Ohita navigaatio

9.2.2017

Viittomakielen päivänä 12.2. Finnkinolla nähdään uusi Onneli ja Anneli -elokuva myös viittomakielellä!

Kokeiluluontoinen näytös on osa Finnkinon esteettömyysohjelmaa.

Viittomakielen päivän kunniaksi Finnkino esittää Onneli ja Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuvasta viittomakielisen näytöksen Helsingin Tennispalatsissa 12.2. klo 16.00. Näytöksessä on kaksi viittomakielen tulkkia, jotka tulkkaavat elokuvan tapahtumat lapsille helposti seurattavaksi.

– Kuurojen ja huonokuuloisten nuorten ja aikuisten on helppo nauttia elokuvista elokuvateattereissa, koska elokuvat ovat tekstitettyjä ja usein myös kuvailevasti tekstitetty. Pienet lapset eivät kuitenkaan osaa lukea tai eivät ehdi lukemaan tekstitystä, jotta he pystyisivät nauttimaan elokuvasta ja ymmärtämään sen sanoman, kertoo elokuvanäytöksen kummina toimiva kuuro rap-artisti Signmark.

Esteettömyydellä taataan kaikille mahdollisuus nauttia elokuvista

Esteettömyys on kiinteä osa Finnkinon strategiaa, jonka tavoitteena on tarjota korkealaatuisia elokuvapalveluita kaikille suomalaisille. Esteettömyys tarkoittaa, että elokuvateattereihin on pääsy ja niiden sisällä voi kulkea helposti esimerkiksi pyörätuolilla ja saleissa on induktiosilmukat, joiden avulla huonokuuloiset pystyvät seuraamaan ääntä paremmin. Finnkinon ohjelmistossa on myös viikottain kotimaisia elokuvia kuvailevalla tekstityksellä kuurojen ja huonokuuloisten palvelemiseksi.

– Lähes kaikkiin elokuvateattereihimme on jo nykyisellään esteetön kulku, ja sitä mukaa kun teattereita uusitaan tai rakennetaan, esteettömyys huomioidaan. Esimerkiksi nyt huhtikuussa Espoon Isoon Omenaan avautuvaan täysin uuteen 7-saliseen elokuvateatterikeskus Finnkino Omenaan tulee jokaiseen saliin entistä leveämmät pyörätuolipaikat ja induktiosilmukat. Elokuvateatterissa kulkeminen pyörätuolilla on vaivatonta hissin ansiosta ja olemme myös ottaneet lapset huomioon sillä, että salien portaissa on kaksoiskäsijohteet, joista toinen on alempana lapsen korkeudella, kertoo Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä.

Viittomakielen päivänä Finnkinon Lasten sunnuntaina esitettävä viittomakielinen lastenelokuva on kokeiluluontoinen näytös.

– Haluamme kokeilla lasten elokuvien esittämistä viittomakielisenä, ja kerätä siitä kokemusta ja asiakaspalautetta. Kokemusten perusteella voimme arvioida, olisiko tulkattuja esityksiä mahdollista järjestää jatkossa ainakin tapahtumakohtaisesti, sanoo Määttä.

– Olen todella iloinen, että Finnkino lähti toteuttamaan tätä ainutlaatuista tapahtumaa. Tämä on erittäin saavutettavaa, puhutaan jopa yhteiskunnallisesta teosta, ja sitä arvostan suuresti, sanoo Signmark.

Viittomakielinen ja tekstitetyt näytökset 7.-13.2.

Viittomakielisenä esitettävän Onneli ja Anneli -näytöksen liput ovat jo myynnissä. Näytös järjestetään Finnkinon Lasten sunnuntaina, jolloin liput viittomakieliseen näytökseen ovat alkaen 7,50 euroa.

Viittomakielisen esityksen lisäksi Finnkino esittää kotimaisia elokuvia kuuroille ja heikkokuuloisille kuvailevalla tekstityksellä päivittäin teemaviikon 7.–13.2. aikana.

Viittomakielen päivä

Viittomakielen päivä on Suomen kuurojen äidinkielten, suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen, juhlapäivä. Viittomakielen päiväksi valittu 12. helmikuuta on kuurojenopetuksen isän C. O. Malmin (1826–1863) syntymäpäivä. Päivää vietetään nyt seitsemättä kertaa, ja juhlatapahtumia järjestetään eri puolella Suomea. Helsingin kaupungin päätöksen mukaan Viittomakielen päivä on liputuspäivä vuodesta 2017 alkaen.

Kuvaileva tekstitys huonokuuloisille

Tekstityksessä kuuroille ja huonokuuloisille välitetään puheen lisäksi myös muut ääniraidalla kuuluva äänimateriaali, kuten musiikki, taustaäänet jne. Tekstitys liitetään elokuvan esityskopioon erillisenä tiedostona ja elokuvateatteri voi valita missä elokuvan esityksissä se sitä käyttää.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin