”Meillä pitäisi olla liikkumavaraa määritellä itsemme” – Haastattelussa Pekka Piippo
Wc-symboleista ja sukupuolineutraaleista vessoista on keskusteltu viime vuosina jonkin verran. Sukupuolineutraalin wc:n merkitsemisestä on erilaisia esimerkkejä. Jos käyttää saman wc:n merkitsemiseen mies- ja nais-symbolia tai niiden yhdistelmää, on tarkoituksena usein viestiä, että kuka tahansa voi käyttää vessaa. Nais- ja mieshahmoista koostettu symboli kuitenkin vahvistaa käsitystä kaksijakoisesta sukupuolesta.
Pelkkä teksti ”wc” ei sulje ketään pois, mutta jättää sukupuolen moninaisuuden näkymättömäksi. Ainakin Ruotsissa on ollut käytössä ”istuma-wc” ja "seisoma-wc” -tekstejä ja symboleja. Turun kaupunginkirjastossa laitettiin vessan oveen transsymboli, sillä kirjasto halusi osoittaa aktiivista tukea vähemmistölle (lähteet: TS:n juttu kaupunginkirjaston sukupuolineutraalista wc:stä, Turun kaupungin kultttuuriblogi kirjaston wc-symbolista).
Muotoilija Pekka Piippo Hahmo Design Oy:stä on luonut moninaisuutta esiin tuovan sukupuolineutraalin wc:n symbolin, joka on nyt vapaasti ladattavissa Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankista. Haastattelimme Piippoa symbolin syntyprosessista.
Kuvassa symbolin suunnittelija Pekka Piippo (Hahmo. Kuva: © Jenni Kuokka / Hahmo)
– Aloitin työn perehtymällä sukupuolia kuvastaviin symboleihin. Suurin osa symboleista rakentui kahden tieteessä käytetyn merkin erilaisiin yhdistelmiin (♂ = uros/Mars; ♀= naaras/Venus). Internet oli pullollaan monenlaisia yhdistelmiä, joista oli hetkittäin haasteellista hahmottaa, minkälaiseen käyttöön kuvio oli tarkoitettu. Samanlaista kuviota oli käytetty välillä tarkoittamaan yhtä asiaa – toisaalla taas jotain muuta. Tuntui, että löytämistäni merkeistä puuttui laajempi sukupuolikäsitys. Tein erilaisia luonnoksia kuvakkeesta, joihin halusin saada vielä asiantuntijanäkemystä. Otin siksi yhteyttä Seta ry:n Eliisa Alataloon. Sain heidän työryhmältään hyvää tukea suunnittelutyöhöni. Luonnos ”numero 3” valikoitui jatkokehitykseen. Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset.
Kuva Taiken WC-opasteesta. (Kuva: © Pekka Piippo / Hahmo)
– Symbolin käyttö on hiljalleen lisääntynyt, sitä on haluttu käyttää jo muutamissa kohteissa. Tällä hetkellä se on käytössä Campus Sportin lisäksi Lahden ammattikorkeakoulu FellmanniCampuksen (LAMK Sports) tiloissa. Myös Åbo Akademi on miettinyt sen käyttöön ottamista.
– Olen miettinyt, että symbolin voisi tulostaa vaikka suurena johonkin seinään. Kukin voisi halutessaan merkitä siihen, mikä osa symbolista kuvastaa parhaiten omaa sukupuolikäsitystään. ”Tänään olen tässä. Mutta vuoden päästä saatan olla tuossa.” Meillä pitäisi olla enemmän liikkumavaraa määritellä itsemme sellaisina kuin haluamme.
Lisäys 28.6. klo 13.12: Saimme symbolista tiedottamisen jälkeen tietää, että vastaavanlainen symboli / muunnelmia sen elementeistä on kansainvälisesti käytössä myös biseksuaalisuuden symbolina.
Toimitus: Outi Salonlahti, Kulttuuria kaikille -palvelu
Muotoilija Pekka Piippo Hahmo Design Oy:stä on luonut moninaisuutta esiin tuovan sukupuolineutraalin wc:n symbolin, joka on nyt vapaasti ladattavissa Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankista. Haastattelimme Piippoa symbolin syntyprosessista.
Kuvassa symbolin suunnittelija Pekka Piippo (Hahmo. Kuva: © Jenni Kuokka / Hahmo)
1. Mistä tuli kimmoke sukupuolineutraalin wc-symbolin tekemiseen?
– Symbolin suunnittelu tuli ajankohtaiseksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) tilojen opastesuunnittelussa, alkukeväästä 2016. Asiakas halusi tehdä wc-tiloistaan kaikille sopivan. Tiesin, että sukupuoleen liittyvät kysymykset ovat monelle tärkeitä. Halusin tehdä symbolista sellaisen, että se tuntuisi mahdollisimman monesta hyvältä ja ottaisi huomioon ihmisten moninaisuuden. Tuntui tärkeältä, että symbolissa olisi myös ennestään tunnistettavia elementtejä, jotka helpottaisivat sen ymmärtämistä.2. Kerro vähän symbolin syntyprosessista. Miten hahmottelit sukupuolineutraaliutta ja sukupuolen moninaisuutta visuaaliseen muotoon?
– Pohdimme asiakkaan kanssa, että pelkkä kirjainlyhenne ”wc” ei ehkä toimisi: jos tuollaisesta vessasta poistuva ihminen vaikuttaisi edustavan erilaista sukupuolta kuin minä, niin epäröisinkö sinne menoa? Hyvä opaste antaa varmuuden siitä, että olen toimimassa oikein.– Aloitin työn perehtymällä sukupuolia kuvastaviin symboleihin. Suurin osa symboleista rakentui kahden tieteessä käytetyn merkin erilaisiin yhdistelmiin (♂ = uros/Mars; ♀= naaras/Venus). Internet oli pullollaan monenlaisia yhdistelmiä, joista oli hetkittäin haasteellista hahmottaa, minkälaiseen käyttöön kuvio oli tarkoitettu. Samanlaista kuviota oli käytetty välillä tarkoittamaan yhtä asiaa – toisaalla taas jotain muuta. Tuntui, että löytämistäni merkeistä puuttui laajempi sukupuolikäsitys. Tein erilaisia luonnoksia kuvakkeesta, joihin halusin saada vielä asiantuntijanäkemystä. Otin siksi yhteyttä Seta ry:n Eliisa Alataloon. Sain heidän työryhmältään hyvää tukea suunnittelutyöhöni. Luonnos ”numero 3” valikoitui jatkokehitykseen. Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset.
Kuva Taiken WC-opasteesta. (Kuva: © Pekka Piippo / Hahmo)
3. Missä kaikkialla symboli on käytössä?
– Symboli tuli ensimmäisenä käyttöön työn tilaajan, Taiken, tiloihin. Jaoimme kuvan uudesta ovisymbolista Facebookissa ryhmässämme @hahmo sekä Instagramissa tilillä @hahmodesignoy. Sain pian yhteydenoton Turusta Panda Erikssonilta, josko suunnittelemaani ”infinity-logoa” voisi käyttää myös Campus Sportin-urheilutiloissa. Varmistin vielä työn maksaneelta Taikelta, että asia on heillekin ok. He suostuivat tähän heti ja epäröimättä!– Symbolin käyttö on hiljalleen lisääntynyt, sitä on haluttu käyttää jo muutamissa kohteissa. Tällä hetkellä se on käytössä Campus Sportin lisäksi Lahden ammattikorkeakoulu FellmanniCampuksen (LAMK Sports) tiloissa. Myös Åbo Akademi on miettinyt sen käyttöön ottamista.
4. Mitä muuta haluaisit sanoa aiheesta?
– Koska kuviointi on erilainen kuin tavallisesti wc-symboleissa, arvelin että se voisi herättää keskustelua aiheesta ja avartaisi ihmisten ajatuksia. Vielä jos symbolin näkeminen ja siitä heränneet keskustelut lisäävät halua rakentaa sukupuolineutraaleja tiloja, on tunnus ylittänyt roimasti alkuperäisen suunnittelutehtävänsä.– Olen miettinyt, että symbolin voisi tulostaa vaikka suurena johonkin seinään. Kukin voisi halutessaan merkitä siihen, mikä osa symbolista kuvastaa parhaiten omaa sukupuolikäsitystään. ”Tänään olen tässä. Mutta vuoden päästä saatan olla tuossa.” Meillä pitäisi olla enemmän liikkumavaraa määritellä itsemme sellaisina kuin haluamme.
Lisäys 28.6. klo 13.12: Saimme symbolista tiedottamisen jälkeen tietää, että vastaavanlainen symboli / muunnelmia sen elementeistä on kansainvälisesti käytössä myös biseksuaalisuuden symbolina.
Toimitus: Outi Salonlahti, Kulttuuria kaikille -palvelu