Ohita navigaatio

6.10.2014

Kielensisäinen kääntämisen koulutus alkaa Helsingin yliopistossa - kuvailutulkkausta ja tekstitystä

Helsingin yliopiston käännöstieteen oppiaine järjestää syksyllä 2014 kielensisäisen kääntämisen koulutuksen. Kurssilla perehdytään kahteen kääntämisen lajiin, kielensisäiseen (suomesta suomeen) tekstitykseen sekä kuvailutulkkaukseen.

Syksyn aikana tehdään autenttinen toimeksianto, teatteriesityksen tekstitys ja kuvailutulkkaus, jotka esitetään teatterissa ohjelmiston mukaisena ajankohtana joulu- ja tammikuussa. Kurssilla hyödytään eri sidosryhmien asiantuntijoita vierailuluentojen ja yhteistyön muodossa. Mukana ovat mm. Näkövammaisten kulttuuripalvelu, Kuuloliitto, Aalto-yliopiston esteettömyysasiantuntija, Teatteri Viirus, Helsingin Kaupunginteatteri sekä muita alan asiantuntijoita.

Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet ja tiedot kielensisäisen kääntämisen (kuulovammaistekstityksen ja kuvailutulkkauksen) perusteista ja audiovisuaalisen esityksen elementeistä suhteessa kielensisäisen käännöksen ja sen kohderyhmän vaatimuksiin.

Nyt toteutuva kurssi on ensimmäinen laatuaan Helsingin yliopistossa, joka antaa valmiudet kuvailutulkkausten tekemiseen ja yhdistää saavutettavuuspalveluita autenttiseen toimeksiantoon. Harjoitustyöt toteutetaan Helsingin Kaupunginteatterin ja Teatteri Viiruksen produktioissa.

Tekstityspankki ja suositussopimus tekstitysten käytöstä


Suomen Teatterit ry, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry ja Kuuloliiton toteuttavat parhaillaan myös tekstityspankkia, johon näytelmien tekstityksiä voidaan lisätä jatkokäyttöä varten. Tekstityspankki valmistuu syksyn 2014 aikana Näytelmät.fi:n yhteyteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton kanssa on lisäksi neuvoteltu suositussopimuksesta koskien tekstitysten tilaamista, oikeuksien hallintaa ja jatkokäyttöä. Tekstityspankista ja suositussopimuksesta tiedotetaan tarkemmin loppusyksystä.

Lisätietoja

FM Maija Hirvonen
Vastuuopettaja, tohtorikoulutettava
Nykykielten laitos, Saksan kääntäminen
maija.hirvonen(a)helsinki.fi
puh. 050-4389019

Tekstityspankki ja suositussopimus:
Järjestösihteeri Taija Lähdetie
Puh. 09 2511 2150
taija.lahdetie(a)suomenteatterit.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin