Ohita navigaatio

10.3.2022

Koneen Säätiön rahoittama Tilaa taiteilijuuteen - vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hanke käynnistyy!

Kulttuuria kaikille -palvelussa on käynnistynyt Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen hanke Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus.

Press release in English.

“Olen toiminut kohta 25 vuotta muusikkona ja musiikin tuottajana, ja voin sanoa että sokeana se ei ole ihan helppoa. Taide- ja kulttuurialalla täytyy tehdä rohkeampia valintoja ja tarjota yleisöille uusia kykyjä. Kun muusikkona pääset tekemään oikeita asioita, voit osoittaa olevasi samalla viivalla. Yhdenvertaisuus ei ole kiltteyttä tai satunnaisia, säälistä annettavia kädenojennuksia”, sanoo Voice of Finlandistakin tuttu laulaja, soittaja, miksaaja ja tuottaja Mikko Herranen.

Nyt käynnistyvä hanke sisältää taiteellista työskentelyä sekä taiteilijoiden sparrausta ja mentorointia. Lisäksi vaikutetaan taidealan portinvartijoihin eli rahoittajiin, kuraattoreihin, kriitikoihin ja taidealan koulutuksen tarjoajiin. Taiteilijoille itsestään selvät asiat, kuten mahdollisuus pyrkiä koulutukseen tai hakea apurahaa, eivät vielä täysin toteudu vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden kohdalla. Kuraattorit ja kriitikot tarvitsevat lisää tietoa vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden työstä. 

Yhteistyökumppanimme pitävät tärkeänä, että vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuutta vahvistetaan. Siksi he tuovat osaamisensa mukaan ja ovat halukkaita tarkastelemaan myös omia toimintatapojaan yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Kumppaneina ovat vammaisten taiteilijoiden yhdistys Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Aineen Taidemuseo, Suomen Arvostelijain Liitto ry SARV, Säätiöt ja rahastot ry sekä Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma (Näty). 

Luovia ja kokeilevia ratkaisuja residenssityöskentelyyn

Syksyllä 2022 käynnistyy taiteellinen työskentely. Taiteilijat työskentelevät residenssissä ja valmistavat näyttelyitä eri tiloihin Torniossa ja Haaparannassa. Vuonna 2023 teoksista koostetaan ryhmänäyttely Aineen taidemuseoon. 

Residenssissä työskentely on useimmille vammaisille taiteilijoille liki mahdotonta. Residenssit ovat esteellisiä eikä saavutettavuuteen, taiteilijan yksilölliseen tukemiseen tai joustavuuteen usein ole panostettu. Yhteistyössä Aineen taidemuseon kanssa tavoitteena nyt on löytää luovia ja kokeilevia ratkaisuja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden omaehtoiseen residenssityöskentelyyn. Sen lisäksi pohjoisessa taiteilijoiden työskentelyolosuhteet sekä näyttelymahdollisuuksien ja näkyvyyden saaminen on haastavampaa kuin Etelä-Suomessa. Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin herätellä taiteilijoita näkemään pohjoisen mahdollisuudet.

”Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen ovat keskeisiä tavoitteita Aineen taidemuseon toiminnassa. Olemme todella innostuneita tästä yhteistyöstä, jossa museotyön kehittäminen sekä vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden aseman edistäminen kulkevat käsi kädessä”, sanoo Aineen taidemuseon museonjohtaja Virpi Kanniainen.

Taiteilijoiden tueksi järjestetään myös sparrauspajoja ja taiteilijatapaamisia, mahdollistetaan mentorointia urallaan eri vaiheissa olevien taiteilijoiden välillä sekä tuetaan verkostoitumista taidealalle. 

”Sparraus ja mentorointi auttavat suuntaamaan voimavaroja omien timanttien hiomiseen”, sanoo teatteritaiteilija Johanna Mattila vammaisten taiteilijoiden yhdistys Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry:stä. “Yksikään äänitysstudio Suomessa ei ole saavutettava. Haluaisin tämän hankkeen myötävaikutuksella löytää verkostoja ja rahoitusta ja perustaa saavutettavan studion, jossa muusikot, äänittäjät ja tuottajat voisivat työskennellä. Nyt ala tuntuu monille täysin mahdottomalta”, sanoo muusikko ja musiikin tuottaja Mikko Herranen.

Projektijohtajana toimii tanssija, esiintyjä Maija Karhunen. Lisäksi Kulttuuria kaikille -palvelusta hankkeessa työskentelee myös Sari Salovaara, jonka kokemus vammaisten yhdenvertaisuuden edistämisestä taiteen ja kulttuurin alalla ulottuu 1990-luvulle saakka.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Maija Karhunen, maija.karhunen@cultureforall.fi, puh. 040 166 2827


Koneen Säätiön logo.

Aineen taidemuseon logo.

Tornion kaupungin logo.

Haaparannan kunnan logo.

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin