Ohita navigaatio

Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen taiteilijaresidenssit ja näyttelyt Torniossa ja Haaparannalla

Aineen taidemuseon julkisivu. Vaalea tiilirakennus, rakennustyyli ehkä 1990-lukua. Ulkoseinässä plakaatti, jossa teksti
Kuva: Eija Mäkivuoti.

Kulttuuria kaikille -palvelu toteuttaa kaksivuotisen, Koneen Säätiön rahoittaman hankkeen Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus. Yhteistyössä taiteilijoiden, Aineen taidemuseon sekä Tornion ja Haaparannan kaupunkien kanssa toteutamme elokuusta joulukuuhun 2022 residenssijaksoja ja tuotamme näyttelyitä Torniossa ja Haaparannalla. Haluamme mahdollistaa residenssissä työskentelyä erityisesti vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille.

Keväällä 2022 järjestettiin avoin taiteilijahaku. Residensseihin ja näyttelyihin valittiin seuraavat taiteilijat:

Sofia Karinen.

Sofia Karinen on Limingan taidekoulussa opiskeleva 21-vuotias suomalais-ranskalainen kuvataiteilija, jonka maalausten aiheina ovat hänen elinympäristönsä sekä lähiluonto. 

Aino Laiho ja Olga Green.

Viittomakielinen työpari Aino Laiho ja Olga Green tulevat residenssissä tutkimaan turvallisen tilan sekä vuorovaikutuksen ja leikin luomia mahdollisuuksia yhteiselle taiteelliselle ilmaisulle. He työskentelevät kokeilevasti useilla eri tekniikoilla ja materiaaleilla.

Kari Toiviainen.

Kari Toiviainen on CP-vammainen, monialaisesti työskentelevä teatterin ja audiovisuaalisen ilmaisun ammattilainen, joka tulee residenssissä työstämään yhteisöllistä videotaideteosten sarjaa.

Maarit Hedman ja Anu Haapanen.

Maarit Hedman ja Anu Haapanen työstävät residenssissä sekatekniikka- ja akryylimaalauksista sekä hiilipiirroksista koostuvaa näyttelykokonaisuutta. Teoksillaan he käyvät näkevän ja näkönsä menettäneen taiteilijan välistä vuoropuhelua pimeydestä.

Taiteilijat työskentelevät Koneen Säätiön taiteilija-apurahalla Viippolan residenssissä Torniossa ja Haaparannan Ruotsinsuomalaisella kansanopistolla eripituisia jaksoja syksyn 2022 aikana.

Jokainen valittu taiteilija toteuttaa yksityisnäyttelyn oman residenssijaksonsa lopuksi eri tiloissa Torniossa ja Haaparannalla (Galleria Tila Torniossa, kauppakeskus Rajalla Torniossa, Haaparannan kirjasto, Haaparannan rautatieasema, näyttelytila Jala Haaparannalla). Vuonna 2023 järjestetään kaikkien residenssissä työskennelleiden ryhmänäyttely Aineen taidemuseossa.

Tilaa taiteilijuuteen - vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus on Kulttuuria kaikille -palvelun toteuttama laaja kaksivuotinen hanke, jonka rahoittaa Koneen Säätiö. Sen tavoitteena on vahvistaa vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden ammatillisia mahdollisuuksia ja yhdenvertaista asemaa taiteen alalla. Yksi osa hanketta ovat Aineen taidemuseon kanssa toteutettavat residenssijaksot, joiden tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoiden omaehtoista työskentelyä. Vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille residenssissä työskentely on tähän saakka ollut liki mahdotonta. Residenssit ovat esteellisiä eikä saavutettavuuteen, taiteilijan yksilölliseen tukemiseen tai joustavuuteen usein ole panostettu. Nyt tavoitteena on löytää luovia ja kokeilevia ratkaisuja residenssityöskentelyyn. Tavoitteena on myös jakaa työn tuloksia muille residenssitoimijoille ja taiteen kentälle Suomessa ja kansainvälisesti ja näin edistää taiteilijaresidenssien saavutettavuutta ja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden mahdollisuutta residenssityöskentelyyn laajemminkin. 

Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä projektijohtaja Maija Karhuseen, s-posti maija.karhunen@cultureforall.fi ja puh. 040 166 2827.

Aineen taidemuseon kotisivut

Taiteilijoiden kuvat:

Sofia Karinen, kuvaaja Cecile Rousselet

Aino Laiho ja Olga Green, kuvaaja Silva Belghiti

Kari Toiviainen, kuvaaja Tommi Niukkanen

Maarit Hedman, kuvaaja Markku Hedman

Anu Haapanen, kuvaaja Satu Haapanen


Koneen Säätiön logo.


Aineen taidemuseon logo.

Tornion kaupungin logo.

Haaparannan kaupungin logo.

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin