Ohita navigaatio
Ateneumin Pride-liputus
Ateneumin taidemuseo / Mika Väyrynen

Toisin katsottu museo -seminaari Ateneumissa

Seminaarin tavoitteena on tukea sukupuolten moninaisuuden ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoista kohtaamista sekä demokraattista toimintakulttuuria taiteen ja taidekasvatuksen toimintaympäristöissä. Tilaisuus on suomenkielinen.

Aika:  perjantaina 25.10. klo 10–17, torstaina 24.10. queer-opastuksia

Seminaari kutsuu mukaan kulttuurialan toimijoita ympäri Suomen. Tavoitteena on tarjota tila yhdessä oppimiselle ja uusien tiedostavien toimintatapojen luomiselle. Teorian ja käytännön kokemukset yhdistävä seminaari luo tilaa kollektiiviselle keskustelulle ja uusille ideoille. Puheen, katsomisen ja tekemisen tavat luovat ja muuttavat käsityksiä ja kulttuuria, joten on tärkeää pohtia, miten taiteen kentällä toimitaan. Seminaarin toteuttavat Kansallisgalleria ja Aalto-yliopiston Taiteen laitos yhteistyössä Kulttuuria kaikille ry:n ja Suomen museoliiton kanssa.

Osallistumismaksu 20 €. Sisältää ohjelman, työpajamateriaalin ja kahvitarjoilun perjantaina 25.10. Lisäksi seminaarilipulla pääsy opastetuille kierroksille torstaina 24.10. (pääsylippu museoiden näyttelyihin omakustanteinen/museokortilla), Kansallisgalleria ei palauta eikä vaihda lunastettuja lippuja takaisin.

Ilmoittautuminen Ateneumin verkkokaupassa.

OHJELMA PE 25.10.

10.00 Tervetuloa Marja Sakari, museonjohtaja, Ateneumin taidemuseo

10.15-11.15 Avauspuheenvuorot

· Tiina Pusa (TaT) & Anniina Suominen (Prof.), Aalto Yliopisto: Queer pedagogiikka ja nykytaidekasvatus

· Rita Paqvalén, toiminnanjohtaja, Kulttuuria kaikille ry: Normikriittinen museotoiminta – miten sitä tehdään?

· Julian Honkasalo (PhD): Yhteisöllisyyden ja utopian merkitys sukupuolivähemmistöjen historiassa

11.15-12.00 Paneelikeskustelu puhujien kanssa

12.00-13.00 Omakustanteinen lounas

13.00-14.30 Case-esittelyt (15 min)

· Case Teatterimuseo: Queer-näkökulma Teatterimuseon yleisötyöhön, Milla Kortemaa ja Laura Tulehmo.

· Case Valokuvataiteen museo: Queer+ crip -teemaopastuksista – kysymistä ja vastaamasta kieltäytymistä, Aapo Raudaskoski, Jemina Lindholm & Erja Salo

· Case Inklusiivinen drag: Queer-sisältöjen tuottaminen museoympäristöön, Maaret Louhelainen

· Case Helsingin kaupunginmuseo: Helsinkiä queeristi – näkökulma Helsingin kaupunginmuseon pysyvään näyttelyyn, Iisa Aaltonen.

· Case Aineen taidemuseo: Aineen taidemuseo – yhdenvertaisen yleisötyön jäljillä, Virpi Kanniainen

14.30-15.00 Iltapäiväkahvit

15.00-16.30 Työpajatyöskentely case-pohjaisesti

·  HUONON PALVELUN TYÖPAJA, Venla Heiskanen

“Huonon palvelun työpajassa katsotaan toisin ja luodaan palvelumuotoilun ja prosessidraaman työvälinein ja mustan huumorin otteella dystooppinen kaupunki ja mahdollisimman huono palvelu.”

· Feminismi, kritiikki ja poisoppiminen -keskustelutyöpaja, Aapo Raudaskoski & Jemina Lindholm

”Miten voin suhtautua kriittisesti, mutta rakentavasti oman organisaationi toimintaan? Mitä tehdä, kun meille huomautetaan epäkohdasta? Kuinka voimme myöntää, oppia ja ottaa vastuun virheistämme? Miten voimme muuttaa toimintaamme? Miksi epäonnistuminen on niin pelottavaa? Kuinka uuden oppimisen sijaan, voimme oppia pois?

Työpajassa suhtaudutaan kriittisesti ja lempeästi oman toiminnan kehittämiseen niin henkilökohtaisella, ammatillisella kuin organisatorisella tasolla. Työpajassa käydään läpi erilaisia skenaarioita, joissa mielikuvaharjoittelun avulla unelmoiminen alkaa uuden rakentamisen sijaan vanhan purkamisella. Keskustelevassa työpajassa ohjaajina toimivat Suomen valokuvataiteen museon kuvataidepedagogit Jemina Lindholm ja Aapo Raudaskoski.”

·  Suunnittelulaboratorio, Amanda Manner

“Työpajassa yhteiskehitetään ja ideoidaan queer –teemaisia opetuskokonaisuuksia tai palvelutuotekonsepteja. Tavoitteena on jalostaa idea-aihioita toimiviksi konseptiluonnoksiksi.”

16.30-17.00 Yhteinen koonti paneelina, Katse tulevaisuuteen.

Lisäksi mahdollisuus osallistua queer-kierroksille eri museoissa torstaina 24.10.2019:

Kaapelitehdas:

klo 15-15.45: Hotelli & Ravintolamuseo: Ravintolat queer-kulttuurin näyttämöinä

”Hotelli- ja ravintolamuseon Ravintolat queer-kulttuurin näyttämöinä -opastuksella syvennymme ravintolakulttuurin historiaan queer-näkökulmasta. Mitkä olivat ensimmäisiä homojen kohtauspaikkoja? Millaisena suomalainen ravintolakenttä näyttäytyy heteronormatiivisuuden ulkopuolelta tarkastellen? Miten queer-yhteisö näkyy tänä päivänä yöelämässä?”

klo 16-17.30: Suomen valokuvataiteen museo: Queer + Crip

”Queer+Crip -opastus on feministinen tila, jossa puretaan normeja dialogisesti ja intersektionaalisesti. Oppaina toimivat museon kuvataidepedagogit Aapo Raudaskoski ja Jemina Lindholm, jotka osallistuvat keskusteluun kokemusasiantuntijuudella sekä queerfeminismin ja kriittiseen vammaistutkimuksen näkökulmilla.”

Keskusta:

klo 15-16 Ateneumin taidemuseo

”Normikriittinen, sateenkaareva ja moniääninen opastus Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn. Opastetulla kierroksella tutkimme identiteetin, sukupuolten ja seksuaalisuuksien moninaisuutta ja esitystapoja sekä katsetta, valtaa ja halua kokoelmanäyttelyn esimerkkiteosten kautta.”

klo 16.30-17.30 Sinebrychoffin taidemuseo: Sinebrychoff goes queer –opastus

”Miten eurooppalainen taide 1300-luvulta 1800-luvun alkuun avautuu queer-katseelle? Miten seksuaalisuutta ja sukupuolta tuotetaan taiteen klassikoissa? Opastuksessa tutustutaan Sinebrychoffin kotimuseoon ja kokoelmanäyttelyyn.”

klo 18.15-19.15 Kiasma

“Queer-sanan suora käännös tarkoittaa suomeksi outoa tai kummallista. Nykytaide on usein juuri sellaista: totutusta poikkeavaa ja sääntöjä kyseenalaistavaa. Toiminnallisella opastuksella nykytaide toimii keskustelunavauksena seksuaalisuuden, sukupuolten, vallan, normien ja identiteettien tematiikkaan.“

Ennakkoilmoittautuminen torstain queer kierroksille ja työpajoihin lähetetään linkkinä seminaarilipun ostaneille.

Tapahtuma Facebookissa.

Tapahtuma Ateneumin verkkosivuilla.

Turvallisemman tilan periaatteet

Seminaari on syrjinnästä vapaa alue.

Sitoudumme yhdessä kunnioittamaan ja kuuntelemaan muita ja puutumme asiattomaan käytökseen.

Ei tehdä toisistamme oletuksia - jokaisella osallistujalla on itsemääräämisoikeus. Yritä tiedostaa omat oletuksesi, puhu omasta kokemuksestasi, älä muiden puolesta.

Uskalletaan kuitenkin kysyä - ei ole oikeita tai vääriä kysymyksiä.

Ohjataan toisiamme, keskustellaan ja ollaan avoimia uusille näkökulmille.

Käytetään yleistajuista kieltä ja muistetaan, että jokainen osallistuu keskusteluun omista lähtökohdistaan.

Mikäli jokin tilanne tuntuu epämukavalta, on tilanteesta mahdollista poistua tai nostaa asia keskusteluun. Myös henkilökunta on tukenasi.

 

Ateneumiin on liikkumisesteetön kulku Ateneumin kujalta. Lue lisää tilan esteettömyydestä täältä: https://ateneum.fi/tule-meille/saavutettavuus/

Tervetuloa mukaan!

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin