovat vallassa ja näin ollen sanelevat toimintamallit.

Monet valkoiset myöntävätkin, että rasismi asettaa ei-valkoiset huonompaan asemaan. Heidän on kuitenkin vaikea myöntää, millä eri tavoin valkoiselle ylivallalle rakennettu yhteiskunta antaa heille etulyöntiaseman ei-valkoisiin nähden. Valkoisten tulisikin ymmärtää, etteivät he aina ja koko ajan ole oletusarvo tai viittaussuhde kaikelle.

Tämän vuoden esittelyvideossaan Helsinki kuuluttaa valkoista vieraanvaraisuuttaan. Mutta muista: vain vieraaksi, pysyvästi asettautumista kannattaa harkita. Todetaanhan videon lopussa että Helsinki on totally Finnish ja sen kautta näköjään myös totally white!

Kalle Hamm 2012

Linkit

Video: Helsinki tuo Pohjolan valkea kaupunki
Video: Helsinki - Our City is Your City


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin