Ohita navigaatio

9.10.2014

Saamelaisalueista kertova Ealli biras on valittu Vuoden kotiseututeokseksi

Päivi Maggan ja Eija Ojanlatvan toimittama Ealli biras - Elävä ympäristö - Saamelainen kulttuuriympäristöohjelma on valittu Vuoden kotiseututeokseksi.

Voittajan valitsi Yleisradion kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen viiden finalistin joukosta. Finalistit valitsi Suomen Kotiseutuliiton nimittämä raati.

Teoksen artikkelit kertovat saamelaisalueen historiasta ja nykypäivästä ja esittelevät erilaisia kohteita saamelaisen kulttuurin näkökulmasta.

"Valitsin teoksen sen ainutlaatuisuuden ja kattavuuden vuoksi. Se kertoo hyvin laajasti Suomen tärkeimmän alkuperäiskansan kulttuurin suuresta rikkaudesta ja murroksesta", Seppo Puttonen kertoo.

Puttonen kuvailee kirjaa laajaksi yhteisölliseksi yhteenvedoksi saamelaiskulttuurista. Kirjoittajia teoksella on kaikkiaan 33.

Kulttuurihistoriallisen kirjallisuuden merkkipaalu

"Ensimmäisen kerran saamelaiskulttuurista on koottu näin kattava ja monipuolinen teos. Se valottaa saamelaisuutta arkeologisten kaivauksien, rakennetun ympäristön, perinnetiedon ja kulttuurimaiseman kautta. Sitä lukiessa saa vaikuttavan käsityksen siitä, mitä saamelaiskulttuuri on kautta aikain ollut ja miten se on muuttunut etelästä tulleiden vaikutteiden ja kaupungistumisen myötä. Olennainen tehtävä teoksella on myös ylläpitää ja siirtää katoamassa olevaa saamelaista perinnetietoa", Puttonen toteaa.

Ealli biras -teos avaa voimallisesti lukijan silmät huomaamaan, miten saamelaiset ovat vuosisatoja osanneet elää harmoniassa luonnon kanssa. Ravinto ja suoja otettiin luonnosta, mutta ei koskaan mitään liikaa, vain se mitä tarvittiin. Ankara luonto asetti ehdot, ja eläminen oli samaan aikaan sekä rikasta että niukkaa. Siitä kehittyi aikojen kuluessa saamelainen jokaihmisen oikeus luonnonvaroihin. Kirja kuvaa myös, kuinka muuttuneen yhteiskunnan oikeudelliset käsitykset eivät enää sopineetkaan yhteen saamelaisen tapaoikeuden kanssa.

"Tämä kirja on suomalaisen kulttuurihistoriallisen kirjallisuuden merkkipaalu. Se antaa aineksia pohtia, miten hyvin tai huonosti taloudellinen tehokkuusajattelu, yhteiskunnan rakennemuutokset ja luonnonsuojelu sopivat yhteen alkuperäiskansojen perinteisillä asuinalueilla", Puttonen jatkaa.

Kirja on tehty osana Saamelaismuseo Siidan Ealli biras -hanketta. Hankkeen rahoittaja on EU:n aluekehitysrahasto EAKR ja kansallinen rahoittaja Lapin liitto. Kirja on ilmestynyt Saamelaismuseosäätiön julkaisusarjassa.

Vuoden kotiseututeos julkistettiin Turun kirjamessuilla 4. lokakuuta.

Kaikki ehdokkaat Vuoden kotiseututeokseksi
Lisää tietoa aiheesta


Lisätietoja

Seppo Puttonen puh. 0400 415687, etunimi.sukunimi @yle.fi
Päivi Magga, puh. 040 1801 501, etunimi.sukunimi @samimuseum.fi ja
Eija Ojanlatva, puh. 040 1676 145, etunimi.sukunimi @samimuseum.fi.
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo puh. 040 733 7033, etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin