Ohita navigaatio

11.2.2021

Kaipaatko saavutettavuus- ja moninaisuustyöhön uutta potkua? Ota museoiden tarkistuslista avuksi

Kaksi henkilöä tunnustelee kuulokkeet päässään kosketeltavaa ja kuunneltavaa teosta. Taustalla on muita henkilöitä, yhdellä opaskoira.
Kuva: Kristina Vasileva.

Hei museoalan ihminen, innostaako tai ahdistaako saavutettavuudesta huolehtiminen? Luonnistuuko moninaisuusnäkökulmien ottaminen mukaan työnkuvaan? Miten edistää yhdenvertaisuutta museoissa?

Kulttuuria kaikille -palvelu on julkaissut Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslistan avuksi arjen työhön. Museot voivat käyttää sitä saavutettavuuden ja moninaisuuden omatoimiseen arvioimiseen ja kehittämiseen. Tavoite on tehdä museoista mahdollisimman viihtyisiä ja merkityksellisiä paikkoja mahdollisimman monelle.

Tarkistuslista toimii muistilistana ja ideoinnin tukena. Sitä voi käyttää työkaluna, joka elää museon arjessa. Voit irrottaa listasta osia ja muokata niitä omiin tarpeisiisi, kuten näyttelysuunnitteluun, viestinnän kehittämiseen, muistilistaksi asiakaspalvelupisteeseen, materiaaliksi perehdytyksiin ja niin edelleen. Huomaathan, että tästä tarkistuslistasta on julkaistu sekä taitettu PDF että saavutettava DOCX-versio. DOCX-versiosta on helpompi leikata osia ja muokata niitä omiin tarpeisiin.

Tarkistuslista on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla:

Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista [PDF]

Museoiden saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista [DOCX]

Saatavilla myös sivustomme osiossa: Tarkistuslistat arvioinnin tueksi - museot.

Checklista gällande tillgänglighet och mångfald i muséer [PDF]

Checklista gällande tillgänglighet och mångfald i muséer [DOCX]

Saatavilla myös sivustomme osiossa Tillgänglighet: checklistor.

Tarkistuslistaa kommentoi luonnosvaiheessa iso joukko museoalan ammattilaisia sekä muita asiantuntijoita. Heille kaikille kuuluu lopputuloksesta iso kiitos! Tarkistuslista on päivitys ja laajennus Museoiden esteettömyyden tarkistuslistaan (Sari Salovaara ja Tuuli Rajavuori / Kulttuuria kaikille -palvelu 2004.)

Kulttuuria kaikille -palvelu

Tarkistuslistan julkaisija Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä ja tekijöitä huomioivia kulttuuripalveluja. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen muun muassa museoalan työntekijöille. www.kulttuuriakaikille.fi

Lisätietoja:

Outi Salonlahti

Erityisasiantuntija, saavutettavuus ja viestintä

Kulttuuria kaikille -palvelu

outi.salonlahti@cultureforall.fi

puh. 040 963 9908

www.kulttuuriakaikille.fi


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin