Ohita navigaatio

27.6.2017

Unisex-symboli ottaa sukupuolen moninaisuuden huomioon

Unisex-symboli
Suunnittelija: Pekka Piippo / Hahmo

Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankissa on nyt vapaasti ladattavissa uusi symboli. Pekka Piippo Hahmo Design Oy:stä on suunnitellut unisex-symbolin, jota voi käyttää esimerkiksi sukupuolineutraalin wc:n tai pukuhuoneen merkitsemiseen.

Alun perin symboli suunniteltiin Taiteen edistämiskeskuksen tiloihin. Lähtökohtana oli, että symbolin tulisi palvella kaikkia ja ottaa sukupuolen moninaisuus huomioon. Piippo teki yhteistyötä Setan kanssa symbolin suunnittelussa.

”Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset”, kertoo Piippo.

Pekka Piipon tuore haastattelu siitä miten symboli syntyi on nyt luettavissa Kulttuuria kaikille -palvelun blogissa: ”Meillä pitäisi olla liikkumavaraa määritellä itsemme” - Haastattelussa Pekka Piippo

Sukupuolineutraali wc edistää yhdenvertaisuutta

Kulttuuria kaikille -palvelu kannustaa taide- ja kulttuuritoimijoita tarjoamaan asiakkailleen ja henkilökunnalleen myös sukupuolineutraaleja wc-tiloja ja pukuhuoneita. Jako naisten ja miesten wc-tiloihin ei palvele henkilöä, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuoli-ilmaisu ei ole yksiselitteisen kaksijakoinen. Sama koskee myös esteettömiä wc-tiloja ja pukuhuoneita, sillä vammaisen henkilön avustaja saattaa olla vastakkaista sukupuolta. Uuden symbolin käyttäminen ja sukupuolineutraalien wc-tilojen tarjoaminen on yksinkertainen ja konkreettinen tapa edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankista voi ladata symboleja esimerkiksi omaan viestintään tai opasteita varten. Useimmat symboleista ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Unisex-symbolin mukana tulee oma lisenssinsä, jossa kerrotaan symbolin käyttöehdot.

Kulttuuria kaikille -palvelun symbolipankki

Lisätietoja:

Rita Paqvalén
Toiminnanjohtaja
Kulttuuria kaikille -palvelu
rita.paqvalen (a) cultureforall.fi
puh. +358 (0)40 674 3528

Pekka Piippo
Creative Partner
Hahmo
pekka(a)hahmo.fi
+358 40 512 3836

Kulttuuria kaikille -palvelu edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä ja tekijöitä huomioivia kulttuuripalveluja. Tarjoamme tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseen alan työntekijöille. Meitä ylläpitää Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry.

* Lisäys 28.6. klo 13.57: Saimme symbolista tiedottamisen jälkeen tietää, että vastaavanlainen symboli / muunnelmia sen elementeistä on kansainvälisesti käytössä myös biseksuaalisuuden symbolina.
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin