Ohita navigaatio

6.8.2014

Uusi Esteettömyys edellä -julkaisu kokoaa vinkit tapahtumajärjestäjille ja uusia näkökulmia myös maallikoille

Millainen on esteetön liikuntaleiri, saaristoretki, messut tai musiikkitapahtuma? Miten tällä hetkellä toimitaan paikassa, jossa ei ole hissiä - kuten vaikkapa kulttuuritalo Anniksella Porissa? Tapahtumien järjestäjän on mahdollista luoda esteetön, kaikille avoin tapahtuma - puitteet, joissa elämyksien syntyminen on jokaiselle mahdollista.

"Esteettömyys edellä" -julkaisu esittelee kulttuuri- ja liikuntatapahtumia, joissa esteettömyys on huomioitu osana asiakaslähtöistä ja sosiaalisesti kestävää tapahtumatuotantoa. Mukana on erilaisia ja erikokoisia festivaaleja, retkiä, leirejä ja muita tapahtumia: Ruisrockista Pori Jazz-festivaaliin, golfkurssista lasten Pitkis-Sportiin ja aikuisten kehitysvammaisten liikuntaleiriin.

Julkaisu on luettavissa maksuttomasti SAMKin verkkosivuilla.
Linkki löytyy myös Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilta.

Kirjoittajakunta koostuu kulttuuri- ja liikuntatapahtumien suunnittelijoista ja järjestäjistä, soveltavan liikunnan ja esteettömyyden ammattilaisista sekä varsinaisista tapahtumiin osallistuneista asiakkaista ja käyttäjäkunnan edustajista. Kirjoittajien suositukset ja hyvät toimintatavat on nostettu esiin "huomioi ainakin nämä" -luetteloissa, joita voi hyödyntää esimerkiksi tarkistuslistana uuden tapahtuman suunnittelussa.

Esteettömyys liittyy tapahtuman tai kohteen ennakkotietoihin, matkaan ja saapumiseen, sisäänkäyntiin ja paikalla tai tapahtumassa toimimiseen. Fyysisen esteettömyyden hyvä taso on monelle edellytys tapahtumaan osallistumiseen. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat kuitenkin paljon muutakin kuin fyysisten olosuhteiden mahdollistama osallistuminen. Tapahtuman hyvään saavutettavuuteen kuuluvat esimerkiksi etukäteen saatava tieto tapahtumasta, selkeät opasteet ja aluekartat, tilaa selkeyttävä ja riittävä valaistus sekä oheispalveluiden kuten ravintolapalveluiden, pukeutumis- ja peseytymistilojen esteettömyys.

Palvelutarjonta on saavutettavaa, kun erilaiset ihmiset ja ihmisryhmät voivat sitä käyttää. Myös se, että tapahtumaan voi osallistua koko perheen voimin, helpottaa monen osallistumispäätöstä. Esimerkiksi pienten lasten kanssa se edellyttää, etteivät tapahtumat ala tai kestä liian myöhään.

Julkaisu on osa Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Esteettömyys ja saavutettavuus -tutkimusryhmän toimintaa.

Julkaisussa on mukana myös Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama artikkeli, Outi Salonlahden ja Sari Salovaaran kirjoittama "Festivaalielämyksiä esteettömästi − esimerkkinä Ruisrock".

Kirjan toimittajat: Suvi Vuorsola, KTK, fysioterapeutti (AMK), koordinoi ja toimitti tämän julkaisun fysioterapeutin opinnäytetyönään yhdessä Kati Karinharjun kanssa. Kati Karinharju (LitM) on Satakunnan ammattikorkeakoulun lehtori ja Esteettömyys ja saavutettavuus tutkimusryhmän vetäjä. Tutkimusryhmä on toteuttanut lukuisia kaikille avoimia tapahtumia osana eri hankkeita ja projekteja.

Lisätiedot:
Kati Karinharju, p. 044 710 3868, kati.karinharju(a)samk.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin