Ohita navigaatio

26.8.2014

Enkeli - Sokeille ja heikkonäköisille suunniteltu moniaistinen näyttely

Ateneumin taidemuseossa 10.9.-7.12.2014

Kuraattori: Nataša Jovičić

Fokusnäyttely esittelee kroatialaisen taidehistorioitsija Nataša Jovičićin kehittämän moniaistisen menetelmän, jossa tutustutaan maalaukseen kosketuksen ja äänen kautta. Ohjelma on tarkoitettu erityisesti näkövammaisille, mutta se on kiinnostava myös näkeville.

Hugo Simbergin maalaus Haavoittunut enkeli (1903) on Suomen taiteen rakastetuimpia teoksia. Se puhuttelee katsojaa monin eri tavoin - tulkintoja on yhtä monta kuin katsojiakin. Kun taiteilija asetti teoksen ensi kertaa näytteille Suomen Taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn, teoksen nimen paikalla oli vain ajatusviiva. Se oli taiteilijan tapa kertoa, ettei yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole. Jokainen luo teoksen merkityksen mielessään ja kokee sen omalla tavallaan. Nataša Jovičićin metodin myötä näitä tulkintoja tulee yhä lisää.

Kuuntele ääniopastusta ja kosketa samalla pöydällä olevia kohokuvia ohjeiden mukaisesti. Ääniopastuksen voi kuunnella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai kroatiaksi.

Nataša Jovičić

Nataša Jovičić (1962) asuu ja työskentelee Zagrebissa. Hän suoritti Master of Arts -tutkinnon Yhdysvalloissa Chicagossa ja työskenteli valmistuttuaan dosenttina Chicagon De Paulin yliopistossa. Kroatiaan paluunsa jälkeen, vuodesta 2002, Jovičić on toiminut Jasenovacin holokaustimuseon johtajana.

Taidehistorioitsijana ja taidekasvattajana Jovičićille läheinen ja kestävä kiinnostuksen kohde vuodesta 1997 on ollut taiteen saattaminen saavutettavaksi sokeille ja heikkonäköisille. Tehdäkseen taidehistorian merkittäviä teoksia lähestyttävämmiksi näille ryhmille hän on työskennellyt kehittääkseen uusia menetelmiä ja uudenlaisia taidekasvatuksen työkaluja. Tärkeä osa toimintaa on ollut yhteistyö aivotutkijoiden ja muun muassa Aalto-yliopiston kanssa. Kymmenen vuoden tutkimustyön tuloksena Jovičić avasi Euroopan ensimmäisen kosketeltavan, pysyvän taidenäyttelyn Zagrebin Modern Galleryssa Kroatiassa vuonna 2009.

Jovičić on esitellyt metodiaan Ateneumin lisäksi mm. Pariisin Georges Pompidou -keskuksessa, Oslon Kansallisgalleriassa, Lontoon Tate Modernissa ja parlamenttitalossa Westminsterin palatsissa, New Yorkin ja Bilbaon Guggenheim-museoissa sekä The Art institute of Chicagossa järjestetyissä näyttelyissä.

Nataša Jovičićin työtä ovat tukeneet mm. Kroatian kulttuuriministeriö, Zagrebin Sveitsin suurlähetystö, Zagrebin Yhdysvaltain suurlähetystö, Zagrebin Näkövammaisten koulutusjärjestö sekä yksityishenkilöt, kuten Yhdistyneen Kuningaskunnan parlamentin jäsen Rt Hon. David Blunkett, joka on itsekin sokea.

Lisää Nataša Jovičićin toiminnasta: ditacta.tumblr.com

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin