Ohita navigaatio

18.2.2016

Kulttuuria maksutta pienituloisille – Kaikukortti pysyväksi palveluksi Espoossa


Kaikukortti on ollut vuoden 2016 alusta Espoon kaupungin pysyvä palvelu. Espoo oli ensimmäinen kunta, jossa Kaikukorttia kokeiltiin viime vuonna.

Kaikukortilla taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevat henkilöt voivat hankkia maksuttomia pääsylippuja yli 20 kulttuurikohteeseen, April Jazzeista WeeGeen museoihin ja Espoon teattereihin ja kulttuuritaloihin.

Kaikukortin voivat saada Kaikukortti-verkostossa mukana olevien sosiaali- tai terveysalan yhteisöjen asiakkaat, jotka kokevat, että oma tiukka taloudellinen tilanne on este kulttuurin kuluttamiselle. Kortilla voi hankkia maksuttomia lippuja myös oman perheen lapsille. Kaikukorttia jakavien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden verkostossa on mukana lähes 20 organisaatiota asuntoloista maahanmuuttajapalveluihin ja mielenterveysjärjestöistä talous- ja velkaneuvontaan.

”On ihanaa kun nyt on voinut käydä kulttuuritapahtumissa ja on voinut viedä lapsetkin, kun ei minulla muuten ole mitenkään varaa ostaa koko porukalle lippuja.”
”Kulttuurin merkitys henkiselle hyvinvoinnille ja mielialalle on oikeasti suuri”. 
”On aika eri asia päästä paikan päälle sen sijaan, että istuisi kotona tv:n edessä seuraamassa taltiointia.”
– Kaikukortin käyttäjien kommentteja vuodelta 2015

Espoon aikuissosiaalityön päällikön Tapio Niemisen mukaan Kaikukortti tukee sosiaalihuoltolaissa edellytetyn sosiaalisen kuntoutuksen tavoitteita. ”Kortti on keino tukea ulos lähtemistä ja kannustaa osallistumaan vapaa-ajan palveluihin”, Nieminen toteaa. Kulttuurin tulosyksikön erityisasiantuntija Helena Sarjakoski pitää Kaikukorttia hyvänä keinona parantaa kulttuurin saavutettavuutta ja asukkaiden yhdenvertaisuutta. Sarjakosken mukaan Kaikukortin kautta syntyy yhteistyöverkosto, jonka avulla voi syntyä uudenlaisia yhteistyön tapoja kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoiden välille.

Viime vuoden Kaikukortti-kokeilu oli osa joulukuussa päättynyttä Kulttuuripassin pilottihanketta. Tänä vuonna Kaikukorttia kokeillaan myös Kainuussa. Tavoitteena on, että Kaikukortti leviäisi pysyvään käyttöön koko Suomeen toiminnasta kiinnostuneille alueille. Valtakunnallista kehittämistyötä ja Kainuun alueen Kaikukortti-kokeilua koordinoi valtakunnallinen Kulttuuria kaikille -palvelu ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry (Kulttuuria kaikille -palvelu) sekä Kainuun liitto. 

Lisätiedot Espoon Kaikukortti-toiminnasta:

aikuisten sosiaalipalvelujen aluepäällikkö Tapio Nieminen, perhe- ja sosiaalipalvelut/aikuisten sosiaalipalvelut
p. 050 328 6764
tapio.e.nieminen(a)espoo.fi

erityisasiantuntija Helena Sarjakoski, kulttuurin tulosyksikkö
p. 050 381 4033 
helena.sarjakoski@espoo.fi

Kaikukortista Espoon kaupungin verkkosivuilla

 

Lisätiedot valtakunnallisesta Kaikukortti-toiminnasta:

hankejohtaja Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuuripassin jatkohanke
p. 040 931 0576
aura.linnapuomi(a)cultureforall.fi

Lue lisää Kulttuuripassin jatkohankkeesta 

Kaikukortti Facebookissa

 

 

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin