Ohita navigaatio

6.7.2017

Näyttely / Disability works for All - Disrupting purity 21.7.-13.8., Vantaa

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen näyttely 21.7. - 13.8.2017. Galleria K on Vantaan Taidemuseo Artsin ja Vantaan Taiteilijaseura ry:n yhteinen taiteen tila. Asematie 7, 01300 Vantaa. (Tikkurila, kulmittain kaupungintalon kanssa, 300 m Tikkurilan juna-asemalta)

Avoinna ti-ke 11-17, to-pe 12-18, la-su 12-16.
Esteetön tapahtumapaikka.

Avajaiset

Avajaiset 20.7. klo 17. Lämpimästi tervetuloa!

Näyttely

Science fictionissa ennustetaan, että teknisesti edistyneet yhteiskunnat kykenevät tulevaisuudessa poistamaan vammaisuuden. Media uskottelee, ettei kukaan halua olla vammainen tai synnyttää vammaista lasta, jos kyse olisi valittavissa olevasta asiasta. Vammaisuus herättää kauhua ja torjuntaa. Ilmiönä se syntyy kuitenkin vasta sosiaalisissa suhteissa, ympäristön ja yhteisön reaktioista toimintarajoitteisiin. Vammaisuus on pikantti osa luonnon monimuotoisuutta. Se ei häviä kehoa tai geenejä manipuloimalla eikä yksilöön kajoaminen poista syrjintää. Maailmanlaajuisesti hyvinvoinnin lisäämiseksi pitää muuttaa kekseliäämmin asenteita ja rakenteita koko hyvinvointikäsitteen ympärillä.

Vammaisuus sopii kaikille - täydellisyyden häirintää -näyttely sisältää lyhytelokuvia, performanssitaltiointeja, installaatioita, tekstiiliveistoksia ja keskustelutilaisuuksia. Tule ajamaan kultaisessa pyörätuolikarusellissa, rapsuttamaan kuplaan eristettyä rampaa "Tickle the Crippled", ihmettelemään Saaren kartanon mailta löytyneen pyörätuolipensaan taimia ja kuuntelemaan, mistä 83-vuotias CP-vammainen mummo räppää. Näyttelyssä pyörii Illusionist´s Visions lyhytelokuva näkövammaisesta paralympialaisurheilija Ronja Ojasta, joka unelmoi viittomakielentulkin ammatista. Se on esitetty/esitetään 2016-2017 USA:ssa, Ranskassa, Brasiliassa, Kanadassa ja Puolassa. Näytteillä on myös Nurmijärven uutisissa törkytaiteeksi tituleerattu buffet kattaus vammaisiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Vammaispoliittisessa taiteessa pelottavinta on haastaa tahoja, joista on monin tavoin riippuvainen. Jännitettä lisää teosten suhde aikaan. Hehkutan yhteiskunnassa patologisoidun ilmiön hulluimpia ja parhaimpia puolia juuri nyt kun leikkaukset uhkaavat taas perusoikeuksiamme.

Vammaiskuvaus on lähes aina fyysisesti etuoikeutettujen ihmisten tuottamaa ja kertoo kuvitelmasta, millaista olisi olla vammainen tai vammautua. Toistuessaan stereotyyppiset fantasiat vaikuttavat myös meidän vammaisten ihmisten käsityksiin itsestämme ja tukahduttavat alkuperäisvammaisten tarinoita ja kuvastoa arvostettavasta ja luovasta tavasta elää ja toimia toisin. Meillä syntymävammaisilla ei ole kehossamme aistia, joka jatkuvasti monitoroisi myyttisestä normista poikkeamista. Ulkoa asetetun anomalian kyseenalaistaminen on identiteetin kannalta tärkeää. Tulevaisuuden hybridisessä, ihmisistä, kyborgeista ja roboteista koostuvassa maailmassa on toivottavasti enemmän tilaa uusille elämisen, osallistumisen ja työn tekemisen muodoille - toisin sanoen - vaihtoehtoisille tavoille olla ihminen.

Opastukset

Näyttelyyn on saatavana ilmaisia opastuksia ryhmille (soita tai meilaa toivomastasi ajasta 050-3456934 tai jenni-juulia(kiemura)jenni-juulia.com

Tukijat

Näyttelyn teosten syntyä ovat tukeneet Koneen Säätiö 2016 ja 2017 sekä Taiteen edistämiskeskus 2015.

Näyttely Facebookissa

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin