Ohita navigaatio

9.2.2016

Viittomakielen päivää juhlitaan 12.2. - juhlaseminaarista suora verkkolähetys

Viime vuonna voimaan astunut viittomakielilaki antaa uusi työkaluja viittomakielisten yhdenvertaisuuden edistämiseen ja syrjinnän ehkäisyyn. Silti samaan aikaan moni kuuro törmää esteisiin arjessaan. Viittomakielisten juhlapäivänä järjestettävä seminaari pureutuu näihin ongelmiin ja etsii niihin myös ratkaisuja.

Seminaaria on mahdollista seurata suorassa verkkolähetyksessä Kuurojen liiton verkkosivuilta.

Viittomakielen päivä

Seitsemättä kertaa vietettävää suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen omaa juhlapäivää, Viittomakielen päivää,  juhlistetaan ympäri Suomea monin tavoin. Kuurojen yhdistykset toteuttavat erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia, lisäksi Helsingin kaupunki järjestää ensimmäistä kertaa Viittomakielen päivän juhlaliputuksen.


Juhlaseminaari

Päivää juhlistetaan myös eduskunnan viittomakielten verkoston ja Kuurojen Liiton järjestämässä Viittomakielten seminaarissa (12.2. klo 10.00-13.00) Finlandia-talossa. Esillä ovat muun muassa viittomakielilain seuranta ja sote-uudistuksen vaikutukset viittomakielisiin palveluihin. Seminaarissa kuullaan myös viittomakielisten kokemuspuheenvuoroja, lisäksi kansanedustajilla kaikista eduskuntaryhmistä on kommenttipuheenvuorot

Juhlapuheista huolimatta syrjintä on monelle viittomakieliselle edelleen arkea. Syrjintää kohdataan palveluissa, työelämässä ja opinnoissa. Seminaarissa esitellään raporttia viittomakielen oppimistuloksista: opetusjärjestelyissä havaittiin useita puutteita. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) raportissa todetaan, että viittomakielisille oman äidinkielen opintoja on varattu lukujärjestyksessä yleensä vain yksi viikkotunti. Lisäksi vain harvalla viittomakielen opettajalla on viittomakielen aineenopettajan pätevyys. Oppilaat kokivat myös, että opiskelua vaikeutti oppivälineiden niukkuus.

Vuoden viittomakieliteko 2015

Seminaarissa luovutetaan tunnustuspalkinto vuoden viittomakieliteosta 2015. Tunnustuspalkinto myönnetään henkilölle tai taholle, joka on ajanut viittomakielisten kielellisiä oikeuksia Suomessa, edistänyt Suomen viittomakielten asemaa ja nostanut viittomakieliä näkyville.  Palkinnon luovuttaa n. klo 12.40 Kuurojen Liiton johtaja Kaisa Alanne.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin