
Paneelikeskustelu: Kuka on saamelainen?
Minority Rights Group:in Suomen jaoston ja Erik Castrén Instituutin Akatemiaprojektin "Glokaalia hallintaa" järjestää paneelikeskustelun "Kuka on saamelainen?" Helsingissä tiistaina 11.2.2014 kello 15.00-17.00.
Saamelaiset ovat Suomen ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten oikeudet ovat kirjattu perustuslakiin (731/1999) ja vuonna 1995 voimaanastuneeseen lakiin saamelaiskäräjistä (974/1995), joissa määritellään heidän oikeutensa kulttuuri-itsehallintoon saamelaisten kotiseutualueella (Enontekiö, Inari ja Utsjoki sekä Sodankylän pohjoisosassa sijaitseva Lapin paliskunnan alue). Laki saamelaiskäräjistä on esivalmisteluistaan lähtien herättänyt erimielisyyksiä muun muassa siitä, kuinka saamelaiset laissa määritellään. Kysymys on tärkeä, koska se määrittelee, kenen oikeuksien toteutumista laki suojaa. Nyt kun laki on lähes 20 vuotta vanha, saamelaiskäräjien, Suomen saamelaisten virallisen edustustahon, esityksestä päätettiin lakia ajankohtaistaa laajemmin.
Uudessa lakiesityksessä myös saamelaismääritelmää on muutettu muun muassa siten, että saamen kielten oppimisen ohella korostetaan myös saamelaiskulttuurissa kasvamisen merkitystä saamelaisen identiteetin kehitykselle. Mitä tarkoittaa, että ihmisten etninen, kulttuurinen ja kielellinen identiteetti määritellään lailla? Onko olemassa saamelaisuutta lakimääritelmän ulkopuolella?
Paikka: Porthania, Helsingin yliopisto, 5krs., yliopistonkatu 3, tiedekuntasali 545
Paneelikeskustelun ohjelma
Tilaisuuden avaus: Reetta Toivanen, Akatemiatutkija ja Okan Daher Minority Rights Group Finland, puheenjohtaja
Esittely: Camilla Busck-Nielsen, OM: Saamelaiskäräjälakityöryhmän mietintö saamelaismääritelmästä
Paneelikeskustelu Pekka Aikio, FM, Suomen porosaamelaiset ry:n pj (Saamelaiskäräjien entinen pj. 1996-2008), Janne Saarikivi, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori, Helsingin yliopisto Irja Seurujärvi-Kari, saamentutkimuksen lehtori, Helsingin yliopisto Sanna Valkonen, tutkijatohtori, Lapin yliopisto Pasi Saukkonen, erikoistutkija, Cupore. Keskustelua johtaa akatemiatutkija Reetta Toivanen
Varmista paikkasi ennen 10.2.2014 kello 14.00 reetta.toivanen(a)helsinki.fi