Ohita navigaatio

18.4.2024

DuvTeaternin, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Svenska Teaternin uusi yhteistyö

Joukko esiintyjiä ryhmäkuvassa

Livsfarligt på allvar! Vaikeatulkintainen murhamysteeri saa ensi-iltansa 10. lokakuuta 2024 Svenska Teaternin AMOS-näyttämöllä. DuvTeatern, Teatterikorkeakoulu ja Svenska Teatern luovat yhdessä ainutlaatuisen esityksen, jossa yleisö ja näyttelijät kerääntyvät pohtimaan, miten voisimme ymmärtää toisiamme hieman paremmin.

”Livsfarligt på allvar! -esitys on hengenvaarallinen. Ihan oikeasti. Kaksi sisarusta ovat hiljattain menettäneet vanhempansa ja nyt on testamentinluvun aika. Tilanteesta kehkeytyy nopeasti päätön väärinkäsitysten ja sekaannusten vyyhti, ja ennen kuin huomaammekaan, olemme keskellä murhamysteeriä.”

Livsfarligt på allvar! -esityksellä 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä DuvTeatern uskaltautuu jälleen kerran täysin uuden genren pariin. Esitystä kuvaillaan slapstick-henkiseksi, yksinäytöksiseksi murhamysteeriksi, mutta muuten työryhmä pitää näytelmän sisällön melko salassa.

Tekstistä vastaa työryhmä ja esityksen ohjaa DuvTeaternin taiteellinen johtaja Mikaela Hasán. Hasán on aiemmin ohjannut useita DuvTeaternin ylistettyjä esityksiä.


Mielikuvitus on paikka jossa kohtaamme


DuvTeatern perustettiin vuonna 1999 ja teatterin vakituinen kokoonpano koostuu kehitysvammaisista näyttelijöistä. Perustamisestaan lähtien DuvTeaternin tavoitteena on ollut tehdä yhteistyötä ja samalla luoda kohtaamisia eri taidelaitosten ja taiteilijoiden välille. Livsfarligt på allvar! on ensimmäinen kerta, kun DuvTeatern tekee yhteistyötä Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelijoiden kanssa.

Tällä kertaa näyttämöllä nähdään kahdeksan DuvTeaternin näyttelijä, viisi opiskelijaa Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen maisteriohjelmasta sekä viittomakielinen näyttelijä Silva Belghiti. Esityksessä käytetään puhutun ruotsin lisäksi suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä. 


Luovaa saavutettavuutta


Livsfarligt på allvar! -esityksen taiteellinen tiimi on inspiroitunut brittiläisen nykytaiteen saavutettavuusajattelusta. Yleisön ja taiteilijoiden erilaiset tarpeet ovat toimineet inspiraation lähteenä taiteellisessa työssä. Koko tiimi – äänisuunnittelija, lavastaja, pukusuunnittelija, dramaturgi, näyttelijä, ohjaaja ja moni muu – on tutkinut ja saanut inspiraatiota siihen, miten saavutettavuusratkaisuja integroidaan työskentelyyn jo heti prosessin alusta alkaen.

Koko työskentelyn tavoitteena on, että viittomakieli, kuvailutulkkaus ja selkokieli, ovat etu koko esityskokonaisuudelle, niin työryhmän kuin esityksen yleisönkin näkökulmasta. Esityksen luovaa saavutettavuutta on tutkittu DuvTeaternin TIKSI – Saavutettavuus taiteellisena strategiana ja inspiraationa -projektin puitteissa. TIKSI on esitystaiteellinen kehittämishanke (2023–2025), jossa tutkitaan, kehitetään ja levitetään tietoa luovasta saavutettavuudesta.

Esitys esitetään pääosin ruotsiksi, ja lisäksi esityksessä käytetään suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä. Näytelmän tavoitteena on sisällyttää kuvailutulkkaus käsikirjoitukseen ja äänimaailmaan ja näin tarjota saavuttettavampi näyttämökieli.


Ikäsuositus: 12+

Svenska Teaternin verkkosivuilla voit tutustua esityksen tiedotus- ja markkinointimateriaaliin myös äänitiedostona ja viittomakielellä. (Siirryt Svenska Teaternin sivuille)

Ota yhteyttä: Svenska Teaternin tiedottaja David Lindström press@svenskateatern.fi puh. 050-5699207.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin