Ohita navigaatio

Sateenkaarihistoriakuukausi

Neljä ihmistä mustavalkoisessa valokuvassa juoksee rivissä kohti kameraa pitäen toistensa käsistä kiinni.

Suomen sateenkaarihistoriakuukautta vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa marraskuussa. Sen tavoitteena on nostaa esiin ja tehdä näkyväksi historiaa lhbtiq-näkökulmasta. Jotta tämä kulttuuriperintö tulisi paremmin näkyviin haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan viettämään sateenkaarihistorian kuukautta. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historia on ollut piilotettua, sen löytäminen vaatii usein herkkyyttä ja toisin katsomista. Jotta aikanaan piilotettu historia tulisi paremmin näkyviin haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan viettämään sateenkaarihistorian kuukautta. 

Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus, johon voi osallistua monella tavalla. Voit osallistua sateenkaarihistorian kuukauteen esimerkiksi järjestämällä tapahtuman omassa organisaatiossasi tai verkossa tai viestimällä kuukaudesta omissa viestintäkanavissasi. 


Ohjelma 2020

Sateenkaarihistoriakuukauden avajaisia vietetään 1.11. Zoomissa. Lisätietoja avajaisista sateenkaarihistoria.fi-sivustolla.

Tutustu kuukauden ohjelmaan Sateenkaarihistorian ystävät ry:n verkkosivuilla ja Sateenkaarihistoriakuukauden Facebook-sivulla.


Miten voit osallistua?

Ohjelmahaku on päättynyt, mutta voit silti osallistua esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
  • jaa ja tuo esiin edustamasi organisaation aineistoja omissa tiloissa tai verkossa/sosiaalisessa mediassa
  • jaa tietoa sateenkaarihistoriakuukaudesta omissa sosiaalisen media kanavissa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi

Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella.Tapahtumaa järjestää Sateenkaarihistorian ystävät ry yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Ohjelmaa koordinoi vuonna 2020 Työväenmuseo Werstas, yhteyshenkilönä museonjohtaja Ulla Rohunen, 050-440 1157, ulla.rohunen@tyovaenmuseo.fi.

Dekriminalisaatiosta 50 vuotta vuonna 2021

Samalla kun vietämme tämän vuoden sateenkaarihistorian kuukautta, on hyvä muistaa tuleva merkkivuosi. Ensi vuonna tulee Suomessa kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnista. Tämän olisi hyvä näkyä myös suomalaisten muistiorganisaatioiden ja kulttuuritoimijoiden toiminnassa tulevana vuonna.

Järjestäjät

Tapahtumaa koordinoi vuonna 2020 Työväenmuseo Werstas, yhteyshenkilönä museonjohtaja Ulla Rohunen, 050-440 1157, ulla.rohunen@tyovaenmuseo.fi.

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin