Ohita navigaatio

1.3.2016

Taiteen edistämiskeskus haluaa teemavuonna nostaa lasten- ja nuortenkulttuurin asemaa


Teemavuoden 2016 aikana on tapahtumia ympäri Suomen teemalla  #taideonlasten. Lastenkulttuurikeskukset toimivat Taiken yhteistyökumppaneina, ja lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila on teemavuoden suojelija.

”Teemavuonna haluamme kiinnittää erityishuomion lasten- ja nuortenkulttuurin parissa työskenteleviin taiteilijoihin ja edistää heidän asemaansa ja arvostustaan. Vain näin voimme taata sen, että lapsille tarjotaan parasta taidetta”, perustelee Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö valittua teemaa.

”YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31 artikla on luonut velvoitteen jokaiselle sopimusvaltiolle kunnioittaa ja edistää lapsen oikeutta osallistua kulttuuri- ja taide-elämään. Suomessa lailla voimaan saatetun sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oltava yhtäläiset mahdollisuudet kulttuuriin ja taiteeseen”, toteaa teemavuoden suojelija, lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila.

”Maailma, jossa lapsi pääsee nauttimaan taiteen aarteista ja luomaan uutta taidetta, on luova ja kestävä. Lapsi, joka saa kosketuksen taiteeseen, saa kosketukseen itseensä ja ajattomaan – mittaamattomaan tässä mittaamisen maailmassa. Taide on happea, jota vailla ihminen ei kasva”, jatkaa Kurttila teemavuoden tärkeydestä.

Lasten- ja nuortenkulttuuri esille eri yhteyksissä

Taike nostaa lasten- ja nuortenkulttuurin asemaa esille useilla eri yhteistyöfoorumeilla: kulttuurikasvatussuunnitelmia kehittävässä valtakunnallisessa Kulttuurivoltti-hankkeessa, Jyväskylän Kesässä 13. heinäkuuta, suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa syys-lokakuun vaihteessa Tampereella sekä Eurocities-foorumissa Oulussa. Lokakuussa järjestetään yhdessä alan toimijoiden kanssa Taiken lastenteatteripäivät, ja vastaavia Taike-päiviä on tulossa eri yhteistyökumppaneiden kanssa pitkin vuotta.

Lastenkulttuurikeskukset yhteistyökumppaneina

Taiken yhteistyökumppaneista lastenkulttuurikeskukset ovat jo pitkään tehneet hyvää työtä sen eteen, että lapset voivat tasapuolisesti osallistua taiteeseen, saada taidekokemuksia myös arjessa ja mahdollisuuden työskennellä ammattitaiteilijoiden kanssa.

”Lastenkulttuurikeskuksissa kulttuurien monimuotoisuus ja taiteen saavutettavuus nähdään keskeisinä tasa-arvoa luovina tekijöinä. Lapset ovat taiteilijalle loistavia ja vastaanottavaisia kumppaneita”, toteaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä.

Lasten taidepalkinto

Marraskuussa Taike jakaa Lapsen oikeuksien päivänä vuotuisen lastenkulttuurin valtionpalkinnon lisäksi  teemavuoden Lasten taidepalkinnon, josta päättää vuoden suojelija Tuomas Kurttila. Vuosi huipentuu 1. joulukuuta vietettävään valtakunnalliseen Taiteen edistämispäivään, jonka aiheena on  lastenkulttuuri ja sitä tekevät taiteilijat.

Lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelma

Teemavuonna Taike käynnistää viisivuotisen lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelman. Ohjelmaa toteuttavat lasten- ja nuortenkulttuuriin erikoistuneet läänintaiteilijat; tuoreimpina Lapissa vastikään aloittanut Mette Ylikorva ja maaliskuussa valtakunnallisena läänintaiteilijana aloittava Laura Arala. Erityisasiantuntijat Mikael Karikoski ja Ulla Lassila toimivat kehittämisohjelman koordinaattoreina.

Lisätietoja:

Johtaja Minna Sirnö, minna.sirno(a)minedu.fi

Lastenkulttuurin kehittämisohjelman koordinaattorit, erityisasiantuntijat
Ulla Lassila, p. 0295 330 860, ulla.lassila(a)minedu.fi
Mikael Karikoski, p. 0295 330 880, mikael.karikoski(a)minedu.fi


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin