Ohita navigaatio

28.3.2017

Rohkeille tekijöille ja teoille palkintoja Maailman teatteripäivänä

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut teatterialan yhteisöt palkitsivat ansioituneita tekijöitä Thalia-juhlassa Maailman Teatteripäivänä 27.3.2017.

TINFO-palkinnon sai koreografi, taiteellinen johtaja Sonya Lindfors rodullistamisen ja kulttuurisen omimisen esiin nostamisesta esittävän taiteen kentällä.  Humaanisuus ja rohkeus tehdä asioita toisin painoivat palkintoperusteluissa. Teatterikeskus ry:n Vuoden teatteriteko -palkinto myönnettiin neljän teatterin Universum ry:lle, joka tuo maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, pakolaiset ja kantasuomalaiset jakamaan tarinoita International Story Sharing Café -tapahtumiin. Sirkus Magenta putsasi palkintopöydän sekä Sirkuksen tiedotuskeskuksen Sirkuksen lumo - että Tanssin ja sirkuksen mainetekopalkinnon osalta.

Tässä eivät suinkaan ole kaikki palkinnon saajat. Katso kaikki palkitut ja perustelut Tinfon sivuilta

TINFO-palkinto

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
Palkinnon saaja: Sonya Lindfors

Sonya Lindfors on teoksillaan, yhteisöllisellä taidetoiminnallaan, kirjoituksillaan ja puheenvuoroillaan älykkään intohimoisesti taistellut toiseuttamisen ja rodullistamisen väkivaltaista kokemusta vastaan. Lindfors on onnistunut muuttamaan suomalaista tanssi- ja esityskulttuuria. Hän on puhkonut suljettuihin ja tunkkaisiin puhe- ja ajatteluavaruuksiin uusia ulottuvuuksia. Lindfors on ravistellut valtarakenteita ja tehnyt sokeita pisteitä näkyviksi. 

Toiseus 101 -julkaisun esipuheessa Sonya Lindfors kirjoittaa: ”Suomalaisen taiteen kentällä diskurssi interkulttuurisuudesta, ekslusiivisista ja alistavista valtarakenteista sekä toiseuttavista representaatioista on kuitenkin auttamattomasti jäljessä. Se on puutteellista ja usein olematonta. Hyviä intentioita ja tahtoa on usein enemmän kuin tietoa tai ymmärrystä.”

Jotta tieto ja ymmärrys lisääntyisivät, Lindfors on aktiivisesti luonut uutta diskurssia, käynyt keskusteluja, rakentanut yhteyksiä ja tiloja, opettanut, luennoinut, kirjoittanut, jakanut, haastanut, esiintynyt. Hän on innostanut koko esittävän taiteen kenttää kyseenalaistamaan ja horjuttamaan vallitsevia rakenteita ja rakentamaan yhdessä uutta, moniäänistä ja huomioonottavaa kulttuuria.

Sonya Lindforsin ansiosta emme voi suhtautua välinpitämättömästi ja tietämättömästi rodullistamiseen, kulttuuriseen omimiseen tai toiseuttamiseen.

Edellä mainituista syistä haluamme antaa Sonya Lindforsille TINFO-palkinnon joka nimenomaisesti korostaa tiedon tuottamisen, jakamisen ja syventämisen merkitystä.

Palkintoa koskevat tiedustelut:

TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Vuoden teatteriteko

Teatterikeskus
Palkinnon saaja: Universum – International Story Sharing Café

Maailmassa on paljon vihapuhetta tänä päivänä, mutta rakkauspuhetta on, onneksi, paljon, paljon enemmän. Sitä ei aina kuule ennen kuin rupeaa kunnolla höristämään korviaan. Teatterin yksi tärkeä tehtävä on sanoa asioita ääneen, pureutua yhteiskunnan ilmiöihin ja edesauttaa ymmärrystä - olla humanismin ja ihmisoikeuksien esitaistelija, etenkin vaikeina aikoina. Universumin International Story Sharing Café tekee juuri sen, omalla mutkattomalla tavallaan. Se tuo maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, pakolaiset ja kantasuomalaiset perusasioiden äärelle, samaan kahvipöytään, jakamaan tarinoita. Kun istuu saman pöydän ympärillä ja tutustuu ihmiseen, ymmärrys kasvaa ja ihmisestä tulee yksilö, ei osa kasvotonta massaa. Kiitos Universum! Te teette maailmasta helpomman paikan hengittää!

Lisätietoja

Maaria Kuukorento; info(a)teatterikeskus.fi

Sirkuksen lumo -palkinto

Sirkuksen tiedotuskeskus
Palkinnon saaja: Sirkus Magenta ry

Sirkus Magenta on viisivuotisen toimintansa aikana kehittynyt merkittäväksi sosiaalisen sirkuksen osaajaksi, niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Sirkus Magenta tuottaa vuosittain sirkustyöpajoja, -esityksiä, -opetusta ja -työhyvinvointipalveluita yli 9000 lapselle, nuorelle, aikuiselle ja vanhukselle ja on pääkaupunkiseudulle keskittyvän työnsä lisäksi mukana useissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Magentan ansiosta suuri joukko ihmisiä, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta harrastaa sirkusta, pääsee osallistumaan viikoittaiseen sirkustoimintaan. Tässä joukossa on mm. lastensuojelun asiakkaita, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja turvapaikanhakijoita. Sirkus Magentan toiminannalla on ollut myös kauaskantoisia ulottuvuuksia. Magentalaiset perustivat sirkuskoulun Jordaniaan Zaatarin pakolaisleirille vuonna 2013 yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun kanssa. Koulu toimii edelleen nuorten syyrialaisten ohjaajien johdolla tuoden iloa pakolaisleirin lasten ja nuorten arkeen.

Lisätietoa:

Sirkuksen tiedotuskeskus, tiedottaja Johanna Mäkelä, +358 50 464 3203, johanna.makela(a)sirkusinfo.fi

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin