Kulttuurin merkitys näinä kriisiaikoina
Pandemia ja viime vuosien leikkaukset ovat iskeneet erityisen kovaa taide- ja kulttuurisektoriin, heikentäen alan elpymiskykyä sekä taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden työmahdollisuuksia. Valtioneuvoston ja opetus- ja kulttuuriministeriön perjantaina (9.8.2024) julkaiseman vuoden 2025 budjettiesitys uhkaa heikentää sektorin toimintamahdollisuuksia entisestään.
Esitetyt leikkaukset yhdessä hallituksen muiden leikkausten kanssa, esimerkiksi leikkauksia sosiaalialalla ja erilaisissa tasa-arvopyrkimyksissä, vaikuttaisivat tuhoisasti paitsi sektorin elinvoimaisuuteen ja kasvupotentiaaliin sekä yksittäisten taiteilijoiden toimintaedellytyksiin, myös taiteen moninaisuuteen ja kaikkien yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin työskennellä taiteen ja kulttuurin parissa sekä kokea taidetta.
Me Kulttuuria kaikille -palvelussa ja Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:ssä olemme erittäin huolissamme siitä, millaisia seurauksia ehdotetuilla säästöillä olisi kulttuurin saavutettavuudelle ja moninaisuudelle sekä freelancereina toimivien kulttuurityöntekijöiden ja taiteilijoiden työmahdollisuuksille. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat eri vähemmistötaustoista tulevat kulttuurityöntekijät ja taiteilijat, kuten vammaiset taiteilijat tai ulkomaalaissyntyiset taiteilijat, jotka ovat jo ennestään kärsineet hallituksen maahanmuutto- ja sosiaalipolitiikkaan liittyvistä leikkauksista.
Olemme myös huolissamme niistä tuhoisista vaikutuksista, joita säästöillä voi olla jo olemassa oleviin tärkeisiin ja ennalta ehkäiseviin toimintoihin. Yhtenä esimerkkinä on Kaikukortti, jonka toiminta käynnistyi 2015. Sen ansiosta yli 20 000 vaikeassa taloudellisessa tilanteessa elävää ihmistä lapsineen ja lapsenlapsineen pääsee maksutta osalliseksi taiteesta ja kulttuurista yli 100 kunnassa. Ilman näiden yli 400 taide- ja kulttuuritoimijan hyvää tahtoa tämä toiminta ei olisi mahdollista.
Näinä kriisiaikoina, jolloin käynnissä on kaksi suurta sotaa ja polarisaatio kasvaa, tarvitsemme vahvan kulttuurisektorin, joka vahvistaa yhteiskunnan resilienssiä, hyvinvointia ja osallisuutta sekä luottamusta tulevaisuuteen. Jotta meillä olisi elinvoimainen ja kansainvälisesti houkutteleva kulttuurisektori, tarvitaan vakaata valtionrahoitusta, joka asettaa kulttuuriset ja ihmisoikeudet etusijalle ja joka vaalii taiteen itseisarvoa, laajuutta ja monimuotoisuutta niin toimijoiden kuin ilmaisumuotojen, työskentelytapojen ja kielten osalta.
Talousarvioesityksessä esitettyihin tavoitteisiin kuuluu mm. rakentaa taiteen ja kulttuurin kautta "ihmisten välistä luottamusta ja kunnioitusta" sekä vahvistaa yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta, osallisuutta ja tasa-arvoa. Jotta nämä toteutuisivat, valtion on edistettävä kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia alalla. Taiteen ja kulttuurin tulisi heijastaa koko yhteiskuntaa sekä sisällön että toimijoiden osalta, ja saavutettavuuden ja monimuotoisuuden edistäminen tulisi olla lähtökohta talousarvioneuvotteluissa
Ceyda Berk-Söderblom
Puheenjohtaja, Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry
Rita Paqvalén
Toiminnanjohtaja, Kulttuuria kaikille -palvelu (virkavapaalla 1.9. saakka)
Sari Salovaara
Vs. toiminnanjohtaja, Kulttuuria kaikille -palvelu (31.8. saakka)