Ohita navigaatio

27.2.2017

8 esitystä elämästäni juhlii näyttämön tasa-arvoa, 4.-24.3. Outokumpu, Tampere, Joensuu

8 esitystä elämästäni on kolmen esiintyjän näyttämöteos, joka juhlii näyttämön tasa-arvoa. Teos haistattaa pitkät määrittelyille ja viis veisaa esiintyjiensä vammoista tai vammattomuudesta. Se kertoo kahdeksan omaelämäkerrallista tarinaa esityksen käsikirjoittajan, joensuulaisen Mervi Papusen elämästä.

Mervin pitkäaikainen haave on ollut saada tehdä omaelämäkerrallinen teos näyttämölle sekä kirjojen kansien väliin. Nyt Mervin elämää on nähtävissä näyttämöllä kahdeksan esityksen verran. Näyttämöllä esityksessä nähdään Mervin lisäksi näyttelijä Riikka Papunen ja muusikko Azra Topcu. Esitykset nähdään kiertämässä Outokummussa, Joensuussa ja Tampereella maaliskuussa. Esitykset viedään myös sivunäyttämöille ympäri Joensuun kaupunkia: vanhainkotiin, baariin ja kauppakeskukseen.

Yhteiselle näyttämölle Papuset on alkujaan vienyt Riikan kipeä havainto siitä, että hän on ohittanut tätinsä Mervi Papusen useat keskustelunaloitukset tai ehdotukset yhteistyöstä ensisijaisesti hänen kehitysvammansa vuoksi. Näyttämöllä olo ja esityksen teko ovat mahdollistaneet heille toisiinsa tutustumisen sekä tavan etsiä yhteistä olemista ja tekemistä. Produktion aikana työryhmän jäsenien käsitys paitsi toisistaan myös sanasta kehitysvammaisuus on muuttunut radikaalisti. On siis mahdollista, että esitys muuttaa myös katsojien käsitystä kehitysvammaisuudesta.

– Miten mie oikein kuvailisin? 8 esitystä elämästäni kertoo miun elämästä. Näyttelemällä tietysti. Lavalla on mukava tehdä työtä huipun hyvän työntekijöiden kanssa. Improvisaation ideoita. Luonto on elon tärkein osa miun elämässä, terveys, luonto, luonnon eläimet ja puitakin saatan halata. Se on oikeesta elämästä, kertoo Mervi.

– Kultaiset muistot, haaveet, velvollisuuksia tyttärenä, siskona, tätinä, isotätinä, serkkuna, ystävänä. Tulla kuulluksi. Ja kertoa asioista näyttämöllä. Että jokainen saisi lukea ja avartaa mieltään, Mervi jatkaa yhdessä Riikka Papusen, esityksen toisen esiintyjän kanssa.

Esityksien aiheet käsittelevät Mervi Papuselle tärkeitä osa-alueita elämässä. Mervin johdattamana tärkeimmät tarinat on tehty yhdessä työryhmän kanssa näkyviksi näyttämölle. Esityksien tarinat ovat osin tosi tarinoita elämän varrelta, osin mielikuvituksen tuotetta.

Näyttämöteos on osa Riikka Papusen Tampereen yliopistolle suoritettavaa taiteellista väitöstutkimusta.

Esitykset

4.3. klo 17 ENSI-ILTA: Kulttuuritalo Marita, Outokumpu
9.3. klo 14 Teatteri Siperia, Tampere
11.3. klo 14 Teatteri Siperia, Tampere
21.3. klo 19 Pakkahuone, Joensuu
22.3. klo 14 Pakkahuone, Joensuu
24.3. klo 19 Pakkahuone, Joensuu

Lisäksi katkelmia esityksestä nähtävissä:

17.3. klo 14 Senioripiha, Joensuu
17.3. klo 18 Hostina Piimälinna, Joensuu
18.3. klo 15 Kauppakeskus Iso Myyn ala-aula, Joensuu

kahdeksanesitysta.net
facebook.com/8esitysta
Instagram: @8esitysta

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Johanna Lipponen
tuottaja
0505124784
jospi.lipponen(a)gmail.com

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin