Dokumenttielokuva: Suomenruotsalainen ja kuuro – näkymätön vähemmistö
Suomenruotsalainen viittomakieli on yksi Suomen pienimmistä vähemmistökielistä. Kun on suomenruotsalainen ja kuuro, ei se ole mitään ruusuilla tanssimista, sillä viittomakielentulkeista ja omakielisestä tuesta on pulaa. Näistä asioista kertovat Alf, Elin, Julia, Maj-Lis ja Robin elokuvassa.
Identiteetti ja kielimuurit voivat joskus tuntua raskailta, mutta oma kieli on silti heille tärkeä. Voiko olla yhtä aikaa suomenruotsalainen ja kuuro? Kuinka arki toimii, jos muut ympärillä eivät osaa suomenruotsalaista viittomakieltä? Päähenkilöt nostavat esiin esimerkkejä ja pohdintoja muun muassa näistä asioista.
Carl Oscar Malm perusti kuurojen koulun Porvooseen vuonna 1846 ja siellä on siitä asti tarjottu suomenruotsalaisille kuuroille opetusta – vuoteen 1993 asti. Kuurojen opetuksessa ei ole kuitenkaan aina käytetty viittomakieltä. Millaista olisi mennä kouluun, kun ei voi kommunikoida opettajan kanssa? Miksi koulu suljettiin? Mitä nuoret suomenruotsalaiset kuurot tekevät nykyään saadakseen koulutuksen?
Suomenruotsalaisten viittomakielisten yhdistys Finlandssvenska teckenspråkiga r.f. (FST) on toteuttanut pitkäaikaisen unelmansa kertoa kuuroista suomenruotsalaisista ja heidän elämästään eri vuosikymmeninä. Elokuva on kokonaan toteutettu suomenruotsalaisella viittomakielellä. Elokuvaa ovat tukeneet muun muassa YLE, Svenska Kulturfonden, Svenska Litteratursällskapet, Konstsamfundet ja useat muut pienemmät rahastot.
Elokuvassa kerrotaan lisää suomenruotsalaisista kuuroista ja siitä, kuinka tärkeää on, että on olemassa myös suomenruotsalaisen viittomakielen yhteisö. FST toivoo, että elokuva tuo lisää ymmärrystä siihen, millaista on suomenruotsalaisten kuurojen elämä Suomessa. FST haluaa nostaa esiin myös palvelujen ja tuen tarpeen suomenruotsalaisella viittomakielellä.
Ensi-ilta
Elokuvan ensi-ilta on 28.1.2023 Malmitalolla, Helsingissä. Lisäksi se tulee katsottavaksi muun muassa Yle Areenaan.
Lisätietoja ensi-illasta julkaistaan täällä:
Filmpremiär, Finlandssvensk och döv - en osynlig minoritet (siirryt Facebook-tapahtumaan)
Kysymyksiä? Ole yhteydessä:
Lena Wenman (median yhteydenotot ja ensi-ilta): sähköposti lena.wenman@gmail.com, tekstiviestit 040-5310600
Magdalena Kintopf-Huuhka, Finlandssvenska teckenspråkiga r.f.:n toiminnanjohtaja´, sähköposti etunimi.sukunimi (a) dova.fi), Puh. (vain tekstiviestit ja viittomakieliset videopuhelut) 045-183 5450
FST perustettiin 2002. Yhdistyksellä oli yhteensä 153 jäsentä vuonna 2022.