Ohita navigaatio

6.2.2017

Näyttämötaiteen organisaatiot: Kutsu turvapaikkapäätösten lukuhaasteeseen 1.3.2017

#weseeyou

Haastamme mukaan kaikki Suomen teatterit, tanssiteatterit, teatteri- ja tanssiryhmät, sirkukset, performanssikollektiivit ja muut esittävät taiteet organisaatiot osallistumaan yhteiseen ponnistukseen kiinnittääksemme huomion siihen miten Suomi parhaillaan syyllistyy ihmisoikeusloukkauksiin maahanmuuttoviraston evätessä turvapaikan niille, jotka sitä todistettavasti tarvitsevat, ja jotka kaikkien kansainvälisten sopimusten nojalla ovat turvapaikkaan oikeutettuja. Haastamme kaikkia esittävien taiteiden edustajia Suomessa mukaan lukemaan yhden tai useamman negatiivisen turvapaikkapäätöksen
Keskiviikkona 1 maaliskuuta 2017

Tarkoituksena on saada median huomio ja sitä kautta herättää poliitikot toimimaan asian korjaamiseksi ja Suomen tiukan turvapaikka politiikan muuttamiseksi inhimillisempään suuntaan.
Turvapaikkapäätökset ja niiden sisältö on luokiteltu salaisiksi, mutta mm. Migrileaks on koonnut yhteen yksittäisiä päätöksiä turvapaikanhakijoilta itseltään, jonka jälkeen niistä on poistettu nimet ja muut henkilötiedot, ennen julkaisua verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Vuodenvaihteessa 2016-2017 järjestettiin eri puolilla maata yksittäisiä kielteisten turvapaikkapäätösten lukutilaisuuksia.
Nyt haluamme koota yhteen esittävien taiteiden voiman äänitorveksi laajemmalle kampanjalle kokomaassa johon toivomme mukaan myös sinua!

Käytännön ohjeita:

  1. Puhukaa organisaatiossanne mitä voitte / haluatte tehdä 1. maaliskuuta. Haluatko järjestää erikseen luku-tapahtuman (esimerkkinä esimerkkinä lukutapahtuma Helsingissä 21.6 (Facebook)) vai haluatteko liittää turvapaikkapäätösten lukemisen illan esitykseen (ennen tai jälkeen esityksen, tai väliajalla)? Voitte vapaasti yhdistää mukaan musiikkia tai muuta ohjelmaa, tai vain lukea tekstit: päätökset ovat niin absurdeja, että ne eivät välttämättä tarvitse muuta kuin hyvän lukijan, valaistuksen ja äänentoiston.
  2. Nimetkää organisaatiollenne/yhteisöllenne yhteyshenkilö.
  3. Ilmoittautukaa mukaan kampanjaan viimeistään 15.2.2017 sähköpostitse viirus(at)viirus.fi
  4. Haasteen takana toimiva työryhmä lähettää teille tekstit ja niiden käyttöön liittyvät säännöt. Kutsumme myös yhteyshenkilönne jäseneksi työryhmämme Facebook-ryhmään.
  5. Työryhmän laatima lehdistötiedote, jossa kaikki osallistuvat teatterit on lueteltu, lähetetään ulos viikolla 8. Jokainen voi lisäksi omatoimisesti houkutella niin paljon huomiota tapahtumalleen kun ehtii tai haluaa.
  6. Lukutilaisuudet tapahtuvat yhden päivän aikana 1.3.2017 maamme kaikissa eri kolkissa. Hyvä dokumentointi valokuvien, videoiden, suoratoiston ja muissa muodoissa on tärkeää viestin leviämiselle mahdollisimman laajasti. Pyrimme myös kokoamaan mahdollisimman paljon materiaalia We See You facebook -sivustolle.

Tapahtuman jälkeen kaikki dokumentaatio ja pressi-materiaali on vapaasti kaikkien käytettävissä median sekä poliitikkojen ja virkamiesten vaikuttamiseen.

Toivottavasti voimme tehdä laajaa ja näkyvää yhteistyötä inhimillisen ihmisyyden puolesta!

Aloitteen tekijät

Saga Buckbee (aktivisti)
Gunilla Hemming (dramaturgi)
Juha Huuskonen (HIAP)
Riikka Theresa Innanen (taiteilija)
Marina Meinander (Lilla Teatern)
Annika Tudeer (Oblivia)
Matilda von Weissenberg (Teatteri Viirus)
sekä iso joukko muita...

Ote alkuperäisestä käännytyspäätöksestä:

Maahanmuuttovirasto hyväksyy tosiseikkana kertomuksenne Mies kohdistuneista uhkauksista, jotka tehtiin puhelimen välityksellä vuosina 2011-2014 sekä uhkauksen, joka soitettiin veljesi puhelimen välityksellä vuonna 2014, sekä sen, että Mies vanhempien talo on vallattu, kolme veljeä on pidätetty ja että bensa-asema, jolla työskentelit, on poltettu.
Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan ole voinut varmistua siitä, että bensaaseman polttaminen liittyisi henkilökohtaisesti Mies. Maahanmuuttovirasto kuitenkin hyväksyy tosiseikaksi sen, että jos palaisitte kotikaupunkiinne Mosuliin, teihin kohdistuisi uhka ISISin taholta, koska olette paenneet ISISIä, jota voidaan pitää ISISin vastaisen poliittisen mielipiteen ilmaisuna.
Maahanmuuttovirasto on arvioinut mahdollisuuttanne siirtyä sisäisesti Irakissa toiselle alueelle. Kertomanne mukaan, ette voisi muuttaa maan sisällä millekään muulle alueelle ja elää siellä ilman ongelmia.
Maahanmuuttovirasto on edellä hyväksynyt tosiseikkana sitä, että olisitte kotikaupunkiisi Mosuliin palatessanne vaarassa joutua vakavien oikeudenloukkausten kohteeksi. Pelkonne on objektiivisesti perusteltua.
Kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallanne.
Maahanmuuttovirasto on edellä katsonut, että teillä on mahdollisuus turvallisesti ja laillisesti siirtyä asumaan Bagdadiin ettekä ole siellä vaarassa joutua vainon tai vakavan haitan kohteeksi. Näin ollen turvapaikka jätetään myöntämättä.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin