Ohita navigaatio

2.3.2017

Kuopion museoon hankittiin audio-opastuslaitteisto omatoimisille kierroksille ja opastuksiin – tavoitteena lisätä saavutettavuutta

Kuopion museoon on hankittu audio-opastuslaitteisto. Museovieraat voivat kuunnella näyttelyissä omatoimisia ääniopastuksia asiakaspalvelusta lainattavien vastaanottimien avulla sitä mukaa kun ääniopastettuja kierroksia näyttelyihin toteutetaan.

Vastaanottimia on 36 kappaletta ja niiden käyttö on maksutonta. Omatoimisten kierrosten lisäksi laitteistoa käytetään helpottamaan varsinkin suurten ryhmien opastuksia sekä sisällä museossa että ulkona retkillä. Parhaimmillaan oppaan normaali puhe kantaa laitteiston avulla vaivatta kymmenien metrien päähän.

Laitteisto lisää saavutettavuutta

Audio-opastuslaitteisto lisää näyttelyiden ja opastusten saavutettavuutta etenkin kuulo- ja näkövammaisten museovieraiden kannalta. Vastaanottimia ja kuulokkeita voi käyttää kuulolaitteen kanssa ilman erillisiä lisäosia, joten kuulolaitteen käyttäjät voivat tästedes osallistua kaikille opastetuille kierroksille ja hyödyntää omatoimisia ääniopastuskierroksia normaalikuuloisten tavoin. Näkövammaisille räätälöidyt audio-opastuskierrokset tarjoavat Kuopiossa ennen kokemattoman mahdollisuuden omatoimiseen museovierailuun.

Ääniopastuskierros Metsän mestarikokki -näyttelyssä

Ensimmäinen omatoiminen ääniopastuskierros on suunniteltu Metsän mestarikokki –näyttelyyn, jossa se on kuunneltavissa 15.4.2017 asti. Ääniopastuskierros suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Kuopion taidelukio LUMIT:in ilmaisutaidon ryhmän kanssa. Myöhemmin ääniopastuskierroksia toteutetaan muihinkin näyttelyihin.
 

Esteettömiä museoelämyksiä -hanke

Laitteiston hankinta ja käyttöönotto liittyy Kuopion luonnontieteellisen museon Esteettömiä museoelämyksiä -hankkeeseen. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat mm. Pohjois-Savon Näkövammaiset ja Kuopion Kuulo ry. Pääosa audio-opastuslaitteistosta hankittiin Museoviraston rahoituksella.
 

Lisätietoja

Mari Wikholm
luontopedagogi
Kuopion luonnontieteellinen museo
puh. 044 718 1543  
sposti: mari.wikholm(a)kuopio.fi
 

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin