Ohita navigaatio

Museot ja näyttelyt

Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy

Osa museovierasta tarvitsee käyntinsä aikana avustajana toimivan henkilön. Monissa museoissa käytäntönä on, että avustajalta ei peritä pääsymaksua. Käytännöissä on kuitenkin jonkin verran vaihtelua. Siksi Suomen museoliitto suosittelee, että kaikissa sen jäsenorganisaatioiden ylläpitämissä museoissa on vapaa sisäänpääsy toimintaesteisten ihmisten avustajille, oppaille ja tulkeille. Suositus on annettu 3.10.2016.

Suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy (linkki Museoliiton sivuille)

Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy [DOC]
Suomen museoliiton suositus: Museovieraiden avustajille vapaa sisäänpääsy [PDF]

Säätöä-menetelmäopas


Teatterimuseon ja Alvar Aalto -museon vuonna 2015 julkaisema Säätöä-menetelmäopas tarjoaa museoille työkaluja asiakkaiden aistisäätelyn vaikeuksien huomioimiseen näyttelytoiminnassa ja yleisötyössä. Menetelmäopas antaa konkreettisia vinkkejä miten edistää aistitiedon käsittelyn vaikeuksien kanssa elävien lasten ja aikuisten hyvää ja miellyttävää kulttuurikokemusta. Oppaassa kerrotaan millaisia aistisäätelyn vaikeudet saattavat olla ja miten ne vaikuttavat elämään. Opas sisältää myös laajan käsitesanaston ja linkkilistan teemaan liittyen.

Säätöä-menetelmäopas [PDF]

Saavutettava näyttely -ohje

Saavutettava näyttely - Miten tehdä näyttelyistä hyvin toimivia on Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama ohje, joka kertoo yleisön kannalta hyvin toimivista ratkaisuista: näyttelysisällöt, tekstit, valaistukset, liikkuminen ja ääniympäristö. Päivitetty versio julkaistu 2009.

Saavutettava näyttely -ohje [DOC]
Saavutettava näyttely -ohje [PDF]

 

Saavutettava opastus -ohje

Saavutettava opastus - Liikkumis- ja toimimisesteiset opastetuilla kierroksilla on Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama ohje, jonka tarkoituksena on tukea oppaita valmistautumisessa kävijöiden erilaisiin tarpeisiin. Mukana on esimerkiksi ohjeita selkokielen käytöstä ja kohteiden kuvailemisesta näkövammaisille kävijöille. Päivitetty versio julkaistu 2009.

Saavutettava opastus -ohje [DOC]
Saavutettava opastus -ohje [PDF]

 

Kättä pidempää -opas

Kättä pidempää - opas asiakaspalvelun saavutettavuuteen on Museoviraston julkaisu. Käsikirjan avulla museot voivat entistä paremmin palvella monipuolista asiakaskuntaansa. Asiakkaan koko museokäynti huomioidaan. Julkaistu 2007.

Kättä pidempää -opas [PDF]

 

Muistisairaat ja museot -opas

Muistisairaat ja museot -opas on käytännön opas muistisairaiden onnistuneeseen, vuorovaikutteiseen ja keskustelevaan museokäyntiin. Aineistossa annetaan vinkkejä sekä museoissa työskenteleville että myös ryhmiä tai yksittäisiä henkilöitä museoon tuoville. Opas on syntynyt Ateneumin taidemuseon ja Muistiliiton yhteistyönä. Julkaistu 2009.

Muistisairaat ja museot -opas [PDF]


Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen

Avara museo -hankkeessa tuotettu julkaisu, jonka tarkoitus on tukea museoissa työskenteleviä asiantuntijoita oman työnsä kehittämisessä. Opas keskittyy siihen, miten museoiden palveluita voitaisiin entistä enemmän kehittää yhdessä sekä museotyöntekijöiden kesken että yhteistyössä asiakkaiden ja kansalaisten kanssa. Julkaisut 2013.

Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen [DOC]
Opas museopalveluiden asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen [PDF]

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin