Ilmoita tapahtumasi Sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmaan!
Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat ensimmäisen sateenkaarihistoriakuukauden Suomessa loka-marraskuussa 20.10.–20.11.2018.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin maineikas joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.
”Kun puhutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, on vaikea välttää sellaisia sanoja kuin vaientaminen, näkymättömäksi tekeminen, salaaminen, sensuuri ja itsesensuuri. Mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on olemassa, se on löydettävissä rivien välistä, marginaalista, sivulauseista ja vinttikomeroiden salalokeroista. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista”, kuvailee Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén.
Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu haluavat toivottaa niin muistiorganisaatiota ja taidelaitoksia, kouluja ja yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Luvassa on muun muassa tilaisuus teatterimaailman sateenkaarevuudesta, historiatilaisuus eduskunnassa tehdystä työstä lhbtiq-oikeuksien eteen sekä Setan seniorityön muistelutapahtuma sateenkaari-ihmisille.
Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen esimerkiksi:
1. jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviä aineistoja ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth
2. järjestämällä sateenkaarihistoriaa käsitteleviä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja näyttelyitä. Työkaluja tilaisuuksien järjestämiseen löytyy Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hankkeen sivuilta.
Seta ja Kulttuuria kaikille jakavat tietoa tapahtumista sivuillaan. Lomakkeen tapahtuman ilmoittamiseen osaksi Sateenkaarihistoriakuukauden ohjelmaa löydät täältä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd0MdvO8-eX0NnETs9kinUkYG1YAIvRAowHnYKK6vr_jG8n-A/viewform
3. tarjoamalla sateenkaarevia aineistojaan arkistoille ja muistitietoa kokoaviin verkkopalveluihin esimerkiksi @Unohtumattomat hetket - Facebook-sivustolla tai nettisivujen kautta. Toinen vastaava palvelu on Muistikko.
Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäiväänTransgenderday of Remembrance.
Tiedot kerätään sivuille osoitteessa: https://seta.fi/historiakuukausi. Sivulle tulee kalenteri, jossa historiakuukauden tapahtumat näkyvät ja Seta tekee niistä jokaisesta vähintään kaksi FB-päivitystä. Lisäksi tapahtumat näkyvät Setan järjestöuutiskirjeessä ja uutisissa verkkosivuilla.
Sateenkaarihistoriakuukausi on jatkoa Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun vuosina 2016–2018 toteutuneelle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeelle.
Lisätietoa:
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi
Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi