Ohita navigaatio

5.4.2017

Taiteen tiellä -seminaari avaa näkökulmia taiteilijuuteen, Villähde 21.6.

Jos taidetta ajatellaan tienä, kaikki taiteilijat tarvitsevat edetäkseen kanssakulkijoiden seuraa ja tukea. Toisinaan taiteen tielle voi tulla esteitä, joiden ylittäminen omin voimin on vaikeaa. Seminaarissa esitellään erilaisia reittejä taiteen kentälle ja pohditaan, miten taiteen tie voisi olla kaikille avoin ja esteetön.

Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksessa juhannusviikolla järjestettävässä seminaarissa taiteilijat, taidetoimijat, sekä sosiaali- ja kehitysvamma-alan vaikuttajat käyvät vuoropuhelua kuvataiteilijana toimimisesta. Päivän aikana rakennetaan yhteistä ymmärrystä yhdenvertaisesta taidekentästä.
"Taidekenttä on usein puolustamassa yhdenvertaisuutta ja pitää sen toteutumista itsestäänselvyytenä. On vaikea myöntää, että lähemmin tarkasteltuna taidekenttä itsessään onkin ulossulkeva ja luokitteleva”, toteaa seminaaria organisoiva TAIKEn Hämeen alueen kuvataiteen läänintaiteilija Elisa Lientola.

Mikä tekee ammattitaiteilijan? -paneelikeskustelussa taiteilijuutta pohtivat muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö ja Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja Markus Renvall.

Seminaarin iltapäivässä kuullaan lyhyitä puheenvuoroja Näkökulmia taiteilijana toimimiseen -keskustelutilaisuudessa. Taiteilijoiden lisäksi esimerkiksi ARTag Galleryn taiteellinen johtaja Veikko Halmetoja ja Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen tuovat esiin erilaisia näkökulmia taiteilijoiden monista reiteistä taiteen tiellä. Seminaaripäivän aikana kaikilla osallistujilla on mahdollista osallistua taiteelliseen työskentelyyn toteuttamalla yhdessä Taiteilijan polku -teoksen.

Kokemusten ja ajatusten jakaminen ja toisten taiteentekijöiden kohtaaminen on tärkeää, kun tavoitteena on yhdenvertainen taidekenttä. Seminaarin tavoitteena on luoda aitoa vuoropuhelua erityistaidetoiminnan alan ja muun taidemaailman välillä.

Kenelle?

Seminaari on suunnattu taiteilijoille ja taidetoimijoille, sekä sosiaali- ja kehitysvamma-alan vaikuttajille. Seminaari toteutetaan yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen, Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksen sekä Kettukin kanssa Kaarisilta Biennalen avajaispäivänä. Järjestäjillä on yhteinen halu edistää ja kehittää erityistä tukea tarvitsevien taiteen tekijöiden asemaa ja edellytyksiä taiteen tekemiseen.


Ohjelma


9.30 Saapuminen
Aamukahvit
10.00 Seminaarin avaus
Paneelikeskustelu:
Mikä tekee ammattitaiteilijan?
Minna Sirnö, johtaja Taiteen edistämiskeskus Markus Renvall, puheenjohtaja Suomen Taiteilijaseura Tuulikki Laes, tutkija Arts Equal Minna Haveri, Kettukin varapuheenjohtaja Kaarisillan taiteilija
12.00 Ruokailu
13.00 Taiteen tiet:
Näkökulmia taiteilijana toimimiseen
muun muassa
Veikko Halmetoja, taiteellinen johtaja ARTag Gallery Marianna Ohtonen, toiminnanjohtaja Kehitysvammaliitto
15.00 Kahvitauko
15.30 Taiteilijan polku -teoksen pystytys Esittelykierros Biennale-näyttelyyn

Kaarisilta Biennale 2017 -näyttelyn avajaisia vietetään klo 17:00 alkaen. Tervetuloa seminaarin jälkeen avajaisiin ja näyttelyyn.

Ilmoittautuminen

Sitova ilmoittautuminen seminaariin 9.6.2017 mennessä (surveymonkey)

Seminaarimaksu

Seminaarimaksu kattaa lounaan, aamu- ja päiväkahvin sekä materiaalikustannukset. Maksu erityistä tukea tarvitsevilta taiteilijoilta 15€, muilta osallistujilta 20€.

Tapahtumapaikka

Seminaari järjestetään Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahden Villähteellä (Villähteentie 458, 15540 Villähde), n. 10 km Lahden keskustasta. Lahden ja Nastolan suunnasta pääsee Kaarisiltaan linja-autolla 4 tai 4C (www.lsl.fi). Linja-auto pysähtyy Makasiinin pysäkillä. Villähteen junaseisake on noin 200 metrin päässä Kaarisillasta.

Bussikuljetus Helsingistä

Bussikuljetus Nykytaiteen museo Kiasman edestä klo 8:30.
Paluulähtö Kaarisilta Biennale 2017 -näyttelyn avajaisten jälkeen klo 19:00.
Matkalla oppaana toimii Veikko Halmetoja.
Maksu 10€ / suunta. Varaa paikkasi ilmoittautumisen yhteydessä.

Lisätietoja

info(a)kaarisilta.fi, puh. 044 533 6398 / Johanna Immeli
Elisa Lientola, elisa.lientola(a)taike.fi, puh. 0505936452 Päivi Lilja, paivi.lilja(a)kettuki.fi, puh. 0440405107

Taike

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto joka toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön tulosohjauksessa. Taiken tehtävänä on edistää taidetta kansainvälisesti ja kansallisesti.
www.taike.fi

Kaarisilta ry

Vuonna 1986 perustettu Kaarisilta ry ylläpitää erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden Taide- ja Toimintakeskusta Lahden Villähteellä. Kaarisilta toteuttaa kulttuuripainotteista ohjattua päiväaikaista toimintaa, erityisopetuksena kuvataide- ja musiikkialan ammatillisiin perustutkintoihin johtavaa koulutusta sekä ammatillisiin perusopintoihin valmentavaa koulutusta. Art Kaarisilta -galleria toimii Helsingissä Sanomatalossa. Lisäksi Kaarisilta järjestää monipuolisesti kulttuuri- ja taidetapahtumia.
www.kaarisilta.fi

Kettuki ry

Vuonna 2002 perustettu Kettuki ry (Ent. Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry) toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja erityistaidetoiminnan alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.
www.kettuki.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin