Ohita navigaatio

24.9.2014

Nyt juhlitaan kansainvälistä kuurojen viikkoa!

Tänä syyskuun viimeisenä viikkona 22.-28.9. vietetään taas kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna moninaisuus. Kansainvälisen kuurojen viikon ytimessä on maailman kuurojen yhteenkuuluvuus ja solidaarisuus sekä tämän vahvan yhteisöllisyyden juhlistaminen yhdessä muun maailman kanssa.

Juhlaviikolla halutaan myös tukea ja vahvistaa edunvalvontatyötä kuurojen ja kaikkien viittomakielisten oikeuksien parantamiseksi eri puolilla maailmaa. Kuurojen Liiton mielestä suurimpana haasteena maassamme on tällä hetkellä viittomakielisten oikeuksien toteutuminen arjen tasolla. Tilanteen parantamiseksi liitto toivoo laajaa ja konkreettista toimenpideohjelmaa. Suomessa puhutaan suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä.

Kuurojen Liitto juhlistaa viikkoa perjantaina 26.9. klo 18-20 lähettämällä viihteellisen juhlalähetyksen suorana verkkolähetyksenä osoitteessa: www.kuurojenliitto.fi/nettitv. Lisätietoja: Kansainvälisen kuurojen viikon suora lähetys Valkean talon studiosta 26.9.

Juhlaviikolla avataan myös Kuurojen museon Tarinoita koulupolulta -näyttely, joka koostuu kuurojenkoulujen historiaan liittyvästä esineistöstä sekä muistitiedosta 1900-luvulta.

Kuurojenkouluissa viittomakielen asema on vaihdellut eri aikakausina. 1800-luvun lopulla viittomakieltä alettiin pitää vahingollisena, sillä sen nähtiin hidastavan puheen ja sitä myötä ajattelun kehittymistä: viittomien käyttö kiellettiin ja kuuroja alettiin opettaa puhemenetelmällä. Puhemenetelmän eli oralismin kausi kesti 1970-luvulle saakka. Aineistossa korostuu, miten epäoikeudenmukaisena ja väkivaltaisena puheopetus kuurojen keskuudessa koettiin. Vasta 1980-luvulta lähtien tulkkipalveluiden myötä opiskelu yleisissä oppilaitoksissa on ollut mahdollista.

Näyttely on avoinna Kuurojen Liiton toimitiloissa Valkeassa talossa (Ilkantie 4) Helsingissä 26.9.2014 alkaen syksyyn 2015 asti. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.

Kansainvälistä kuurojen päivää on vietetty jo vuodesta 1958. Myöhemmin päivä laajentui nykyiseen viikon muotoon. Viikko huipentuu sunnuntaina 28.9. vietettävään kuurojen päivään.

Uutisen lähde: Kuurojen liitto

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin