Ohita navigaatio

31.10.2014

Viittomakielinen kirjasto avautui!

Kuurojen yhteisö saa kaipaamaansa omakielistä palvelua, kun Kuurojen Liiton perustama Viittomakielinen kirjasto avasi virtuaaliset ovensa torstaina 30. lokakuuta. E-kirjastona toteutettu verkkopalvelu kokoaa ensimmäistä kertaa suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakielistä aineistoa saman palvelusivuston alle.

Maailmanmittakaavassakin ainutlaatuinen konsepti mahdollistaa viittomakielisen materiaalin saatavuuden modernin e-kirjaston tapaan; kaikki materiaali on luokiteltua, asiasanoitettua, viittomakielistä ja videomuodossa. Sivusto toimii myös portaalina erilaisille viittomakielisille julkaisuille ja näin osaltaan auttaa asiakkaita löytämään itselle merkityksellistä aineistoa, esim. viranomaisten viitottuja verkkosisältöjä.

Kirjastolla on sekä suomen- että ruotsinkielinen käyttöliittymä. Kirjaston osoitteet ovat www.viittomakielinenkirjasto.fi ja www.teckensprakigabiblioteket.fi; molemmista löytyvät samat aineistot. Käynnistämisvaiheessa kirjastossa on aineistoa n. 200 nimikkeellä.

Viittomakielisen kirjaston tavoitteena on edistää kuurojen ja kaikkien viittomakielisten tiedon ja kulttuurin yhdenvertaista saavutettavuutta. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä.

Kirjaston kohderyhmiin kuuluvat viittomakielisten lisäksi eri alojen opiskelijat, opettajat ja muut viittomakielestä ja viittomakielisestä kulttuurista kiinnostuneet. Yksi tärkeä käyttäjäryhmä on viittomakieliset lapset, joille vastaavaa omakielistä materiaalia on erittäin vähäisesti tarjolla. Osa aineistosta on joko spiikattu tai tekstitetty, joten kirjasto toimii samalla myös ikkunana kuurojen maailmaan kaikille viittomakieltä taitamattomille.

Kirjaston aineisto on saavutettavissa kaikilla yleisimmillä päätelaitteilla ja nettiselaimilla. Jatkossa tarjolla on videotallenteiden lisäksi myös blogeja ja pelejä.

Kuurojen Liitto käynnisti kirjastohankkeen 2013, ja se on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Erikoiskirjaston tarve syntyi, kun yleiset kirjastot eivät pystyneet palvelemaan viittomakielisiä kansalaisia kirjastolain edellyttämällä tavalla. Jatkossa Viittomakielinen kirjasto pyrkii verkostoitumaan Suomen muiden e-kirjastojen kanssa ja siten osaltaan täydentämään vahvasti kasvavaa virtuaalista kirjastoverkostoa.

Viittomakielinen juttu uudesta kirjastopalvelusta löytyy Kuurojen Liiton netti-tv:stä.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin