Ohita navigaatio

Henkilökunta bloggaa 18.2.2013

Outi Salon valokuva

Vain muutos on pysyvää

Minulle koko työskentelyaikani Kulttuuria kaikille -palvelussa on ollut muutoksen aikaa. Kun kaksi vuotta sitten aloitin täällä harjoittelijana, oli tiedossa että jonkinlainen organisaatiomuutos on tulossa.

Silloin ei vielä tiedetty, mikä meistä tulee - säätiö, yhdistys, vai jotain ihan muuta? Jo ennen kuin harjoitteluni päättyi, oli myös selvää, että "emo-organisaatiomme" Valtion taidemuseo kokee suuren mullistuksen. Hallitusohjelmaan kirjattiin nimittäin kesällä 2011, että Valtion taidemuseo säätiöitetään.

Olen osallistunut sekä Kulttuuria kaikille -palvelun että Valtion taidemuseon muutostyöhön. En ole päässyt kokemaan työpaikallani vakaata aikaa, jolloin kaikki olisi ollut selvää ja varmaa. Onko sellaisia aikoja edes olemassa? Tuntuu, että kulttuurialalla mikään ei ole kiveen hakattua. Kukaan ei voi olla varma huomisesta.

Millä tahansa työpaikalla muutos on jännittävä, joskus jopa pelottava asia. Oma asema ja tulevaisuus askarruttaa. Käytännössä muutos voi rasittaa myös lisääntyneellä työtaakalla. Kukapa osaisi heti suhtautua riemuiten uudistuksiin?

Muutos merkitsee kuitenkin myös mahdollisuutta uudistuksiin ja parannuksiin. Korostamme kulttuuritoimijoita neuvoessamme, että aina kun tehdään uutta tai uudistetaan vanhaa, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja ottaa saman tien saavutettavuus- ja moninaisuusasiat huomioon. Muutos on paras sauma parannuksille! Esimerkiksi verkkosivujen uudistamisen yhteydessä on helpompi tehdä sivut teknisesti esteettömiksi, kuin tehdä muutoksia myöhemmin erikseen.

Siksi olemme itsekin pyrkineet kohtaamaan oman muutoksemme mahdollisuutena. Tavoitteenamme Kulttuuria kaikille -palvelussa on nyt, että uusi yhdistys takaa toiminnan jatkuvuuden. Yhdistyksen perustajajäseninä on seitsemän kulttuurialan kattojärjestöä. Lisäksi tarkoituksena on perustaa palvelun tueksi neuvottelukunta, jossa on saavutettavuus- ja moninaisuusalojen asiantuntijoita. Olemme siis saamassa laajan ja vahvan tukiverkon. Muutos ei suinkaan tapa, vaikka voikin vähän kirpaista, se vahvistaa!

Oikeastaan Kulttuuria kaikille -palvelun olemassaolon tarkoitus on muutos. Kymmenen vuotta sitten aloitettiin yhteistyöhanke, jotta kulttuuriala kehittyisi saavutettavammaksi. Hanke muotoutuu nyt yhdistykseksi. Tavoitteemme eivät ole kadonneet minnekään: teemme työtä kehittääksemme koko kulttuurialaa, ajaaksemme yhdenvertaisuutta ja poistaaksemme epäkohtia. Me tarvitsemme muutosta ja muutos tarvitsee meitä. Jokaista.

Teksti: Outi Salo

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin