Ohita navigaatio

26.9.2012

Ajankohtaista-osion teemakuva

Uutta materiaalia Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla

Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla on julkaistu Kati Lehtisen teksti museonäyttelyn saavutettavuudesta sekä Kirsi Kähkösen kanssa tuotettu Vammaisten ihmisten kokemukset taide- ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä -selvitys.

Tavoitteena kaikille saavutettava näyttely

 
Minkälaisten kysymysten ja ratkaisujen eteen suunnittelija joutuu kun näyttelystä pitää tulla esimerkillisen hyvin toimiva myös vammaisten ihmisten kannalta? Vammaisten ihmisten elämänkokemuksiin ja historiaan paneutuva Ihan epäNormaalia -näyttely haluttiin tehdä mahdollisimman saavutettavaksi. Kiertäväksi tehty näyttely oli esillä Työväenmuseo Werstaalla 16.9.2011-27.5.2012. Näyttelyn visuaalinen suunnittelija ja saavutettavuuteen liittyvistä ratkaisuista vastannut Kati Lehtinen kirjoittaa kokemuksistaan tekstissään "Tavoitteena näyttely, josta tulisi kaikille saavutettava". Teksti on luettavissa Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivustolla.
 

Vammaisten ihmisten kokemukset taide- ja kulttuuripalveluiden käyttäjinä - kyselyihin ja haastatteluihin perustuva selvitys vuonna 2011

 
Mitä taide- ja kulttuuripalveluja vammaisjärjestöjen jäsenet käyttävät ja miksi? Toimivatko kulttuuripalvelut hyvin toimintaesteisten ihmisten näkökulmasta? Mitä kulttuuripalvelujen tarjoaja voisi tehdä paremmin?

Selvitys on Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama ja tehty yhteistyössä humanististen tieteiden kandidaatti Kirsi Kähkösen kanssa. Selvitys kartoittaa taide- ja kulttuuripalvelujen käyttöä ja saavutettavuutta vammaisten ihmisten näkökulmasta. Samalla verrataan saavutettavuudessa tapahtunutta kehitystä vuoteen 2002, jolloin opetus- ja kulttuuriministeriö teki edellisen samankaltaisen selvityksen.

Vammaisten ihmisten kokemukset taide- ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä -selvitys toteutettiin vammaisjärjestöjen jäsenille suunnatulla kyselytutkimuksella. Kyselytutkimuksesta saatua tietoa syvennettiin kuuden kyselyyn osallistuneen vammaisen henkilön teemahaastattelulla.

Keskeiset tutkimuskysymykset olivat:
- Mitä taide- ja kulttuuripalveluja vammaisjärjestöjen jäsenet käyttävät ja miksi?
- Onko taide- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus ja/tai käsitys hyvin toimivista saavutettavuuden edistämiskeinoista muuttunut kymmenen vuoden aikana? Jos on, niin miten?
- Miten taide- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta voidaan vammaisten käyttäjien mielestä jatkossa edistää?

Kyselyyn vastanneet vammaisjärjestöjen jäsenet käyttivät taide- ja kulttuuripalveluita aktiivisesti ja monet myös itse tekivät taidetta. Palvelujen käyttöä ja harrastamista rajoittivat tai estivät osittain samat asiat kuin kenen tahansa kulttuurin kuluttajan tai harrastajan kohdalla: ajan riittämättömyys ja kiinnostuksen puute. Vammaisten kohdalla myös palvelujen saavutettavuuteen liittyvät seikat vaikeuttivat osallistumista. Nuoremmat vastaajat olivat tyytymättömämpiä taide- ja kulttuuripalvelujen toimivuuteen kuin vanhemmat ja he käyttivät palveluita monipuolisemmin kuin vanhemmat ikäryhmät. Eteläsuomalaiset ja kaupunkialueilla asuvat olivat palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin muita vastaajia tyytyväisempiä. Kulttuurikohteiden esteettömyydestä ja saavutettavuudesta annetun tiedon luotettavuudessa oli vastaajien mukaan ongelmia.

Vastaajat kokivat, että taide- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuudessa ei pääkohdiltaan ollut tapahtunut merkittävää edistystä vuoden 2002 kyselytutkimuksen jälkeen. Kuitenkin asenneilmapiirin todettiin kehittyneen myönteisemmäksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vastaajat pystyivät antamaan paljon esimerkkejä toimivista ratkaisuista.

Selvitys on julkaistu Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuston Tutkimukset ja raportit -osiossa.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin