![Ajankohtaista-osion teemakuva](uploadkuvat/thumb/ajankohtaista_osio__keno__kategoriakuvat_100px_ajank_jpg200x800.jpg)
Osallistava musiikkitoiminta lisää hyvinvointia ja työllistää muusikoita
Osallistavasta musiikkitoiminnasta ja sen hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista on saatu hyviä kokemuksia kesällä 2014 päättyvässä Metropolia Ammattikorkeakoulun koordinoimassa Musiikki elämään -hankkeessa.
Osallistavalla musiikkitoiminnalla pyritään lisäämään osallistujien hyvinvointia mm. päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien parissa. Osallistujien hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi musiikkitoiminta työllistää musiikin ammattilaisia uusilla tavoilla esiintyjinä, osallistajina ja ohjaajina.
Arabian nuorisotalolla toteutettiin syksyllä 2013 yhteistyössä Helsingin nuorisotoimen kanssa demopajaprojekti. Projektissa nuoret pääsivät tekemään omille bändeilleen demot, musiikkivideot ja julisteet. Kaiken toiminnan lähtökohtana olivat nuorten omat ideat ja työpajat huipentuivat nuorisotalolla järjestettyyn bändi- ja videoiltaan.
Musiikki elämään -hankkeessa mukana ollut Kokkolan kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus korostaa osallistavan musiikkitoiminnan tärkeyttä kuntalaisille: "Tällaisella taidetoiminnalla on hyvin monisäikeisiä vaikutuksia, meillä Kokkolassa on mm. hyviä kokemuksia palvelulaitoksissa tehtävästä soveltavasta kulttuurityöstä."
Helpottaakseen osallistavan musiikkitoiminnan tilaamista ja tuottamista on Musiikki elämään -hanke julkaissut sähköisen oppaan osoitteessa www.musiikkielamaan.fi. Tässä oppaassa kerrotaan tekstien, elävän kuvan sekä valokuvien avulla mm. mitä osallistava musiikkitoiminta on, sen vaikutuksista sekä kenelle ja minne sitä voidaan viedä. Julkaisu on osa Musiikki elämään -hanketta, jossa kehitettiin kolmannen sektorin yhdistysten ja järjestöjen osaamista tuottaa kunnille osallistavan musiikkitoiminnan palveluita.
Lisätietoja
Projektipäällikkö Suvi Hartikainen, 040-194 8528, suvi.hartikainen(a)metropolia.fi
Musiikki elämään (2011-2014) oli ESR-rahoitteinen hanke, joka edisti taiteen käyttöä sosiaalisen hyvinvoinnin välineenä. Hankkeessa kehitettiin kolmannen sektorin valmiuksia tuottaa osallistavan musiikkitoiminnan palveluita. Lisäksi mukana olevat ammattikorkeakoulut kouluttivat opiskelijoitaan osallistavan musiikkitoiminnan ammattilaisiksi kolmannelle sektorille. Musiikki elämään -hankkeen toteuttajina olivat Metropolia, LAMK, Oamk, Centria, Konserttikeskus sekä Lahden ja Kokkolan kaupungit.