Ohita navigaatio

#StopHatredNow – Kohti monimuotoisempaa taidekenttää 9.-11.5.2017

Stophatrednow logo

Lavaklubi, Kansallisteatteri, Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista. Vuonna 2017 #StopHatredNow –tapahtuma on suunnattu taideinstituutioille, yksittäisille taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat lisää tietoa aiheista sekä konkreettisia työskentelyn välineitä. Iltaisin luvassa on myös esityksiä, musiikkia ja klubeja!

Järjestäjät

Tapahtuma järjestetään Helsingin keskustassa Kansallisteatterin Lavaklubilla ja tapahtuman toteuttavat yhteistyössä UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuurikeskus Caisa, Interkult, Aalto-yliopiston ViCCA / CuMMA, Zodiak – Uuden tanssin keskus, ArtsEqual, Kansallisteatterin Lavaklubi sekä Ruskeat Tytöt.


Saavutettavuus

Tapahtuma on maksuton. Lavaklubille on esteetön pääsy. Hissin sisäänkäynti sijaitsee Itäisen Teatterikujan puoleisessa tornissa. Tiloista löytyy esteetön wc. Tilassa ei ole induktiosilmukkaa. Avustavat koirat tervetulleita. Lisätietoja Lavaklubin esteettömyydestä: p. 010 733 1331 (ma–la 9–19) tai Kansallisteatterin verkkosivut: saavutettavuus


Ohjelma


Tiistai 9.5.2017

Mikä tekee taiteesta taidetta? Representaatio, estetiikka ja normit.
Päivän aikana keskustellaan taiteen konseptista ja siitä, kuinka tietynlaiset praktiikat ja opit määrittelevät sen, mikä käsitetään taiteeksi. Tavoite on katsoa institutionaalisia käytäntöjä normikriittisten ja post-koloniaalisten lähtökohtien kautta. (Keskustelu englanniksi.)

Klo 12:30-13:30 Luento (englanniksi): KNOW YOUR ENEMIES! Länsimaisen taidekäsityksen kipeä historia.

Valkoinen, eurooppalainen, yläluokan mies, paljastaa miten ja miksi taiteen käsitteessä, arvojärjestelmässä ja instituutiossa on koira haudattuna. Miksi abstraktia pidetään esittävää "korkeampana"? Miksi taiteita halutaan ajatella olevan seitsemän kappaletta ja miksi mieli on ruumista tärkeämpi? Miksi keskieurooppalaisen metafysiikan avainkäsite "syvällisyys" dominoi taidemaailmaa ja sen "kriittistä" näkemystä ei-eurooppalaisesta taiteesta. Kuka taiteen käsitteen, instituution, siihen liitetyn "nerouden" ja tutkimuksen keksi ja kehitti - ja miten se näkyy taiteessa vielä nykyäänkin?
Luennoitsijana Max Ryynänen (Koulutusohjelmajohtaja, Visual Culture and Contemporary Art –maisteriohjelma, Aalto-yliopisto)

Klo 13:00-14:00: Luennot (englanniksi): Mikä tekee taiteesta taidetta? Representaatio, estetiikka ja normit.

Puheenvuoroissa lähestytään taiteen konseptia ja sitä, kuinka tietynlaiset praktiikat ja opit määrittelevät sen, mikä käsitetään taiteeksi. Tavoite on katsoa institutionaalisia käytäntöjä normikriittisten ja post-koloniaalisten lähtökohtien kautta.
Puheenvuorot taidehistoroitsija ja kuraattori Giovanna Esposito Yussifilta sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroffilta. Keskustelun moderaattorina toimii Rita Paqvalén.

Klo 14:30-16:00: Keskustelu (englanniksi)

Päivän aiheista keskustelevat Aalto-yliopiston koulutusohjelmajohtaja Max Ryynänen, taidehistorioitsija ja kuraattori Giovanna Esposito Yussif sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff.


Klo 17:30-19:30: SUURI APPROPRIAATIOKESKUSTELU! - kuka saa kertoa kenenkin tarinan? (Suomeksi)

Paneelikeskustelu kulttuurisesta omimisesta ja vallasta taiteen kentällä. Puhujina Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti, ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff, musiikinopettaja, tutkija ja bloggaaja Minja Koskela sekä Maija Baijukya Ruskeat tytöt -mediasta. Keskustelun moderaattorina toimii koreografi Sonya Lindfors.


Keskiviikko 10.5.2017


Klo 12:30-14:30 Luento ja työpaja: Sukupuolen moninaisuus (suomeksi)

Taiteilija Kenneth Sirénin luento koskee sukupuolen moninaisuuden huomioimista esittävissä taiteissa ja niiden opetuksessa. Työpajaosiossa pyritään kehollistamaan erilaisia sukupuolisuuksia.

Klo 15-16:30 Luento: DECOLONIZING THE STAGE – toiseus ja representaatio (suomeksi)

Luento pureutuu tutkimaan näyttämöllä tapahtuvia vallan mekanismeja intersektionaalisen feminismin ja postkolonialistisen diskurssin näkökulmasta. Vapaa kirjoittaja Maryan Abdulkarimin ja koreografi Sonya Lindforsin pitämän session tarkoituksena on tarjota konkreettisia työkaluja ymmärtää, nähdä ja analysoida tämänhetkisiä rakenteita ja tarjota alusta toiselle näkökulmalle.

Klo 19-19:30 Esitys: OUT OF THE BOX (A mixed performance for Harp, cello and action!!)

OUT OF THE BOX on eri musiikkityylien ja taiteellisten manifestien yhtymäkohta. Kokeellisessa esityksessä esitystaide ja improvisaatio kohtaavat musiikin, melun sekä teatterin. Esitys: Natalia ja Sergio Castrillónin muodostama Duo Cassag.

Klo 19:30-22: Klubi

Livemusiikkia ja hengailua. K-18.


Torstai 11.5.2017


Klo 12:30-16:30 Keskustelu ja työpaja: Suomi Kuntoon! Lasikatot pa*kaksi! (englanniksi)

Aallon Visual Culture and Contemporary Art sekä Curating, Managing and Mediating Art -maisteriohjelman Vanessa Kowalski, Ziva Kleindienst, Vidha Saumya ja Noura Salem etsivät Tallinnan taidemaailman enfant terriblen, Anders Härmin kanssa käytännön ratkaisuja siihen miten lasikattoja voitaisiin poistaa suomalaisista taideinstituutioista.

klo 19-22: Ruskeat Tytöt -klubi (suomeksi)

Ruskeat Tytöt on rodullistetuille naisille suunnattu alusta, jota luotsaa esikoiskirjansa juuri julkaissut Koko Hubara. Illan aluksi järjestetään paneelikeskustelu aiheesta Mihin meiltä meille -mediaa tarvitaan Suomessa? Keskustelun jälkeen DJ Namulei soittaa RNB:tä, hiphopia ja dancehallia ruskeudesta ja tyttöydestä. K18.


Lisäinfo ja päivitetyt ohjelmatiedot:

facebook.com/stophatrednow
urbanapa.fi
lavaklubi.fi
#StopHatredNow -tapahtuma Facebookissa

Taustaa

#StopHatredNow on usean eri taideinstituution sekä interkulttuurisen ja rasismin vastaisen organisaation yhteinen tapahtuma-alusta monimuotoisen ja avarakatseisen Suomen puolesta. Toiminnan keskiössä ovat yhteisöllisyys, voimaantuminen, yhteistyö ja tiedon sekä resurssien jakaminen. Tapahtuma-alusta on luotu pidempiaikaiseksi ja sen puitteissa voidaan toteuttaa erimuotoista toimintaa. #StopHatredNow toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016.

Lisätietoja

  • UrbanApan taiteellinen johtaja: Sonya Lindfors, sonya(a)urbanapa.fi, 040 5164420
  • Tuottaja: Terhi Pursiainen, producer(a)urbanapa.fi, 040 8675262
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin