Ohita navigaatio

7.2.2017

Satakielikuukausi juhlii kielten moninaisuutta 21.2.-21.3.

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2017 ja päättyy maailman runouden ja rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2017.

Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Tapahtumakokonaisuus kysyy, miltä kieli kuulostaa, näyttää ja tuntuu, sekä mikä merkitys kielellä on identiteetin ja turvallisuuden tunteen rakentumiselle. Satakielikuukauden tarkoitus on muistuttaa jokaisen oikeudesta äidinkieleen sekä juhlia kielten moninaisuutta ja monikielisyyttä. Runoklubit, satutunnit, työpajat, näyttelyt ja muut tapahtumat tuovat taiteen ja kulttuurin kautta esiin monikielisyyden eri puolia, ja luovat mahdollisuuksia kohtaamisille yli kielirajojen.
Verkostofestivaalin tapahtumia järjestetään ainakin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Myös Opetushallitus kannustaa kouluja ja oppilaitoksia osallistumaan Satakielikuukauden viettämiseen ympäri Suomen tai viettämään Satakielipäivää muuna ajankohtana.
Satakielikuukausi haastaa pohtimaan monikielisyyttä myös oppilaitoksissa, työpaikoilla ja kotona. Miten monikielisyys näkyy arjessasi ja kuinka sitä voisi lisätä? Kielellisen rikkauden edistämiseen liittyviä ajatuksia ja ehdotuksia voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #satakielikuukausi. Kulttuuria kaikille -palvelun koordinoima hanke Monikielisyys ja moninaisuus kulttuurikentän resurssina ottaa myös vastaan vinkkejä kuukauden teemoihin sopivista tapahtumista, jotka voivat sijaita missä tahansa Suomessa tai Pohjoismaissa.
Satakielikuukauden pääjärjestäjät ovat kulttuurikeskus Caisa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Helsingin kaupunginkirjasto sekä Annantalo, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo.
Poimintoja Satakielikuukauden ohjelmasta:
• 27.1.–7.5.2017. Juhlien vuosi -näyttely. Purim, eid, nouruz, joulu… Kaikkien kulttuurien kalentereihin kuuluu iloisia juhlia. Näyttelyssä on tietoa erilaisista juhlaperinteistä. Satakielikuukauden aikana 12.3. juhlitaan purimia. Lisätietoja Juhlien vuosi -tapahtumista Annantalon verkkosivuilla.
• 9.3. Leikin 100 kieltä ja tarinaa. Vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatussa tapahtumassa Kulttuurikeskus Caisassa tutustutaan tapoihin edistää ja tukea leikkimistä ja kielirajojen ylittämistä. Lisätietoja Leikin 100 kieltä ja tarinaa -tapahtumasta Satakielikuukauden verkkosivuilla.
• Monikielinen seikkailu. Turun oman äidinkielen opettajat, Turun yliopisto (OKL Turku), Turun Seudun S2-opettajat ry., Monikulttuurinen päiväkoti, koulu ja koti -yhdistys ry., MLL:n V-S piiri sekä Turun kaupunginkirjasto järjestävät yhteisvoimin seikkailupäivän, jossa lapset ja aikuiset voivat tutustua 17 kieleen leikin, laulun, työpajojen ja tietoiskujen kautta. Lisätietoja Monikielisestä seikkailusta Turun kirjaston verkkosivulla.
• 18.3. Satakieliklubi. Kansainväliset kirjailijat, runoilijat ja muusikot yhdistävät voimansa ja luovat monikielisen runoillan, jossa eri taidemuodot ja mediat kohtaavat. Järj. Helsingin kulttuurikeskus, Sivuvalo, Nordic Literatures in Change and Exchange -projekti. Lisätietoja Satakieliklubista Vuotalon verkkosivuilla.
• Sadan kielen sadut -satutunnit. Satutunneilla luetaan arabian, somalin, venäjän, viron, englannin ja suomen kielillä Helsingin kirjastoissa. Lisätietoa Sadan kielen satutunneista Helsingin kaupunginkirjaston verkkosivuilla.
Lisätiedot:
Kitari Mayele, kulttuurituottaja, kulttuurikeskus Caisa, kitari.mayele@hel.fi, puh. 09 310 37506 / 050 412 0481
Outi Korhonen, hankekoordinaattori, Kulttuuria kaikille-palvelu, outi.korhonen@cultureforall.fi, puh. 0442599228

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin