Ohita navigaatio

15.9.2014

Käsi tunnustelee lasilaattaa
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Sokeille ja heikkonäköisille suunniteltu moniaistinen näyttely avautui Ateneumissa

FOKUS-näyttely: Enkeli 10.9.2014 - 7.12.2014. Näyttelyyn ja Ateneumin pohjakerroksen klassikkoteosten äärelle on vapaa pääsy 16.10. asti!

FOKUS-näyttely esittelee kroatialaisen taidehistorioitsija Nataša Jovičićin kehittämän moniaistisen menetelmän, jossa maalaukseen tutustutaan kosketuksen ja äänen kautta. Ohjelma on tarkoitettu erityisesti näkövammaisille, mutta se on kiinnostava myös näkeville.

Vasemmalla Haavoittunut enkeli -maalaus ja sen alla pöytä, jossa kosketeltavia lasilaattoja. Keskellä kuraattori Nataša Jovičić ja oikealla vt. museojohtaja Timo Huusko
Kuraattori Nataša Jovičić, vt. museojohtaja Timo Huusko. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen


Hugo Simbergin maalaus Haavoittunut enkeli (1903) on Suomen taiteen rakastetuimpia teoksia. Se puhuttelee katsojaa monin eri tavoin - tulkintoja on yhtä monta kuin katsojiakin. Kun taiteilija asetti teoksen ensi kertaa näytteille Suomen Taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn, teoksen nimen paikalla oli vain ajatusviiva. Se oli taiteilijan tapa kertoa, ettei yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole. Jokainen luo teoksen merkityksen mielessään ja kokee sen omalla tavallaan. Nataša Jovičićin metodin myötä näitä tulkintoja tulee yhä lisää.

Näyttelyn kuraattori on Nataša Jovičić.

Lisätietoja:
Ateneumin taidemuseo

Kaksi naista kuulokkeet päässään tunnustelee lasilaattoja
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin