Ohita navigaatio

20.4.2017

Kirjasto – tee sateenkaariteko!

Teksti kirjasto sateenkaaren väreissä
Kuva: Suomen kirjastoseura

Pride-sesonki lähestyy! Miten seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus näkyy kirjastossanne? Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanke tarjoaa tässä uutisessa vinkkejä siihen, mitä voi tehdä LHBTIQ*-asiakkaiden huomioimiseksi ja solidaarisuuden osoittamiseksi. Pride-tapahtumien yhteydessä on hyvä hetki nostaa esiin seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta, mutta kehitystyötä kannattaa tehdä myös ympäri vuoden!

Sukupuolena ihminen – tilattava näyttely kirjastoihin

Sukupuolena ihminen -projekti dokumentoi, millaista on olla transihminen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä kukin toivoo ympäröivältä yhteisöltä. Projektiin on kuvattu ja haastateltu transsukupuolisia ihmisiä ympäri Suomea. Hankkeen tuotoksena on näyttely, jota voi tilata esim. kirjastoihin.

Työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni (mm. Vuoden muotokuvaaja 2015), sisällöntuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni. Näyttelymateriaali: 11 valokuvavedosta (n. 50 x 70 cm) sekä kuvatekstit (A6), lisäksi tulosteita (kuviin liittyvät pidemmät tekstit sekä muuta oheismateriaalia). Näyttely vaatii siis melko paljon seinä-/ripustustilaa. Sopiva näyttelyaika on 3-4 viikkoa. Näyttelyn tulee aina olla ilmainen kävijöille. Yhteydenotot: ninamaria.suni(a)gmail.com. Tutustu kuviin ja teksteihin: sukupuolenaihminen.fi.

Sukupuolena ihminen Facebookissa

Ripusta Pyykkinaru!

Pyykkinaru on Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin yhteisötaidehanke, jossa sateenkaarenväristä pyykkiä ripustamalla osoitetaan ystävällistä suhtautumista LHBTQI-ihmisiin ja muihin vähemmistöihin. Tekstiilien ei tarvitse olla yksivärisiä, pyykkinaru voi olla missä tahansa näkyvällä paikalla, ja osallistumisesi on tärkeämpää kuin täydellinen värisuora. Pyykkinaru voi olla myös esimerkiksi sateenkaaren värien mukaan järjestetty rivi kirjoja tai mitä tahansa erivärisiä esineitä. Dokumentoi pyykkinarusi ja anna sille hashtag #pyykkinaru Instagramissa tai Twitterissä, jaa kuvia Facebookissa tai lähetä ne osoitteeseen rainbowtvattlina(a)gmail.com. Lisätietoja Pyykkinarusta

Kirjahylly jossa kirjastot on järjestetty sateenkaaren väreihin

Pyykkinarun voi toteuttaa myös kirjahyllyssä. Kuva: Outi Salonlahti

Sateenkaarihylly

Voit perustaa kirjastoon myös sateenkaariteemaisen kirjahyllyn tai kirjanäyttelyn. Sateenkaarihylly on pysyvästi käytössä esim. Kallion kirjastossa Helsingissä: Kallion kirjaston Sateenkaarikirjasto.

Muistelukortit ja aineistokeruut

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanke on julkaissut muistelukortit, joiden kautta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lähihistoriaa voidaan tuoda esiin helpolla tavalla. Muistelukortit on tehty yhteistyössä Svenska litteratursällskapetin (SLS), Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Muistelukortteja voidaan käyttää esimerkiksi muistelukahviloissa, vertaistukiryhmissä tai kahdenkeskisissä muisteluhetkissä. Muistelukortit ovat lainattavissa maksutta Kulttuuria kaikille -palvelulta ja Setalta. Laina-aika on kaksi viikkoa. Muistelukortteja voi myös tulostaa itse omaan käyttöön. Lisätietoja muistelukorteista

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanke kerää aineistoja, muistoja ja tarinoita siitä, millaista on ja on ollut elää LHBTIQ-ihmisenä Suomessa tänään ja ennen sekä kertomuksia LHBTIQ-liikkeen eri vaiheesta. Aineistokeruu toteutetaan yhteistyössä Svenska litteratursällskapet i Finland r.f.:n (SLS) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa, jotta aineistot säilyisivät myös tuleville sukupolville. Lisätietoja keruista

LHBTIQ*-tapahtumat kalenteriin

Jos järjestät LHBTIQ*-teemoihin liittyviä tapahtumia kirjastossasi, ehdotathan niitä mukaan Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -tapahtumakalenteriin: suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/ohjelmaehdotus. Mukana kalenterissa on jo mm. Mirkka Rekola -lukupiiri.

Näin kirjastot ovat huomioineet LHBTIQ*-asiakkaita

Pride-tapahtumat

Pride-tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Setan lista Pride-tapahtumista

Lisätietoja hankkeesta Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä

Rita Paqvalén
Hankejohtaja
rita.paqvalen(at)cultureforall.fi
puh. +358 (0)40 674 3528
suomi100-sateenkaarenvareissa.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin