Ohita navigaatio

6.4.2017

Kansallismuseo lahjoittaa merkittävän saamelaiskokoelman Saamelaismuseo Siidaan

Suomen kansallismuseo ja Saamelaismuseo Siida solmivat 5.4.2017 aiesopimuksen, jonka perusteella  Kansallismuseo tulee lahjoittamaan saamelaiskokoelman Siidaan.

Sopimus juhlistaa osaltaan Suomi-Sápmi 100 juhlavuotta sekä Kansallismuseon ja Saamelaismuseo Siidan vuosia jatkunutta yhteistyötä. Kokoelmasiirto lisää merkittävästi saamelaisen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja vaikuttavuutta saamelaisalueella ja edistää saamelaisten mahdollisuuksia ylläpitää ja kehittää kulttuuriperintöään. Saamelaisesineistön keskittäminen Siidaan on museoiden keskinäisen tallennusvastuuperiaatteen mukaista.

Saamelaiskokoelma

Kansallismuseon saamelaiskokoelma on karttunut 1830-luvulta lähtien. 1800-luvulla kartunta oli satunnaista ja valtaosa kokoelman esineistöstä on vuosien 1902–1939 välisiltä keruumatkoilta. Keskeisimpiä kokoelmien kartuttajia ovat olleet T. I. Itkonen, Theodor Schvindt, Ilmari Manninen ja Samuli Paulaharju. Keruutoiminta aktivoitui uudelleen 1970–90 -luvuilla, jolloin kartuntaperiaatteet olivat jo muuttuneet. Saamelaisalueelta ei enää kerätty saamelaiskulttuurin kannalta korvaamatonta vanhaa esineistöä vaan keskityttiin vanhojen perinteiden mukaan valmistettuihin uusiin käsitöihin. Kansallismuseo vastasi saamelaisesineiden tallentamisesta vuoteen 1998 saakka, jolloin Siida avattiin.

Kansallismuseon saamelaiskokoelma käsittää noin 2600 esinettä ja kokoelmassa ovat Suomen vanhimmat saamelaisesineet. Lukumääräisesti eniten on pukuja ja pukujen osia, talousesineitä sekä kulkemiseen ja tekstiilien valmistamiseen liittyviä työvälineitä. Lähes puolet esineistöstä on kerätty Inarin ja Petsamon alueilta. Kolttasaamelaisten esineiden runsaslukuisuus tekee kokoelmasta erityisen arvokkaan ja harvinaisen myös kansainvälisestä näkökulmasta.

Jatkossa yhteistyötä

Kansallismuseo ja Siida tulevat jatkossa tekemään tiivistä yhteistyötä saamelaiskulttuurin esittämiseksi ja tallentamiseksi ja myös Kansallismuseo tulee kokoelmasiirron jälkeenkin esittelemään saamelaista historiaa ja kulttuuriperintöä näyttelyissään. 

Kokoelma siirtyy Siidaan museon laajennuksen myötä, jonka toivotaan valmistuvan 2020-luvun alussa. Nykyaikaisten kokoelmatilojen lisäksi laajennukseen tulee yhteisöllinen monitoimitila, joka mahdollistaa kokoelmien esittelemisen ja tutkimisen vuorovaikutteisesti yhteisön kanssa. Esinetutkimuksen kautta voidaan elvyttää saamelaisen yhteisön vanhoja käsityöperinteitä ja -tekniikoita, materiaalien tuntemusta sekä esineiden valmistukseen ja käyttöön liittyvää sanastoa.

Ensimmäiset Kansallismuseolta siirtyvät esineet tulevat esille jo huhtikuussa 2018, jolloin Siidassa avautuu näyttely museon perustajasta, Johan (Juhani) Nuorgamista. Saamelaismuseo Siida täyttää 20 vuotta 1.4.2018.

Lisätietoja

  • Ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, elina.anttila(a)kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131
  • Museonjohtaja Sari Valkonen, Saamelaismuseo Siida, sari.valkonen(a)samimuseum.fi, puh. 040 767 1052


Lehdistökuvia liittyen saamelaisarkiston siirtoon

KANSALLISMUSEO

Avoinna ti-su klo 11–18, ma suljettu
Mannerheimintie 34, Helsinki
www.kansallismuseo.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin