TTK:n ja Mad House Helsingin avoin teoshaku keväälle 2025
Työskenteletkö taiteilijana saavutettavuuden ja moninaisuuden parissa? Todellisuuden tutkimuskeskus ja Mad House Helsinki järjestävät avoimen haun yhteisohjelmistoon keväälle 2025, jonka teemana on saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymykset esitystaiteen kentällä. Teoshaku on auki kaikille eri taustoista tuleville taiteilijoille.
Teoshaun tavoitteena on synnyttää vuoropuhelua saavutettavuuden ja moninaisuuden vahvistamiseksi esitystaiteen kentällä. Etsimme teosta, jonka kautta voimme lisätä keskustelua tai jonka avulla voimme tutkia kuinka kehittää saavutettavuutta/moninaisuutta esitystaiteen kentällä.
Kaikenlaiset teosmuodot, kuten prosessipohjaiset kokonaisuudet, performanssit ja pienimuotoiset näyttämöteokset, ovat tervetulleita.
Taiteilija tai ryhmä voi ehdottaa yhtä (1) teosta osaksi TTK:n ja Mad Housen yhteisohjelmistoa keväälle 2025. Se voi olla joko uusi esitys tai jo käynnissä oleva prosessi, jota on mahdollista kehittää yhdessä saavutettavuusasiantuntijan tuella. Toivomme, että tämän projektin myötä voimme yhdessä taiteilijoiden, saavutettavuusasiantuntijoiden ja yleisöjen kanssa kehittää työtapojamme yhdenvertaisemmiksi, saavutettavammiksi ja monimuotoisemmiksi.
Mitä on esitystaide?
Suomessa 2000-luvulla esitystaiteeksi nimetty uusi taiteenala sijoittuu perinteisen esittävän taiteen eri traditioiden risteyskohtaan. Sen juuret ovat kuitenkin lujasti teatterin, performanssitaiteen ja muiden kokeilevien taiteiden parissa. Esitystaiteen ytimessä on esityksen muodon, ilmaisun ja yleisösuhteen uudelleenmäärittely ja ajattelu.
Mitä haemme?
Avoimessa haussa kukin taiteilija/yhteisö voi ehdottaa yhtä (1) esitystaideteosta, joka keskittyy saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksiin, olipa kyseessä sitten tekijät, yleisö, tuotantotavat, taiteellinen työskentely ja/tai taiteen tilat.
Avoimen haun avulla valitaan teos, joka on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa ja Mad House Helsingin kevätohjelmistoa vuonna 2025. Valitun teoksen esityksiä on kaikkiaan kolmesta viiteen ja ne toteutetaan Mad House Helsingin black box-näyttämöllä toukokuussa 2025.
Budjetti ja tuotanto?
Todellisuuden tutkimuskeskus ja Mad House Helsinki tarjoavat mukaan valittavalle taiteilijalle/työryhmälle seuraavia asioita:
- Saavutettavuuden ja/tai moninaisuuden kysymyksiin perehtyneen asiantuntijan mentoriksi kuukaudeksi tuotantoprosessin aikana: Valinnan jälkeen TTK ja Mad House palkkaavat mukaan valitun taiteilijan/työryhmän toiveiden mukaisesti saavutettavuuden/moninaisuuden asiantuntijan, joka tukee taiteilijaa/ryhmää taiteellisessa työssä sekä auttaa kehittämään saavutettavampia kuratointi-, tuotanto- ja viestintätyön toimintatapoja.
- Mad Housen näyttämö ja olemassa oleva tekninen kalusto on taiteilijan tai työryhmän käytössä kaksi viikkoa toukokuussa 2025.
- Kaksi päivää teknikon työtä (ei sisällä suunnittelua), rakennus+purku
- TTK:n 20 000€ tuotantobudjetti (Voidaan varmistaa alkuvuodesta 2025 toiminta-avustuspäätösten myötä)
- Kuratoriaalista tukea TTK:n taiteelliselta johtajalta Olga Spyropouloulta
- Tuotannollista ja viestinnällistä tukea molemmilta organisaatioilta
Kuvia Mad Housen näyttämöstä / Parvisali, Tekstin talo (Lintulahdenkatu 3, Helsinki) https://drive.google.com/drive/folders/1rrq8bfNfUOl5lJnPjXe6jZnh4LCfJB75?usp=sharing (siirryt Google Driveen)
Linkki saatavilla olevaan tekniikkaan https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FheY6jx-iQ51eHQxFyTkqTny0bc0Gj7ioOwgyhDIuao/edit?usp=sharing (siirryt Google Docsiin)
Tila sijaitsee kuudennessa kerroksessa ja on esteetön https://tekstintalo.fi/esteettomyystiedot (siirryt Tekstin talon sivuille)
Jos sinulla on kysyttävää tilasta tai teknisistä laitteista, voit olla yhteydessä emmi@madhousehelsinki.fi
Jos sinulla on kysymyksiä hakemisesta, voit olla yhteydessä:
Olga Spyropoulou +358 44 965 8088, vain 15.4. klo 10–13. Tiedustelut vain englanniksi.
Emmi Vainio +358 44 791 5 944, vain 16.4.2024 klo 14–16.
Valintaryhmän jäsenet
Teoksen valinnasta vastaa ryhmä kuraattoreita, tuottajia sekä saavutettavuuden ja moninaisuuden asiantuntijoita: Monica Gathuo, Maija Karhunen, Orlan Ohtonen, Marianne Savallampi ja Olga Spyropoulou. Valinnasta ilmoitetaan kaikille hakijoille kesäkuun 2024 loppuun mennessä.
Valintakriteerit
Odotamme, että valittu teos täyttää seuraavat kriteerit:
- teos keskittyy saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksiin
- esityksessä huomioidaan esitystila (black-box)
- esitys on tuotettavissa olemassa olevilla resursseilla (yhteensä 20 000 €) eli toivomme hakijoilta realistisia tuotantobudjetteja. Isomman mittaluokan teoksia ei projektin puitteissa ole mahdollista toteuttaa, ellei työryhmällä ole varmistettua omarahoitusta. Teosehdotukset voivat olla monimuotoisia, myös prosessit ovat tervetulleita.
Huomioimme erityisesti ehdotukset, joissa on
- laaja näkökulma saavutettavuuden ja moninaisuuden teemoihin
- työprosessissa on kiinnitetty erityistä huomiota kestävän kehityksen periaatteisiin
- vahvaa taiteellista sisältöä ja näkemystä
Hakuohjeet
Varaa tapaamisaika yhden valintaryhmän jäsenen kanssa lomakkeen kautta (nimet ja linkit). Jäsenten työskentelykielet löytyvät nimien yhteydestä.
Valintaryhmän jäsenten kanssa pidettäviä videotapaamisaikoja voi varata lomakkeella 26.4.2024, klo 10.00. Valittavana on kaikkiaan 30 45-minuutin kestoista tapaamisaikaa, 6 jokaista valintaryhmän jäsentä kohden. Kun kaikki tapaamiset on varattu, lomake sulkeutuu.
Tapaamisen aikana hakija esittelee valitsijaryhmän jäsenelle vapaamuotoisesti teosehdotuksensa ja toteutustarpeensa (esimerkiksi saavutettavuusraiderit). Lisäksi keskustellaan budjetista ja tuotannollisista kysymyksistä.
Jos haluat hakea videotapaamisen sijaan esitellä teostasi muulla tavoin, varaa tapaamisaika ja ilmoita lomakkeessa toivomasi formaatti, kuten teksti, ennakolta nauhoitettu video tai äänitys. Saat tarkemmat ohjeet teoksen esittelyä varten sähköpostitse, kun tapaamisaika on varmistettu.
Keitä olemme
Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK) on vuonna 2011 perustettu taiteilijakollektiivi, jonka jäsenet jakavat pyrkimyksen havainnoida, kyseenalaistaa ja uudistaa todellisuutta esityksien kautta. Toiminta-ajatuksenamme on, että taide avaa todellisuuden kirjon. TTK on vuosien varrella ollut mukana vakiinnuttamassa teatterin ja performanssin välimaastoon sijoittuvaa esitystaidetta suomalaiselle kulttuurikentälle. Tavoitteemme on tukea pitkäjänteisesti taiteellista työskentelyä ja tutkimusta yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa.
Mad House Helsinki on vapaan kentän taiteilijoiden perustama esitystaiteen talo ja yhteisö. Mad House osatuottaa esitystaidetta monipuolisesti ja pyrkii tekemään siitä saavutettavampaa mahdollisimman monimuotoisille yleisöille. Mad Housessa vierailevat taiteentekijät työskentelevät monialaisesti ja tuovat yhteen eri taidemuotoja ja ilmaisua. Yhteisön tavoitteena on käsitellä nykyhetkessä merkityksellisiä aiheita kokeilevasti ja kriittisesti taiteen kautta.